wowansw Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #676 Opublikowano 11 Września 2011 pis67, witam,czy kolega móg by coś więcej mi powiedzieć na temat kiełbasy lubuska podsuszana? (strona 11) Jak ja zrobić co i jak? :wink: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-175211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #677 Opublikowano 11 Września 2011 Ok.będę czekać :wink: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-175232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #678 Opublikowano 15 Września 2011 Metka wieprzowa: Wp.IIkl- 4kg- brzuszne części boczku,pachwina,podgardle- wpIkl. -1kg polędwiczka,ciemne mięśnie z szynki bez błon i ścięgien. Peklowanie - 48 godzin w lodówce z 24g peklosoli na kg mięsa. Zapeklowane mięso mieszamy z przyprawami: Na 1kg mięsa: -gałka -0,5g -pieprz ziołowy-1,5g -papryka słodka -2-3g -papryka ostra-2g -cukier 1,5-2g -nalewka wiśniowa lub malinowa -3-5ml Po wymieszaniu wstawiamy do wychłodzenia - zamrażalnik około 1 godz. Schłodzone mięso mielimy 2 razy na sitku 6mm, zagniatamy i nadziewamy do osłonek białkowych 5cm. Osadzamy 24 godziny w lodówce chroniąc przed wysychaniem, w pojemniku do żywności np. Osuszamy 2-3 godziny w temp. pokojowej, wędzimy zimnym dymem w dwóch cyklach po 3-4 godziny z przerwą 4-5godzin. Metka na fotach niżej jest dość chuda-takie było życzenie rodziny. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-175918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 24 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #679 Opublikowano 24 Września 2011 Trochę krakowskiej zrobiłem -będzie pieczona i podsuszana. I jeszcze polędwica dębem wędzona. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-176924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #680 Opublikowano 24 Września 2011 polędwica dębem wędzona.Miodzio... :clap: :clap: :clap: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-176929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #681 Opublikowano 25 Września 2011 :clap: kolego :clap: Podoba mi się ta metka :lol: Muszę spróbować ją zrobić. A Masz może "przepisik" na metkę łososiową :lol: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-176943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #682 Opublikowano 25 Września 2011 polędwica dębem wędzonaWitam kolegę :wink: czy możesz coś więcej o tej polędwicy napisać(jak peklowałeś ile wędziłeś)? Pozdrawiam :smile: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-176966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 25 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #683 Opublikowano 25 Września 2011 pis67, ok,już wpisuje do notesika i będę czekać na świeżą polędwicę :grin: dzięki Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-176976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #684 Opublikowano 25 Września 2011 dziś przy okazji opalania wędziłem - krakowską, Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-177037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 6 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #685 Opublikowano 6 Października 2011 Siedze w robcie i sie katuje a betoniara podskakuje od tych zdjatek.Zarabiaste wyroby Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-178791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #686 Opublikowano 18 Października 2011 Po likwidacji za płotowej ubojni nie mogę się otrząsnąć. Nie robię nic, dobrze, że na koniec zrobiłem kilka batonów krakowskiej, która sobie schnie będąc jednocześnie w użyciu. Zapasy się kończą, a ja nic. Dziś uwędziłem płat łososia zimnym dymkiem, odpoczywa teraz w wędzarni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-180498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #687 Opublikowano 20 Października 2011 Wczoraj znalazłem zapomniane boczuś i ogonówkę, trzy tygodnie pływały swobodnie w solance, dziś wędzenie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-180854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #688 Opublikowano 29 Października 2011 Dziś zrobiłem naprędce mielonkę, miała być w małej otoczce z galaretki, jest w bardzo małej, na 2kg mięska dałem tylko 200ml wody. