Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A jak toto wbijesz w ser żeby dokonać pomiaru? To do cieczy jest...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383599
Udostępnij na innych stronach

No ale serwatka z sera odcieka i tutaj możesz dokonać pomiaru :) No chyba jej pH nie różni się od pH sera?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383600
Udostępnij na innych stronach

A nie mierzy się już po odciśnięciu a przed soleniem??? Może tej serwatki do pomiaru nie być

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383601
Udostępnij na innych stronach

Dotąd jak odciskałem, a przed soleniem zawsze zbierało się na tyle serwatki że myślę że pomiar byłby możliwy. A myślę że do pomiaru nie trzeba wiadra cieczy lecz parę kropel :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383604
Udostępnij na innych stronach

PS. PH zmienia się z upływem czasu bo odciśnięty ser się przekwasza i właśnie wtedy trzeba dobrać moment solenia więc moim zdaniem pomiar z serwatki będzie błedny.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383605
Udostępnij na innych stronach

:) Sławek ma rację,mierzę po odciśnięciu (najlepiej solić jak ktoś nie mierzy pH po upływie 1-2 dni, zależy od temperatury w pomieszczeniu) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383646
Udostępnij na innych stronach

Kurcze to ja chyba za szybko solę bo jakieś 24h po zrobieniu sera czyli zaraz po wyjęciu z prasy... Dawka 2% masy odciśniętego sera podzielona na 4 dawki co 12 godzin. Chyba powinienem z 24 godziny jeszcze poczekać...  :cry:  Czas jednak kupić paski do mierzenia PH.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383657
Udostępnij na innych stronach

:) jeden ser nie dawał mi spokoju (strasznie urósł,robiony chyba we wrześniu). mósiałem sprawdzić czy wszystko gra.Jest ok,smak :tongue: .

 

post-41869-0-64595700-1416573122_thumb.jpgpost-41869-0-67787500-1416573133_thumb.jpg

 

post-41869-0-04595600-1416573141_thumb.jpgpost-41869-0-87882400-1416573147_thumb.jpg

 

post-41869-0-61165600-1416573154_thumb.jpgpost-41869-0-92573800-1416573161_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384704
Udostępnij na innych stronach

Bjutifulllll. Normalnie aż mnie Grzesiu kusi żeby moje krążki napocząć.... ale twardym trzeba być nie mnientkim. Dam radę :-)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384709
Udostępnij na innych stronach

:) jeden ser nie dawał mi spokoju (strasznie urósł,robiony chyba we wrześniu). mósiałem sprawdzić czy wszystko gra.Jest ok,smak :tongue: .

 

 

Grzegorz to jest taki sam ser jak My robiliśmy w Gąsiorowie - ten sam zestaw kultur bakterii? Jeśli tak to u mnie kalapitia - ser ani na cm nie urósł. Będziemy go dziś z ziezielonym próbować czy aby na pewno nie gorzki.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384730
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwek,myślę,że mu na początku było za zimno,dzisiaj też robiłem ser, właśnie jest pod prasą,jutro przyniosę do domu,żeby się przekwasił i po solę.Zobaczymy czy urośnie (zrobię zdjęcia gdzieś za dwa tygodnie). :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384732
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu ma rację, jeden z moich serów nie chciał skubaniec zacząć rosnąć. Okazało się że odpoczywał przed dojrzewalnią w za niskiej temperaturze. Potrzymałem go jeszcze z tydzień w kuchni w temp 20-21`C i ładnie wystartował. Teraz sery po soleniu trzymam w kuchni jakiś tydzień z kawałkiem i dopiero jak widzę że puchnie przenoszę do dojrzewalni.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384734
Udostępnij na innych stronach

czyli co radzicie ten ser przenieść do ciepła i czekać aż wystartuje - od Gąsiorowa to już 2 miesiące.

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384827
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwek,ten ser trzeba zjeść i zrobić nowy (miał falstart ) :)


:) ser wyjąłem z pod prasy,teraz czas na przekwaszenie :)

 

post-41869-0-36325300-1416644488_thumb.jpgpost-41869-0-54762300-1416644495_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384852
Udostępnij na innych stronach

Bjutifulllll.  :-)

http://liubavyshka.ru/_ph/132/2/427082251.gif
 
A serek czarowny! :thumbsup:  :clap:  :clap:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385536
Udostępnij na innych stronach

 

 

rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony)
 

Grzesiu... z Ciebie taki zdolniacha że sobie z tym poradzisz... zresztą miałam okazje próbować Twojego sera... smak rewelka  :)  :tongue:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385563
Udostępnij na innych stronach

 

rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony)
 

Grzesiu... z Ciebie taki zdolniacha że sobie z tym poradzisz... zresztą miałam okazje próbować Twojego sera... smak rewelka  :)  :tongue:

 

Grzegorz napisz orientacyjnie w jakiej temperaturze i ile dni trzymasz ser zanim uzyska odpowiednią kwasowość - tak +/- można będzie przyjąć za czas gdzie w takich warunkach należy trzymać ser aby wystartował zanim się go wyniesie do dojrzewalni (w chłodniejsze miejsce). :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385575
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwek,leżał w kuchni (tem. około 20*C) 2,5 doby,właśnie teraz posoliłem (następny się przekwasza od południa) będzie w domu aż dobrze wystartuje około dwóch tygodni.

 

Halinko,cieszę się,że smakował. :)


:)post-41869-0-85676600-1416857100_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385588
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu prasujesz ser w tej formie bez chusty?

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385598
Udostępnij na innych stronach

Heh a to podobno źle  :cool: W tych formach chusta musi byc bo jak jej nei am to masa zatyka otworki odpływowe i się dobrze nie odsącza. Tak mi tłumaczył gościu od form... Teraz już wiem czemu moje serki są po wyjęciu takie gładziutkie jak pupa niemowlaka a Twoje jak krajobraz księżycowy  :laugh:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385606
Udostępnij na innych stronach

 

 

Twoje jak krajobraz księżycowy

 

Też to zauważyłem, bo śledzę namiętnie wasz Panowie wątek.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385613
Udostępnij na innych stronach

:) Sylwek z czasem się wygładzają (muszą tak wyglądać bo to są moje sery EL GREGOR na tym polega ta różnica od innych) :)  w piątek będę robił ser to włożę do chusty z samej ciekawości :) jutro od rana robię serki do wędzenia (mleko już na strychu się chłodzi) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385617
Udostępnij na innych stronach

Ja jeden (pierwszy) zrobiłem bez chusty i naprawde jest różnica widoczna gołym okiem. Te chusty serowarskie z Serowar.pl są z jakiegoś nienasiąkliwego nylonu z drobnymi dziurkami i naprawde perfekcyjnie odprowadzają wilgos z masy serowej. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385622
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.