Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A tu niżej foty polskiej robionej tydzień temu.

Pis jaki masz przepis na polską? Od wiejskich masarzy słyszałem, że pieprz ziołowy jest konieczny, a tu na stronie w żadnym przepisie nie ma. Może to u nas w regionie tylko taka moda?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149854
Udostępnij na innych stronach

Pis jaki masz przepis na polską? Od wiejskich masarzy słyszałem, że pieprz ziołowy jest konieczny, a tu na stronie w żadnym przepisie nie ma. Może to u nas w regionie tylko taka moda

Jutro zapytam naszych masarzy, a moje przepisy w piwnicy.

A póki co fota moich wieczornych parówek. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149869
Udostępnij na innych stronach

Musze w końcu nadziewarkę kupić...

Nadziewałem maszynką, kiedy robiłem blenderem i malakserem o maszynce nie było mowy, a teraz jeden sprzęt do mycia mniej. Jutro podwędzenie i parzenie, o degustacji nie wspomnę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149876
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Możesz napisać swój przepis na czarną?

Tu czy tam? Tam = pw. :cool:

Witam ,

 

Już mi tęskno za kaszanką a przepisu nie ma , czyżby zaginął?

Jest szansa choćby na PW , skoro no public...?

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149914
Udostępnij na innych stronach

:grin: Nie proś.Zajrzyj do 16 stki i z głowy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149920
Udostępnij na innych stronach

Pisie złociutki sorry,że pytam :blush: ale co to jest ta 16

 

Bo mi się kojarzy z jakąś licealistką,tylko nie wiem czy ona chciałaby abym do niej zaglądał :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149972
Udostępnij na innych stronach

To Ty nie wiesz, co to 16-tka :question: :question: :question: :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149973
Udostępnij na innych stronach

Wstyd się przyznać,ale nie wiem. :blush:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149975
Udostępnij na innych stronach

Pisie złociutki sorry,że pytam ale co to jest ta 16

Przyłaczam się do pytania co to jest 16, 22? często o tym piszecie.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149976
Udostępnij na innych stronach

To sa zbiory podstawowych receptur z lat 50 i 60-tych, które jakiś czas temu opublikowaliśmy na forum.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149978
Udostępnij na innych stronach

Sądziłem, że to akademia Dziadka ale ta kończy się na 12:) Dziekuje za odpowiedź będe szukał zatem tych zbiorów.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149981
Udostępnij na innych stronach

Taż to elementarz zadymiacza

Ty się nie śmiej tylko powiedz gdzie tego szukać :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149983
Udostępnij na innych stronach

Oba zbiory + film z rozbioru półtuszy i klasyfikacji mięsa wp. znajdują się na płytce z materiałami szkoleniowymi SDM. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150001
Udostępnij na innych stronach

Nie proś.Zajrzyj do 16 stki i z głowy.

ale co to jest ta 16

Przyłaczam się do pytania co to jest 16, 22? często o tym piszecie.

16-tka to taka książeczka, w której są przepisy na wyroby wędliniarskie. Została ona wydana w 1959 roku, kiedy to było do dyspozycji 6 przypraw, a mieso też było inne.

Przepisy na wędliny są w miarę, ale kaszanek czy salcesonów nie robię wg. onych przepisów. Na stronie głównej jest wiele przepisów dodanych przez Maxella, są one właśnie z tej książeczki. Sporo tych przepisów przetestowałem na wasnym smaku i po wprowadzeniu zmian, są już przyjazne. Moja kaszanka to tajemnica, nie przyjmuje ona wszystkiego i po wielu testach skład przypraw i pozostałych wypełniaczy jest już doprowadzony do stanu, który odpowiada wszystkim moim degustatorom. A jak w 16-tce przeczytasz, sól, pieprz, majeranek i cebula i gotowe. :cool:

 

Jest szansa choćby na PW , skoro no public...?

Wysyłałem innym i Tobie wyślę. :grin:

 

A parówki zjadłem trzy, lepsze niz poprzednio, bo wody wiecej, ale ciągle mało. Następne robię po niedzieli. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150008
Udostępnij na innych stronach

:grin: To w takim razie i ja poproszę o ten przepis na kaszankę na PW.Wykonam ,ocenię i wystawie opinię,która dla mnie lepsza -Twoja czy z 16- stki.Czekam z niecierpliwością bo mięsko już jest a i kasza się znajdzie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150010
Udostępnij na innych stronach

A chodzi o przepis na kaszankę . Myślałem że 16 stę , w takim razie , to ja też proszę przepis na kaszankę na PW

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150013
Udostępnij na innych stronach

Wykonam ,ocenię i wystawie opinię,która dla mnie lepsza -Twoja czy z 16- stki

Ubóstwo przypraw w recepturach z 16 jest udowodnione, kiedyś zioło było mocniejsze, pieprz ostrzejszy, a o czosnku z Chin czy Hiszpanii nikt nie słyszał.

Dlatego głównie chodzi mi o korekty przyprawowe. :cool:

 

Wykonam ,ocenię i wystawie opinię,która dla mnie lepsza -Twoja czy z 16- stki

No w konkursie nie startowałem... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150014
Udostępnij na innych stronach

Oba zbiory + film z rozbioru półtuszy i klasyfikacji mięsa wp. znajdują się na płytce z materiałami szkoleniowymi SDM.

A co trzeba zrobić,aby być posiadaczem takiej płytki :question:

( z rozbioru 16 ) :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150027
Udostępnij na innych stronach

...napisać do mnie podając swój adres. :grin: Najlepiej jednak zapisać się na kurs.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150029
Udostępnij na innych stronach

a o czosnku z Chin czy Hiszpanii nikt nie słyszał.

Czy pieprz był ostrzejszy to już subiektywna ocena.Czosnek mam polski i to mocny taki prawdziwy.Lubię jak w wyrobie czuć nutę przypraw a nie same przyprawy bo gdzie wtedy smak mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150039
Udostępnij na innych stronach

Czy pieprz był ostrzejszy to już subiektywna ocena.

Arku, prawda jest jednak nieubłagana... czosnek Hiszpański jest średnio cztery razy słabszy od polskiego...... pieprz też jest loterią więc nie można ot tak sobie generalizowac dawkowania przypraw..... :rolleyes:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150052
Udostępnij na innych stronach

nie można ot tak sobie generalizowac dawkowania przypraw

Tomku.Są trzy prawdy..... :wink: http://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gif Ja nim coś zapakuję w osłonkę lub poddam innej obróbce oceniam przez moje kubki smakowe.W ciemno nie robię nic.Muszę spróbować i ocenić.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150065
Udostępnij na innych stronach

...napisać do mnie podając swój adres. :grin: Najlepiej jednak zapisać się na kurs.

Adres Ci wyślę na PW ,a na kurs nr 1. w rejonie północno-wschodnim na pewno się zapiszę. :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150095
Udostępnij na innych stronach

...napisać do mnie podając swój adres. :grin: Najlepiej jednak zapisać się na kurs.

 

ja również poproszę a na kurs będę musiał się zapisać

pozdr. Piotr

picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150104
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.