Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

na naradzie najlepszy wskazać

Przecie wiadomo, El Gregor mistrz nad mistrze :)

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-330423
Udostępnij na innych stronach

:) Dzisiaj peklowałem mięso na ścinkową  z ciekawości zważyłem słoninę.Na 10 kg mięsa dałem 75dkg słoniny.

Mielę na 4,wyrabiam (najpierw mięso z przyprawami,czosnkiem,alkoholem,cukrem pudrem, następnie dodaję po garści zmielonej słoniny i wyrabiam aż osiągnę jednolitą masę ) - trudno określić czasowo ale około 10-15 min. :)

 

Ścinkowa na zdjęciach była robiona na Święta (początek grudnie) dzisiaj ma około 2 miesiące,zapakowana próżniowo (gdzieś w połowie grudnia) leżała w lodówce. Dużej różnicy w smaku przed zapakowaniem i dzisiaj nie dostrzegam. :)

 

Ser-y, szynkę dojrzewająca,ścinkową,Piotr tylko czy będzie JAN :) do takiego zestawu potrzebna dobra ,,muza,, :thumbsup: a wiosna tego roku w Gąsiorowie będzie zaj......a (aż zakląłem lekko w myślach z radości,że się znowu spotkamy) :):D

 

post-41869-0-99353000-1391080373_thumb.jpgpost-41869-0-38604600-1391080384_thumb.jpg

 

post-41869-0-39411800-1391080394_thumb.jpgpost-41869-0-98939900-1391080402_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-330535
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz jakiej średnicy robisz te sery i ile Ci idzie mleka na jeden krążek?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331231
Udostępnij na innych stronach

:) robię z 25l (taki mam garnek),wychodzą dwa sery pierwszy średnica 17 cm,drugi 13 cm, wysokość 8 cm.

 

Jutro jadę do Agrovisu po zakupy podpuszczki naturalnej,chlorku,kultury kappa,iota,omega (zapasy wyczerpane)

 

Już po woli zaczynają się problemy z dobrym mlekiem (przygotowywanie krówek do wycielenia) dlatego w piątek kupiłem tylko 13l. starczyło na jeden ser :(

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331351
Udostępnij na innych stronach

:) ziomek to nie ilości hurtowe tylko szykuje sery na ,,festiwal sera w Lidzbarku Warmińskim,, który odbywa się w czerwcu (może jutro już będzie można się zapisać) i jest jeszcze drugie miejsce gdzie się szykuję ,,Bajkowy Zakątek Guzowy Piec,, tam miałem okazje poznać i porozmawiać (wędliny,sery) z Tymi Panami na zdjęciu :)

 

post-41869-0-30183500-1391372996_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331364
Udostępnij na innych stronach

:) robię z 25l (taki mam garnek),wychodzą dwa sery pierwszy średnica 17 cm,drugi 13 cm, wysokość 8 cm.

 

Jutro jadę do Agrovisu po zakupy podpuszczki naturalnej,chlorku,kultury kappa,iota,omega (zapasy wyczerpane)

 

Już po woli zaczynają się problemy z dobrym mlekiem (przygotowywanie krówek do wycielenia) dlatego w piątek kupiłem tylko 13l. starczyło na jeden ser :(

Grzegorz możesz mi wytłumaczyć kiedy dodajesz chlorek (bo ja tego mam już pewnie z 0,5kg), bo ja tego nie używam, oraz do czego używasz kultur kappa,iota,omega - jaka jest między nimi różnica.

Ja sobie w marcu planuję przygotować praskę - jeżdżę w góry do gazdy który jest cieślą, poproszę aby mi przyciął parę deseczek wg. projektu i sobie złożę praskę.

A TY masz praskę - czy jakieś inne sposoby na wyciskanie serów, a jeśli praskę to na co przy jej składaniu zwracać uwagę, może coś poprawić?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331374
Udostępnij na innych stronach

:) chlorek kupuje w płynie i dolewam na początku podgrzewania mleka,także dodaję do serwatki jak robię ricottę,dlaczego nie używasz (wzmacnia skrzep w piątek jak robiłem ser to już zabrakło chlorku i miałem skrzep luźny)

 

Kultury KAPPA 3 duże oczka,IOTA 1 mniejsze oczka,OMEGA bez oczek (specyficzne smaki i typowe aromaty dla danego gatunku sera)

 

Mam prasę na dwa sery,zrób większą i dłuższe ramiona na zaczepienie odważników (wieszam bańkę 5l po wodzie mineralnej),wyskalowałem za pomocą wagi łazienkowej. :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331413
Udostępnij na innych stronach

:) wróciłem z Agrovisu  :(  a tam inny pracownik mówi na odwrót,że IOTA 1 to duże dziurki a KAPPA 3 mniejsze :D  teraz jestem bardzo ciekawy jak to wygląda w serach,które robiłem wcześniej.Bywało i tak,że obie kultury dodawałem jednocześnie. Tak to jest z pracownikami. A  żeby sprawdzić,który ma rację to muszę czekać pół roku :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331470
Udostępnij na innych stronach

 

 

żeby sprawdzić,który ma rację to muszę czekać pół roku

 

to jeszcze nie tak źle

czasem jak trzeba sprawdzić, jak to było z dziurką, to trzeba czekać 9 miesięcy :tongue:

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331471
Udostępnij na innych stronach

:D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331482
Udostępnij na innych stronach

Kurp masz pełną skrzynkę !!!! Próbowałem coś do Ciebie napisać !!!!!!!!!!

