Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety nie piszę tego ot tak sobie.

Mam kontakt z firmami które produkują kolageny i bardzo się starają upodobnić osłonkę do jelita naturalnego.

Ostatnia próba chorizo w osłonce kolagenowej jadalnej skończyła się w moim przypadku na obieraniu osłonki.

Przy pieczeniu osłonka pęka, przy konsumpcji czujesz coś w rodzaju gumy, czegoś nie do normalnego ugryzienia jak w przypadku jelita.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269289
Udostępnij na innych stronach

Czyli bardziej jako alternatywa jelita i raczej do twardych - podsuszanych lub dojrzewajacych wedlin. :cry:
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269298
Udostępnij na innych stronach

Może jako alternatywa jelita gdyby miało go zabraknąć, innej opcji jak na razie nie widzę.

 

Można spróbować i kupić w sklepie parówki z szynki.

Produkt można poznać po tym, że jest zachowana idealna średnica wyrobu.

 

Sparzyć, upiec i skosztować.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269310
Udostępnij na innych stronach

Szczerze powiem że kupuje czasami Wiedeńskie w Lidlu i po odgrzaniu obdzieram to coś strzelającego z wierzchu .

Dlatego sugeruję że raczej do wyrobów twardych .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269327
Udostępnij na innych stronach

Dlatego sugeruję że raczej do wyrobów twardych .

Jak to condom do twardych ..... :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269328
Udostępnij na innych stronach

:grin: miro,następnym razem nie będę moczył ( a jak farsz będzie bez wody tylko alkohol to ciekawe jak będzie się nadziewało :grin: )

 

Osłonkę kolagenową można obierać (z lekkim trudem) jak komuś nie odpowiada :grin: Ja nie czuje zbytnio różnicy (jak bym nie wiedział to chyba z zamkniętymi oczami nie poznał) to jest tylko moje odczucie. (może też zależy od producenta)

 

Na pierwszym zdjęciu ten sam farsz w 40 białkowa i 20 kolagenowa. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269402
Udostępnij na innych stronach

Ja nie czuje zbytnio różnicy

W IRL kalogeny stosowane są w takich małych kiełbaskach sprzedawanych w stanie surowym,które są potem obsmażane,nic w trakcie obróbki nie pęka a smak tej osłonki jest neutralny,ciężko rozróżnić czy jest naturalna czy nie.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269406
Udostępnij na innych stronach

:grin: serki były robione 28 11 2012r (wędzone)

 

Po kilku dniach pokryłem powłoką serowarska,przez ten czas straciły około 2\3 wagi.

 

Smak jest rewelacyjny :thumbsup: z lekką nutą orzechu.

 

Koniecznie muszę powtórzyć i to chyba w przyszłym tygodniu, zrobię większe kawałki. :grin:

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269493
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz

Widzę że pochłania cię nowy zapał - serowy

Po ile u was teraz wiejskie mleczko ?

 

Dzieki za prezentację z kolagenem wyglada na to że warto na wszelki wypadek mieć kawałek pod ręką .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269506
Udostępnij na innych stronach

:grin: Lubię nowe wyzwania :grin:

 

Sery,które robiłem na jesieni to mleko kupowałem po 1zl ale musiałem jechać 50km (tam mam wiejski dom to przy okazji) po przeliczeniu paliwa to wychodzi drożej jak na miejscu.

 

Na miejscu 5km po 1,5zl. z udoju rannego czy wieczornego :grin:

 

Mam wybór od gospodyni z jedną krówka czy co ma 80 krówek.

 

Takie to są przywileje wieśniaków. :grin: ale za to do kina mam 75km. :sad:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269589
Udostępnij na innych stronach

EL GREGOR,

 

Może to i prawda ale do kina od wielkiego halo bo nie ma kiedy :cry: , a mleczko codziennie na śniadanko :thumbsup:

U mnie kiedyś jak kupowaliśmy ok. 2.60 a teraz wolę nie myśleć.

Sery wyszły by w kosmicznej cenie .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-269686
Udostępnij na innych stronach

:grin: z ostatniego wędzenia zostały tylko ,,ogony,, :grin:

 

Kiełbasa już wisi,wieczorem reszta i jutro z rana wędzenie. :grin:

 

Dzisiaj kiełbasy zrobiłem jak ostatnio;farsz napychałem do jelit,20 kolagen i 40 białkowa.

Spodobał MI się ten sposób napychania,na pierwszy ,,ogień,, poszedł kolagen,potem jelita a 40 jeszcze wisi. :grin:

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271413
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz jaka to kiełbaska?

Ja dziś zapeklowałem po twojemu kawałek schabu i szynkę na dojrzewanie , ciekawe jakie będą efekty .

Na krzyżacką muszę dopiero zapolować na blondynę :lol:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271548
Udostępnij na innych stronach

:grin: Mirku :grin: to jest kiełbasa Warmińsko-Mazurska :grin:

 

Wędzarnia rozpalona-osuszanie. :grin:

 

Pogoda zapowiada się wiosenna-niebo WŁOSKIE :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271571
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia rozpalona-osuszanie. :grin:

 

Gregor :smile: znowu wędzimy razem , tylko że ja wędzę sery :grin:

 

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271575
Udostępnij na innych stronach

:grin: Andrzejku :grin: sery też wędzę,dobrze że przypomniałeś o serach, muszę bochenek wyjąc z solanki :grin:

 

Czuj dym :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271584
Udostępnij na innych stronach

:grin: po zabiegu :grin:

 

Szyneczki się parzą a szyneczka zawinięta w pończochę jeszcze w gasnącej wędzarni wisi. :grin:

 

 

 

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271616
Udostępnij na innych stronach

Ta pończocha to zagospodarowanie reszty farszu kiełbasianego czy jakaś wędzonka?

Wędzonka. Kiedyś tak się wędziło wszystkie wędzonki. Czasami dobrze wrócić i powspominać :cool:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271691
Udostępnij na innych stronach

:grin: za każdym razem jak wiążę szynki (peklowane na sucho) to chociaż jedna musi być w pończoszce, bardzo lekko wędzona (prawie surowa) a zawijam tylko ,,myszki,,. :grin:

 

Staram się podtrzymywać tradycje rodzinne (jak patrzę na taką szynkę to od razu przypominam dzieciństwo) :grin:

 

Chyba jestem tu jedyny,który zawija w pończochę. :grin:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271716
Udostępnij na innych stronach

Chyba jestem tu jedyny,który zawija w pończochę. :grin:

Nie jedyny :grin: też podtrzymuję kresowa tradycję od czasu do czasu.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=65559#65559

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271720
Udostępnij na innych stronach

szynki (peklowane na sucho) t

W jakich temperaturach je wędzisz i ile razy? (jezeli nie jest to tajemnicą) :blush:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271724
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś tak się wędziło wszystkie wędzonki.

Zawijanie w pończochę lub płótno ma jedynie na celu uchronienie wędzonki przed okopceniem.Sposób do dzisiaj stosowany na podlasiu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/68/#findComment-271736
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.