gasmil Opublikowano 2 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 2 Marca 2011 A tu niżej foty polskiej robionej tydzień temu.Pis jaki masz przepis na polską? Od wiejskich masarzy słyszałem, że pieprz ziołowy jest konieczny, a tu na stronie w żadnym przepisie nie ma. Może to u nas w regionie tylko taka moda? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 2 Marca 2011 Pis jaki masz przepis na polską? Od wiejskich masarzy słyszałem, że pieprz ziołowy jest konieczny, a tu na stronie w żadnym przepisie nie ma. Może to u nas w regionie tylko taka moda Jutro zapytam naszych masarzy, a moje przepisy w piwnicy. A póki co fota moich wieczornych parówek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 2 Marca 2011 Musze w końcu nadziewarkę kupić... Nadziewałem maszynką, kiedy robiłem blenderem i malakserem o maszynce nie było mowy, a teraz jeden sprzęt do mycia mniej. Jutro podwędzenie i parzenie, o degustacji nie wspomnę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 3 Marca 2011 Możesz napisać swój przepis na czarną? Tu czy tam? Tam = pw. Witam , Już mi tęskno za kaszanką a przepisu nie ma , czyżby zaginął? Jest szansa choćby na PW , skoro no public...? pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 3 Marca 2011 :grin: Nie proś.Zajrzyj do 16 stki i z głowy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 3 Marca 2011 Pisie złociutki sorry,że pytam :blush: ale co to jest ta 16 Bo mi się kojarzy z jakąś licealistką,tylko nie wiem czy ona chciałaby abym do niej zaglądał :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 3 Marca 2011 To Ty nie wiesz, co to 16-tka :question: :question: :question: :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 3 Marca 2011 Wstyd się przyznać,ale nie wiem. :blush: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 3 Marca 2011 Pisie złociutki sorry,że pytam ale co to jest ta 16Przyłaczam się do pytania co to jest 16, 22? często o tym piszecie. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 3 Marca 2011 Taż to elementarz zadymiacza :grin: :grin: Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 3 Marca 2011 To sa zbiory podstawowych receptur z lat 50 i 60-tych, które jakiś czas temu opublikowaliśmy na forum. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 3 Marca 2011 Sądziłem, że to akademia Dziadka ale ta kończy się na 12:) Dziekuje za odpowiedź będe szukał zatem tych zbiorów. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 3 Marca 2011 Taż to elementarz zadymiacza Ty się nie śmiej tylko powiedz gdzie tego szukać :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-149983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 3 Marca 2011 Oba zbiory + film z rozbioru półtuszy i klasyfikacji mięsa wp. znajdują się na płytce z materiałami szkoleniowymi SDM. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 3 Marca 2011 Nie proś.Zajrzyj do 16 stki i z głowy. ale co to jest ta 16 Przyłaczam się do pytania co to jest 16, 22? często o tym piszecie. 16-tka to taka książeczka, w której są przepisy na wyroby wędliniarskie. Została ona wydana w 1959 roku, kiedy to było do dyspozycji 6 przypraw, a mieso też było inne. Przepisy na wędliny są w miarę, ale kaszanek czy salcesonów nie robię wg. onych przepisów. Na stronie głównej jest wiele przepisów dodanych przez Maxella, są one właśnie z tej książeczki. Sporo tych przepisów przetestowałem na wasnym smaku i po wprowadzeniu zmian, są już przyjazne. Moja kaszanka to tajemnica, nie przyjmuje ona wszystkiego i po wielu testach skład przypraw i pozostałych wypełniaczy jest już doprowadzony do stanu, który odpowiada wszystkim moim degustatorom. A jak w 16-tce przeczytasz, sól, pieprz, majeranek i cebula i gotowe. Jest szansa choćby na PW , skoro no public...? Wysyłałem innym i Tobie wyślę. :grin: A parówki zjadłem trzy, lepsze niz poprzednio, bo wody wiecej, ale ciągle mało. Następne robię po niedzieli. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 3 Marca 2011 :grin: To w takim razie i ja poproszę o ten przepis na kaszankę na PW.Wykonam ,ocenię i wystawie opinię,która dla mnie lepsza -Twoja czy z 16- stki.Czekam z niecierpliwością bo mięsko już jest a i kasza się znajdzie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 3 Marca 2011 A chodzi o przepis na kaszankę . Myślałem że 16 stę , w takim razie , to ja też proszę przepis na kaszankę na PW Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 3 Marca 2011 Wykonam ,ocenię i wystawie opinię,która dla mnie lepsza -Twoja czy z 16- stki Ubóstwo przypraw w recepturach z 16 jest udowodnione, kiedyś zioło było mocniejsze, pieprz ostrzejszy, a o czosnku z Chin czy Hiszpanii nikt nie słyszał. Dlatego głównie chodzi mi o korekty przyprawowe. Wykonam ,ocenię i wystawie opinię,która dla mnie lepsza -Twoja czy z 16- stki No w konkursie nie startowałem... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 3 Marca 2011 Oba zbiory + film z rozbioru półtuszy i klasyfikacji mięsa wp. znajdują się na płytce z materiałami szkoleniowymi SDM. A co trzeba zrobić,aby być posiadaczem takiej płytki :question: ( z rozbioru 16 ) :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 3 Marca 2011 ...napisać do mnie podając swój adres. :grin: Najlepiej jednak zapisać się na kurs. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 3 Marca 2011 a o czosnku z Chin czy Hiszpanii nikt nie słyszał. Czy pieprz był ostrzejszy to już subiektywna ocena.Czosnek mam polski i to mocny taki prawdziwy.Lubię jak w wyrobie czuć nutę przypraw a nie same przyprawy bo gdzie wtedy smak mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 3 Marca 2011 Czy pieprz był ostrzejszy to już subiektywna ocena.Arku, prawda jest jednak nieubłagana... czosnek Hiszpański jest średnio cztery razy słabszy od polskiego...... pieprz też jest loterią więc nie można ot tak sobie generalizowac dawkowania przypraw..... :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 3 Marca 2011 nie można ot tak sobie generalizowac dawkowania przypraw Tomku.Są trzy prawdy..... :wink: http://emotikona.pl/emotikony/pic/04icon_rotfl.gif Ja nim coś zapakuję w osłonkę lub poddam innej obróbce oceniam przez moje kubki smakowe.W ciemno nie robię nic.Muszę spróbować i ocenić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 3 Marca 2011 ...napisać do mnie podając swój adres. :grin: Najlepiej jednak zapisać się na kurs. Adres Ci wyślę na PW ,a na kurs nr 1. w rejonie północno-wschodnim na pewno się zapiszę. :lol: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter-2 Opublikowano 3 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 3 Marca 2011 ...napisać do mnie podając swój adres. :grin: Najlepiej jednak zapisać się na kurs. ja również poproszę a na kurs będę musiał się zapisać pozdr. Piotr Cytuj picie alkoholu nie rozwiąże Twoich problemów, picie mleka w zasadzie też nie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/18/#findComment-150104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.