Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Połowa ricotty ok 700g dodaję czosnku do smaku ( u mnie sporo) śmietankę firmy Jana 12% mieszam aż mnie zadowala gęstość Dodaje soli ,białego pieprzu, mięte

 

Smacznego :wink:

 

p,s Czosnek przez praskę trzy razy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-214418
Udostępnij na innych stronach

:grin: wędliny,które wędziłem 19 kwietnia :thumbsup: dzisiaj pierwsza degustacja :grin: kiełbasy jeszcze nie próbowałem :grin: na długi weekend będą jadalne :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215432
Udostępnij na innych stronach

wędliny,które wędziłem 19 kwietnia

Grzegorz, ty to jesteś... wędliny w Twoim wykonaniu to poezja !!! :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215433
Udostępnij na innych stronach

Grześ :clap: a reszta jest milczeniem :grin: .Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215436
Udostępnij na innych stronach

Maestro nudno! :lol:

Nic Grzegorz, jak mówią u nas - mistrzostwo nie propijesz! :grin:

Czas przelece szybko i znów powstaniesz i zajmiesz się swoimi arcydziełami.

Nawiasem mówiąć, tylko zacząłem wchodzić do smaku ... :rolleyes: .

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=258349#258349

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215447
Udostępnij na innych stronach

Pyszotka Grzesiu, makaron z Twoim pesto - to jest TO.

Czosnek niedźwiedzi uprawiasz sam czy kupujesz?

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215558
Udostępnij na innych stronach

:grin: Pepe,czosnek niedźwiedzi u Nas rośnie w lesie pod Ruską granicą,sam nie zbierałem :sad: syn mi przywiózł :grin: dzisiaj dodałem do zupy pomidorowej i posmarowałem na smażone ryby. :grin: :thumbsup:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215582
Udostępnij na innych stronach

pesto z czosnku niedźwiedziego,sól,pieprz,olej,ocet balsamiczny

Grzegorz, dodaj prazonych orzeszkow z sosny( pine nuts) bardzo podnosza smak i konsystecje pesto.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215634
Udostępnij na innych stronach

dodaj prazonych orzeszkow z sosny( pine nuts) bardzo podnosza smak i konsystecje pesto.

Ja stosuję wersję ekonomiczniejszą :lol: bo stosuję do pesto orzeszki ziemne :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215643
Udostępnij na innych stronach

:grin: dziękuję za rady z dodaniem orzeszków,tak myślałem o dodaniu orzeszków ale tych z sosny to nigdy u nas nie spotkałem :sad: wiec dodam ziemnych :grin: jesienią jak robiłem pesto z bazylii to dodałem ser parmezan (smak Mi nie odpowiadał)może lipny był ten parmezan :grin: teraz mam dużo własnego sera to go dodam :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215649
Udostępnij na innych stronach

,tak myślałem o dodaniu orzeszków ale tych z sosny to nigdy u nas nie spotkałem :sad:

grzegorz'u565 można u nas spotkać w sklepach orzeszki piniowe ale kosztują ok 100zł za kg :rolleyes: . Ja poza ziemnymi, jak już pisałam, dodawałam też i nerkowca i włoskie. :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215651
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu , zamiast parmezanu spróbuj Grana Padano w kawałku ,rozdrobnione w blenderze , powinno być o wiele lepsze :tongue:

całe życie się uczę , a czy się nauczę...

http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215854
Udostępnij na innych stronach

:grin: Paweł :grin: już wstyd by Mi było kupować sery :grin: skoro już moje powoli dojrzewają :grin: :thumbsup:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215897
Udostępnij na innych stronach

A-la egzotyk! :rolleyes: Brawo maestro! :clap: :clap: :clap:

 

[ Dodano: Pon 30 Kwi, 2012 13:27 ]

teraz mam dużo własnego sera to go dodam :grin:

Przypadkowo to nie zaprosiny? :grin:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215899
Udostępnij na innych stronach

:grin: Jutro spotykamy się z Danielem (Shadowem) na Mazurach w Bogaczewie :grin: Kamper spakowany :thumbsup: dobrze zaopatrzony :grin:

 

 

[ Dodano: Pon 30 Kwi, 2012 15:22 ]

:sad: Sasza :sad: odpisałem Ci na zaprosiny :sad: ale usunięto Mego posta :sad:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-215918
Udostępnij na innych stronach

:sad: dzisiaj część zapakowanych kawałków sera w woreczkach próżniowych musiałem rozpakować.Woreczki zrobiły się luźne i ser zaczął robić się miękki.Kilka dni go podsuszę i znowu zapakuję do woreczków próżniowych :grin: Z obserwacji widzę,że pakowanie na moim sprzęcie wytrzymuje około dwóch miesięcy i ser musi być bardziej dojrzały. :grin:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216404
Udostępnij na innych stronach

:grin: Piotr :sad:pisanie - Gąsiorowo, Warmińsko -Mazurskie jest w Moim temacie zabronione.Tylko nie wiem komu to przeszkadza :!:, że usuwa posty z tymi nazwami.

 

Sery po dobie obsychania,zapakowałem do woreczków (może ktoś będzie miał podobny problem z serem to niech rozpakuje,przemyje woda z solą lub posoli i zapakuje ponownie) Ja tak zrobiłem i dalej będę obserwował co się z nim dzieje.

Jak ktoś ma inne sposoby przetrzymywania sera (oprócz parafiny) to proszę o odpowiedz.

 

Piotr :grin: na pewno do G.... na zlot W....-M... przywiozę. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216485
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu zrobiłem wg. Twoich porad kiełbasę coś jak ścinkową.

Peklowana na sucho wg. Twojej receptury 2 tygodnie, a potem obsychała.

Różnica tak, że użyłem 100% dzika i do jednej połowy dodałem dużo gorczycy, a do drugiej słodkiej papryki i prasowałem.

Dojrzewa już ok miesiąc.

Osłonki białkowe fi 45mm

Ta prasowana za wolno podsychała potrzebuje jeszcze czasu.

Tak mi wyszła:

 

 

Dzięki za rady. Polecam przepisy Grzesia.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216489
Udostępnij na innych stronach

:grin: wędliny wędzone 19 kwietnia :grin: w piątek mięso zapeklowałem,wędzenie w czwartek,żeby można było czymś kolegów poczęstować jak się spotkamy w G....e. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216501
Udostępnij na innych stronach

:grin:beiot, dwie i trochę :grin: już się zaczyna problem z muchami :sad: trzeba już trzymać w lodowce.Teraz jak będę robił kiełbasy w środę to zamiast powiesić też trzeba będzie położyć po zrobieniu do lodówki.Wędliny zamierzam wiązać w czwartek z rana i po godzinie jak trochę obciekną na dalsze obciekanie z osuszaniem do wędzarni.W piątek jak dzieliłem mięso to po dwóch godzinach muchy je wytropiły i trzeba było szczelnie się pozamykać. :sad:
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216509
Udostępnij na innych stronach

Grześ to u Ciebie są muchy tropiące :shock: :grin: .Wyroby :thumbsup: .Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/37/#findComment-216510
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.