Pozdrawiam

ps Grześ sorry ,że zaśmieciłem Twój temat

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331488
Udostępnij na innych stronach

:) chlorek kupuje w płynie i dolewam na początku podgrzewania mleka,także dodaję do serwatki jak robię ricottę,dlaczego nie używasz (wzmacnia skrzep w piątek jak robiłem ser to już zabrakło chlorku i miałem skrzep luźny)

 

Kultury KAPPA 3 duże oczka,IOTA 1 mniejsze oczka,OMEGA bez oczek (specyficzne smaki i typowe aromaty dla danego gatunku sera)

 

Mam prasę na dwa sery,zrób większą i dłuższe ramiona na zaczepienie odważników (wieszam bańkę 5l po wodzie mineralnej),wyskalowałem za pomocą wagi łazienkowej. :)

Możesz mi przesłać zdjęcia prasy na 2 sery - jak to konstrukcyjnie jest rozwiązanie (2 ramiona, tłoki dociskają na raz 2 sery, czy podkładasz sery umieszczone jeden na drugi, pod jeden tłok.

No i z tym chlorkiem - ile go dajesz na jaką ilość mleka, w którym momencie.

Ja nigdy chlorku nie dawałem bo uważałem że to chemia, a serek ma być bez polepszaczy, ulepszaczy, chemii, ale skoro mówisz że dajesz... może warto spróbować. Fakt faktem że mleko od jednej kobiety jest jak galareta twarde i ziarno jest sprężyste, inne zaś mleko jest takie że daję i 5 kropli podpuszczki na litr i skrzep on się zetnie, ale jest taki bardzo delikatny - do sita się klei i trzeba odczekać czasu aby po odcieku nadawał się do dalszej obróbki - serki te nawet po odcieknięciu są delikatniejsze, łatwiej je uszkodzić. Dla odmiany z tego sprężystego skrzepu można by się było przysłowiowo rzucać i nic by się nie stało.

Czy dodawanie chlorku do mleka ma wpływ na ilośc ricotty - ta ilość się zwiększa/zmniejsza?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331511
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy dodawanie chlorku do mleka ma wpływ na ilośc ricotty - ta ilość się zwiększa/zmniejsza?

 

 Wosiu kiedyś mówił że jak dodaje chlorku do mleka  to ricotty ma jeszcze raz tyle :D :D

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331516
Udostępnij na innych stronach

:)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331530
Udostępnij na innych stronach

:) jak pisałem wcześniej chlorek mam w płynie i daję na 10l mleka 10ml chlorku, (na poczatku odmierzałem strzykawka a teraz leję z butelki od razu do kotła) :)

 

Do ricotty możesz dać 5 ml (też leję z butelki ) jak masz w proszku to jak pamiętam to chyba na 10l mleka 2g nie jestem pewny musisz sprawdzić. :)

 

post-41869-0-63491800-1391450700_thumb.jpgpost-41869-0-24876200-1391450711_thumb.jpg

 

post-41869-0-31465400-1391450723_thumb.jpgpost-41869-0-35581400-1391450734_thumb.jpg

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331536
Udostępnij na innych stronach

Grzegorz sery serami, a le zdjecie szynki by sie przydalo. :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331551
Udostępnij na innych stronach

:) te ulotki dostałem w Agrovisie to już teraz są trzy zdania na temat dziur :D ciekawe kto z Was ma rację :D :D :D a może ten co pisał ulotkę :)

 

post-41869-0-39249000-1391459144_thumb.jpgpost-41869-0-36670600-1391459184_thumb.jpg

 

To napisz co pomieszałem jestem bardzo ciekawy a nie dałeś zagadkę :)

 

Aniu jutro zrobię zdjęcia.

Edytowane przez EL GREGOR
Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331573
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Grzegorz za zdjęcia - badzo mi pomogą w zbudowaniu takiej praski.

Chlorek mam w proszku - kupowałem podpuszczkę (w płynie) na allegro od człowieka ze Śląska, AndrzejK który u niego też się zaopatrywał mówił że ten z kolei zaopatruje się w Agrovisie.

Możesz mi jeszcze PW napisać ceny podpuszczki, chlorku, bakterii (wosku, pasty antypleśniowej) jakie kupujesz bezpośrednio w Agrovisie - gdyby miałobyć taniej, to po co przepłacać. ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331580
Udostępnij na innych stronach

:) chlorek 1l 19zl tam wyżej źle napisałem daję 4ml (wczoraj czytałem  wieczorem a że jestem stery i ślepy to tak zobaczyłem na butelce a butelka była z podpuszczką,teraz właśnie robię ser i przeczytałem a że ostatnio leję z butelki to zapomniałem ile pisze na butelce  :)  )

podpuszczka 1l 30zl

kappa 3 15 zl fiolka na 50-100l mleka

omega DL1 14zl na 100-200l

iola 1 16zl na 500l

 

Pasty już nie kupuję ponieważ po utworzeniu właściwej skorki paczkuje próżniowo (ceny nie pamiętam ) :)

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331624
Udostępnij na innych stronach

:) te ulotki dostałem w Agrovisie to już teraz są trzy zdania na temat dziur :D ciekawe kto z Was ma rację :D :D :D a może ten co pisał ulotkę :)

 

attachicon.gifDSC05491.JPGattachicon.gifDSC05492.JPG

 

To napisz co pomieszałem jestem bardzo ciekawy a nie dałeś zagadkę :)

 

Jest jeszcze Kappa 1, zresztą ja zawsze opisuję jak powstaje i z jakich kultur bakteryjnych mój ser, w przeciwieńswie do Ciebie.

:cool:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3705-kie%C5%82basa-wiejska-i-inne-wyroby-el-gregora/page/93/#findComment-331683
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.