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-182316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 30 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #689 Opublikowano 30 Października 2011 Wczoraj znalazłem zapomniane boczuś i ogonówkę Witam,żeby nie zapominać co ja mam w lodówce i kiedy jest czas na wędzenie,wpisuje w telefonie przypomnienie :grin: jak na razie wszystko OK. Ale lepiej być miło zaskoczonym :grin: . Pozdrawiam :wink: Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-182340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #690 Opublikowano 5 Listopada 2011 Jako, że wpadła mi dziś w piwnicy w ręce "16-ka" postanowiłem zrobić z niej parę wyrobów dość ściśle przestrzegając zawartych w niej przepisów branżowych. I tak mięska zapeklowane na następujące wyroby:-kiełbasa parówkowa-słonina paprykowana-salami-metka-kiełbasa zwyczajna- boczek rolowany - przepis nie z tej knigi.Tak to przyszły tydzień zapowiada się pracowicie, poniedziałek metka 2,6kg , zwyczajna 3,5kg i parówki 7,5kg.Może by tak dokumentacje techniczno- fotograficzną przygotować z wyciągnięciem wniosków końcowych. Parę razy niektóre przepisy robiłem wg. przepisu i były pewne niedogodności, dlatego już przy metce zmniejszyłem ilość peklosoli do 23g/kg mięsa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #691 Opublikowano 6 Listopada 2011 Pisusupokaż jak się robi robi kiełbasę parówkową Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #692 Opublikowano 6 Listopada 2011 Może by tak dokumentacje techniczno- fotograficzną przygotować z wyciągnięciem wniosków końcowych. Parę razy niektóre przepisy robiłem wg. przepisu i były pewne niedogodności, dlatego już przy metce zmniejszyłem ilość peklosoli do 23g/kg mięsa. Wydaje mi się , że 16-stka jest trochę słona , bo dawniej nie było tyle lodówek a wyroby trzeba było jakoś przechowywać . To takie moje skromne zdanie . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #693 Opublikowano 6 Listopada 2011 -kiełbasa parówkowaja też bym chetnie "zobaczył" jak się robi... Pis-ie, przyjacielu, opisz dokładnie co i jak, to moze i ja spróbuje... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #694 Opublikowano 6 Listopada 2011 Jako, że wpadła mi dziś w piwnicy w ręce "16-ka" postanowiłem zrobić z niej parę wyrobów dość ściśle przestrzegając zawartych w niej przepisów branżowych. Nic tylko musicie zajrzeć do 16-stki i po kłopocie. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #695 Opublikowano 7 Listopada 2011 pokaż jak się robi robi kiełbasę parówkowąja też bym chetnie "zobaczył" jak się robi...Zaraz kończę pracę i biorę się do dzieła, maszyny przygotowane, flaki namoczone, przyprawy odważone, aparat w gotowości. Wydaje mi się , że 16-stka jest trochę słonaDlatego przeważnie zmniejszam ilość peklosoli, choć wtedy stosowano mieszaninę soli i saletry, może słoność inna wychodziła. Znowu jak bardziej słone było, to i ludziska więcej pić musieli. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 7 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #696 Opublikowano 7 Listopada 2011 No to Pisusu czekamy. Ja na weekend jadę na Mazury i też będę wędził, więc pokażę... Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #697 Opublikowano 8 Listopada 2011 No to Pisusu czekamy. Ja na weekend jadę na Mazury i też będę wędził, więc pokażę Biotitu, Ty nam tu nie pokazuj, bo wiesz... Przed chwilą skończyłem z parówkami tzn.kiełbasą parówkową wg.16-ki, jeszcze minuta w pracy, na 18:00 jadę na siatkówkę , później muszę zwyczajną zrobić, a może mielonkę w słoiki, potem jak zdążę to zamieszczę sprawozdanie z wnioskami. Pierwsze wnioski na gorąco nasunęły mi się dwa: -parówkowa z 16 jest uboga przyprawowo -smak jest bardzo mięsny, chuda jak diabli. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 8 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #698 Opublikowano 8 Listopada 2011 Pisusuzapeklowałem 7% r-rem peklosoli na 3 dni, całe nogi.Pokażę u siebie. Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-184003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #699 Opublikowano 8 Listopada 2011 zapeklowałem 7% r-rem peklosoli na 3 dni, całe nogi. Ja nogi myję, nie pekluję, to może fota parówkowej, bo więcej dziś nie ogarnę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-184044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 9 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #700 Opublikowano 9 Listopada 2011 Pis-u nadziewałeś nową nadziewarką ? Ciekawe jak Ci się sprawuje ? :clap: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-184171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.