Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:grin: Marku to zdjęcie robiłem w porcie rybackim Jastarnia.

 

Wyrobów nie miałem okazji spróbować ponieważ :shock: były zapisy i numerki w kolejce.

 

Ryby na zupę i smażenia kupowałem od rybaków w porcie,wędzone łososie na zimno i ciepło,flądry,makrele,karmazyn,śledź w dużej i profesjonalnej przetwórni.Raz kupiłem flądrę jak wracałem z nad morza od faceta,który sprzedawał wędzone ryby :sad: była tak słona,że nadawała się tylko do śmietnika.

Bracie Grzegorzu DZIEKUJE za info. :grin:

 

Przez chwile myślałem, że sam postawiłeś "przenośną". :wink: :grin:

 

Swoją drogą to te "zapisy" i "numerki",

to muszą o czymś świadczyć! :tongue: :grin: :lol:

 

Co to znaczy samotna delegacja z "rybkami"!!! :wink: :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-233952
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu!

Następnym razem, jak będziecie koło mnie , to daj znać :!: :!: :!:

Ja jestem prawie zawsze, bo pracuję nałogowo i z musu :grin: :grin:

 

Róża Canina owoc jest podłużna a Róża Rugosa okrągła :grin: :grin:

Po pokrojonej róży nie widać odmiany, różnicy :grin: :grin:

 

A dla wszystkich Nas to róża dzika jest dzika :grin: :grin: :grin:

a smak prawie ten sam owoców.

Mam dobre przepisy na kwiaty i owoce win i nalewek i słoikowych poczekalników k:grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-233997
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś dołączy do mnie do :!: kosztów podróży na mazury na zlot:question:

Tam kiedyś mieszkałam 10 lat ! :grin:

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-234005
Udostępnij na innych stronach

ostatni wakacyjny grill tego roku

wakacyjny to się zgodzę

ale nie ostatni tego roku chyba :question: co :question:

 

grzegorz565, widzę że chlebek z grilla u ciebie też gości. :thumbsup:

Ja jeszcze traktuję go trochę przyprawą do grilla.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-234370
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj chleb przed pieczeniem maczałem w oleju, który z ciekł z cukinii.Najsmaczniejszy chleb to jest przed pieczeniem posmarowany ( wymieszane masło z czosnkiem i natką pietruszki) :thumbsup:

 

Grill następny na zlocie W-M (to będzie przełom lata i jesieni):grin:

 

Dzisiaj wieczorem zakupiłem mięso,jutro od rana peklowanie. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-234376
Udostępnij na innych stronach

Najsmaczniejszy chleb to jest przed pieczeniem posmarowany ( wymieszane masło z czosnkiem i natką pietruszki) :thumbsup:

tą wersję też uwielbiam, a jeszcze lepsze bułki :thumbsup:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-234378
Udostępnij na innych stronach

:grin: polędwiczki z musztardą,pierś indyka z majonezem(majonez własny z bazylią i mięta,na wierzchu śliwka węgierka) :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-234490
Udostępnij na innych stronach

:grin: dzisiaj miałem smaka na babkę ziemniaczaną :thumbsup: żeby sprawdzić smak,usmażyłem parę placków :grin:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://images42.fotosik.pl/552/9994de61cbaa37c5med.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-234564
Udostępnij na innych stronach

grzegorz565, ale smaka narobiłeś :thumbsup: chyba w weekend sobie zrobię taką samą .

:clap: :clap: :clap:

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-234569
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wspaniałe zdjęcia.

Mam co wklejać na FB.

 

A za wyrób również :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-234577
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa wędzona 24 lipiec.

Czy mogę prosić o przepis na tę apetyczną kiełbaskę?

Ponawiam prośbę :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-235704
Udostępnij na innych stronach

prośba została spełniona

:question: :question: :question:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-235811
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz jak zwykle przepiękna kompozycja. :tongue: Tylko ta szklanka........do piwa nie pasuje ,raczej do whisky :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-235827
Udostępnij na innych stronach

:grin: Widzę Aniu,że nie czytasz na bieżąco moich odpowiedzi na zadane pytania.

 

 

Zawsze na tym forum daję odpowiedz na zadane pytanie. :grin:

 

Cofnij się do zadanego pytania a pod spodem znajdziesz odpowiedz.(78 strona) :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-235837
Udostępnij na innych stronach

Widzę Aniu,że nie czytasz na bieżąco moich odpowiedzi na zadane pytania.

O, przepraszam :blush:

Z jakichś względów zinterpretowałam przepis jako odnoszący się do zdjęcia powyżej. Dlatego śliznęłam tylko po nim wzrokiem.

Kielbasa robiona była w lipcu co nasuwa pytanie o temperaturę garażu, w którym wisiała oraz czas przebywania w tym pomieszczeniu. Czy te kiełbasy się same zakwaszają?

W jednym z Twoich postów wyczytałąm o dojrzewaniu kiełbas w lodówce. W bardzo niskich temperaturach bakterie kwasu mlekowego nie mają szans. Rozmnażają się proteolityczne, które jednak wykazują oczywiste powinowactwo z gnilnymi. Dlatego ścieżka, na której dojrzewasz swoje kiełbasy wymaga nie lada doświadczenia i mistrzowskiej ręki.

Zadaję te pytania, ponieważ forowicze chcieliby z pewnością robić podobne do Twoich produkty ale znajomość parametrów poszczególnych faz jest bardzo istotna. Mam na myśli temperatury, czasy i wilgotność.

Nawiązuję do bezcennej idei DZIADKA takiego formułowania receptury aby produkt był powtarzalny i możliwy do zrobienia przez innych. Taka bowiem jest idea i cele STRONY tego forum.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-235842
Udostępnij na innych stronach

:grin:Wędliny domowe robię około 30lat,na procesach zachodzących w wędlinach się po prostu nie znam :grin: naprawiałem prawie całe dorosłe życie samochody.

 

W warunkach domowych z dojrzewaniem wędlin to jest trochę zadymy,garaż-lodówka,lodówka-garaż......i inne sztuczki.(obserwacja i praktyka) :grin:

 

Idei forum trudno będzie Mi przestrzegać ponieważ sam wymyślam składy i dalsze obróbki wędlin co np.kiełbasy które robiłem 6 sierpnia ten sam farsz napychałem do osłonek 19 kolagen,32 jelito,40 białkowe.

19 już nie mam a 32 i 40 są na zdjęciach.(robione przed chwilą) :grin:

 

 

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-235855
Udostępnij na innych stronach

W warunkach domowych z dojrzewaniem wędlin to jest trochę zadymy,garaż-lodówka,lodówka-garaż......i inne sztuczki.(obserwacja i praktyka)

Właśnie o tę zadymę chodzi :grin:

Idei forum trudno będzie Mi przestrzegać ponieważ sam wymyślam składy i dalsze obróbki wędlin

Nie widzę tu żadnych sprzeczności, wręcz przeciwnie.

Przez forum przewinęło się już kilka technologii wartych grzechu :cool:

Właśnie o to chodzi, żeby poznawać sposoby również niekonwencjonalne, z ciekawym efektem.

Ty ten cel z pewnością osiągnąłeś o czym świadczą liczni, zachwyceni degustatorzy (była o tym mowa na zlocie) oraz wizualnie, "apetyczne" zdjęcia.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/49/#findComment-235862
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.