tusiaczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2901 Opublikowano 15 Listopada 2014 A jak toto wbijesz w ser żeby dokonać pomiaru? To do cieczy jest... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2902 Opublikowano 15 Listopada 2014 No ale serwatka z sera odcieka i tutaj możesz dokonać pomiaru No chyba jej pH nie różni się od pH sera? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2903 Opublikowano 15 Listopada 2014 A nie mierzy się już po odciśnięciu a przed soleniem??? Może tej serwatki do pomiaru nie być Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2904 Opublikowano 15 Listopada 2014 Dotąd jak odciskałem, a przed soleniem zawsze zbierało się na tyle serwatki że myślę że pomiar byłby możliwy. A myślę że do pomiaru nie trzeba wiadra cieczy lecz parę kropel Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383604 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 15 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2905 Opublikowano 15 Listopada 2014 PS. PH zmienia się z upływem czasu bo odciśnięty ser się przekwasza i właśnie wtedy trzeba dobrać moment solenia więc moim zdaniem pomiar z serwatki będzie błedny. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2906 Opublikowano 16 Listopada 2014 Sławek ma rację,mierzę po odciśnięciu (najlepiej solić jak ktoś nie mierzy pH po upływie 1-2 dni, zależy od temperatury w pomieszczeniu) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 16 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2907 Opublikowano 16 Listopada 2014 Kurcze to ja chyba za szybko solę bo jakieś 24h po zrobieniu sera czyli zaraz po wyjęciu z prasy... Dawka 2% masy odciśniętego sera podzielona na 4 dawki co 12 godzin. Chyba powinienem z 24 godziny jeszcze poczekać... Czas jednak kupić paski do mierzenia PH. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-383657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2908 Opublikowano 21 Listopada 2014 jeden ser nie dawał mi spokoju (strasznie urósł,robiony chyba we wrześniu). mósiałem sprawdzić czy wszystko gra.Jest ok,smak . Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2909 Opublikowano 21 Listopada 2014 Bjutifulllll. Normalnie aż mnie Grzesiu kusi żeby moje krążki napocząć.... ale twardym trzeba być nie mnientkim. Dam radę :-) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2910 Opublikowano 21 Listopada 2014 jeden ser nie dawał mi spokoju (strasznie urósł,robiony chyba we wrześniu). mósiałem sprawdzić czy wszystko gra.Jest ok,smak . Grzegorz to jest taki sam ser jak My robiliśmy w Gąsiorowie - ten sam zestaw kultur bakterii? Jeśli tak to u mnie kalapitia - ser ani na cm nie urósł. Będziemy go dziś z ziezielonym próbować czy aby na pewno nie gorzki. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 21 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2911 Opublikowano 21 Listopada 2014 Sylwek,myślę,że mu na początku było za zimno,dzisiaj też robiłem ser, właśnie jest pod prasą,jutro przyniosę do domu,żeby się przekwasił i po solę.Zobaczymy czy urośnie (zrobię zdjęcia gdzieś za dwa tygodnie). Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2912 Opublikowano 21 Listopada 2014 Grzesiu ma rację, jeden z moich serów nie chciał skubaniec zacząć rosnąć. Okazało się że odpoczywał przed dojrzewalnią w za niskiej temperaturze. Potrzymałem go jeszcze z tydzień w kuchni w temp 20-21`C i ładnie wystartował. Teraz sery po soleniu trzymam w kuchni jakiś tydzień z kawałkiem i dopiero jak widzę że puchnie przenoszę do dojrzewalni. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 21 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2913 Opublikowano 21 Listopada 2014 czyli co radzicie ten ser przenieść do ciepła i czekać aż wystartuje - od Gąsiorowa to już 2 miesiące. Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2914 Opublikowano 22 Listopada 2014 Sylwek,ten ser trzeba zjeść i zrobić nowy (miał falstart ) ser wyjąłem z pod prasy,teraz czas na przekwaszenie Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-384852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2915 Opublikowano 24 Listopada 2014 rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2916 Opublikowano 24 Listopada 2014 Bjutifulllll. :-)http://liubavyshka.ru/_ph/132/2/427082251.gif A serek czarowny! Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2917 Opublikowano 24 Listopada 2014 rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony) Grzesiu... z Ciebie taki zdolniacha że sobie z tym poradzisz... zresztą miałam okazje próbować Twojego sera... smak rewelka Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2918 Opublikowano 24 Listopada 2014 rano mierzyłem pH, za niskie (ser nie przekwaszony) Grzesiu... z Ciebie taki zdolniacha że sobie z tym poradzisz... zresztą miałam okazje próbować Twojego sera... smak rewelka Grzegorz napisz orientacyjnie w jakiej temperaturze i ile dni trzymasz ser zanim uzyska odpowiednią kwasowość - tak +/- można będzie przyjąć za czas gdzie w takich warunkach należy trzymać ser aby wystartował zanim się go wyniesie do dojrzewalni (w chłodniejsze miejsce). Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2919 Opublikowano 24 Listopada 2014 Sylwek,leżał w kuchni (tem. około 20*C) 2,5 doby,właśnie teraz posoliłem (następny się przekwasza od południa) będzie w domu aż dobrze wystartuje około dwóch tygodni. Halinko,cieszę się,że smakował. Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2920 Opublikowano 24 Listopada 2014 Grzesiu prasujesz ser w tej formie bez chusty? Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385598 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2921 Opublikowano 24 Listopada 2014 Tak,masę serową wkładam z gara od razu do formy i pod prasę Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2922 Opublikowano 24 Listopada 2014 Heh a to podobno źle W tych formach chusta musi byc bo jak jej nei am to masa zatyka otworki odpływowe i się dobrze nie odsącza. Tak mi tłumaczył gościu od form... Teraz już wiem czemu moje serki są po wyjęciu takie gładziutkie jak pupa niemowlaka a Twoje jak krajobraz księżycowy Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2923 Opublikowano 24 Listopada 2014 Twoje jak krajobraz księżycowy Też to zauważyłem, bo śledzę namiętnie wasz Panowie wątek. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385613 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #2924 Opublikowano 24 Listopada 2014 Sylwek z czasem się wygładzają (muszą tak wyglądać bo to są moje sery EL GREGOR na tym polega ta różnica od innych) w piątek będę robił ser to włożę do chusty z samej ciekawości jutro od rana robię serki do wędzenia (mleko już na strychu się chłodzi) Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2925 Opublikowano 24 Listopada 2014 Ja jeden (pierwszy) zrobiłem bez chusty i naprawde jest różnica widoczna gołym okiem. Te chusty serowarskie z Serowar.pl są z jakiegoś nienasiąkliwego nylonu z drobnymi dziurkami i naprawde perfekcyjnie odprowadzają wilgos z masy serowej. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/117/#findComment-385622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.