miro Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1676 Opublikowano 18 Lutego 2013 No niestety nie piszę tego ot tak sobie.Mam kontakt z firmami które produkują kolageny i bardzo się starają upodobnić osłonkę do jelita naturalnego.Ostatnia próba chorizo w osłonce kolagenowej jadalnej skończyła się w moim przypadku na obieraniu osłonki.Przy pieczeniu osłonka pęka, przy konsumpcji czujesz coś w rodzaju gumy, czegoś nie do normalnego ugryzienia jak w przypadku jelita. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1677 Opublikowano 18 Lutego 2013 Czyli bardziej jako alternatywa jelita i raczej do twardych - podsuszanych lub dojrzewajacych wedlin. Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1678 Opublikowano 18 Lutego 2013 Może jako alternatywa jelita gdyby miało go zabraknąć, innej opcji jak na razie nie widzę. Można spróbować i kupić w sklepie parówki z szynki.Produkt można poznać po tym, że jest zachowana idealna średnica wyrobu. Sparzyć, upiec i skosztować. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1679 Opublikowano 18 Lutego 2013 Szczerze powiem że kupuje czasami Wiedeńskie w Lidlu i po odgrzaniu obdzieram to coś strzelającego z wierzchu .Dlatego sugeruję że raczej do wyrobów twardych . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1680 Opublikowano 18 Lutego 2013 Dlatego sugeruję że raczej do wyrobów twardych .Jak to condom do twardych ..... :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269328 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1681 Opublikowano 18 Lutego 2013 I w tym ustepie macie kolego kupę racji :grin: :clap: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1682 Opublikowano 19 Lutego 2013 :grin: miro,następnym razem nie będę moczył ( a jak farsz będzie bez wody tylko alkohol to ciekawe jak będzie się nadziewało :grin: ) Osłonkę kolagenową można obierać (z lekkim trudem) jak komuś nie odpowiada :grin: Ja nie czuje zbytnio różnicy (jak bym nie wiedział to chyba z zamkniętymi oczami nie poznał) to jest tylko moje odczucie. (może też zależy od producenta) Na pierwszym zdjęciu ten sam farsz w 40 białkowa i 20 kolagenowa. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1683 Opublikowano 19 Lutego 2013 Ja nie czuje zbytnio różnicyW IRL kalogeny stosowane są w takich małych kiełbaskach sprzedawanych w stanie surowym,które są potem obsmażane,nic w trakcie obróbki nie pęka a smak tej osłonki jest neutralny,ciężko rozróżnić czy jest naturalna czy nie. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1684 Opublikowano 19 Lutego 2013 :grin: serki były robione 28 11 2012r (wędzone) Po kilku dniach pokryłem powłoką serowarska,przez ten czas straciły około 2\3 wagi. Smak jest rewelacyjny :thumbsup: z lekką nutą orzechu. Koniecznie muszę powtórzyć i to chyba w przyszłym tygodniu, zrobię większe kawałki. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 19 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1685 Opublikowano 19 Lutego 2013 GrzegorzWidzę że pochłania cię nowy zapał - serowy Po ile u was teraz wiejskie mleczko ? Dzieki za prezentację z kolagenem wyglada na to że warto na wszelki wypadek mieć kawałek pod ręką . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1686 Opublikowano 20 Lutego 2013 :grin: Lubię nowe wyzwania :grin: Sery,które robiłem na jesieni to mleko kupowałem po 1zl ale musiałem jechać 50km (tam mam wiejski dom to przy okazji) po przeliczeniu paliwa to wychodzi drożej jak na miejscu. Na miejscu 5km po 1,5zl. z udoju rannego czy wieczornego :grin: Mam wybór od gospodyni z jedną krówka czy co ma 80 krówek. Takie to są przywileje wieśniaków. :grin: ale za to do kina mam 75km. :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1687 Opublikowano 20 Lutego 2013 EL GREGOR, Może to i prawda ale do kina od wielkiego halo bo nie ma kiedy , a mleczko codziennie na śniadanko :thumbsup: U mnie kiedyś jak kupowaliśmy ok. 2.60 a teraz wolę nie myśleć. Sery wyszły by w kosmicznej cenie . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1688 Opublikowano 27 Lutego 2013 :grin: z ostatniego wędzenia zostały tylko ,,ogony,, :grin: Kiełbasa już wisi,wieczorem reszta i jutro z rana wędzenie. :grin: Dzisiaj kiełbasy zrobiłem jak ostatnio;farsz napychałem do jelit,20 kolagen i 40 białkowa. Spodobał MI się ten sposób napychania,na pierwszy ,,ogień,, poszedł kolagen,potem jelita a 40 jeszcze wisi. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 27 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1689 Opublikowano 27 Lutego 2013 Grzegorz jaka to kiełbaska?Ja dziś zapeklowałem po twojemu kawałek schabu i szynkę na dojrzewanie , ciekawe jakie będą efekty .Na krzyżacką muszę dopiero zapolować na blondynę :lol: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1690 Opublikowano 28 Lutego 2013 :grin: Mirku :grin: to jest kiełbasa Warmińsko-Mazurska :grin: Wędzarnia rozpalona-osuszanie. :grin: Pogoda zapowiada się wiosenna-niebo WŁOSKIE :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1691 Opublikowano 28 Lutego 2013 Wędzarnia rozpalona-osuszanie. :grin: Gregor :smile: znowu wędzimy razem , tylko że ja wędzę sery :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1692 Opublikowano 28 Lutego 2013 :grin: Andrzejku :grin: sery też wędzę,dobrze że przypomniałeś o serach, muszę bochenek wyjąc z solanki :grin: Czuj dym :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1693 Opublikowano 28 Lutego 2013 :grin: po zabiegu :grin: Szyneczki się parzą a szyneczka zawinięta w pończochę jeszcze w gasnącej wędzarni wisi. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1694 Opublikowano 28 Lutego 2013 :grin: pończoszka z lampą błyskową i bez. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1695 Opublikowano 28 Lutego 2013 Ta pończocha to zagospodarowanie reszty farszu kiełbasianego czy jakaś wędzonka? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1696 Opublikowano 28 Lutego 2013 Ta pończocha to zagospodarowanie reszty farszu kiełbasianego czy jakaś wędzonka? Wędzonka. Kiedyś tak się wędziło wszystkie wędzonki. Czasami dobrze wrócić i powspominać Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1697 Opublikowano 28 Lutego 2013 :grin: za każdym razem jak wiążę szynki (peklowane na sucho) to chociaż jedna musi być w pończoszce, bardzo lekko wędzona (prawie surowa) a zawijam tylko ,,myszki,,. :grin: Staram się podtrzymywać tradycje rodzinne (jak patrzę na taką szynkę to od razu przypominam dzieciństwo) :grin: Chyba jestem tu jedyny,który zawija w pończochę. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1698 Opublikowano 28 Lutego 2013 Chyba jestem tu jedyny,który zawija w pończochę. :grin: Nie jedyny :grin: też podtrzymuję kresowa tradycję od czasu do czasu. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=65559#65559 Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1699 Opublikowano 28 Lutego 2013 szynki (peklowane na sucho) tW jakich temperaturach je wędzisz i ile razy? (jezeli nie jest to tajemnicą) :blush: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1700 Opublikowano 28 Lutego 2013 Kiedyś tak się wędziło wszystkie wędzonki. Zawijanie w pończochę lub płótno ma jedynie na celu uchronienie wędzonki przed okopceniem.Sposób do dzisiaj stosowany na podlasiu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.