Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

pis67, witam,czy kolega móg by coś więcej mi powiedzieć na temat kiełbasy lubuska podsuszana? (strona 11) Jak ja zrobić co i jak? :wink: Pozdrawiam.
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-175211
Udostępnij na innych stronach

Metka wieprzowa:

 

Wp.IIkl- 4kg- brzuszne części boczku,pachwina,podgardle-

 

wpIkl. -1kg polędwiczka,ciemne mięśnie z szynki bez błon i ścięgien.

 

Peklowanie - 48 godzin w lodówce z 24g peklosoli na kg mięsa.

 

Zapeklowane mięso mieszamy z przyprawami:

Na 1kg mięsa:

-gałka -0,5g

-pieprz ziołowy-1,5g

-papryka słodka -2-3g

-papryka ostra-2g

-cukier 1,5-2g

-nalewka wiśniowa lub malinowa -3-5ml

 

Po wymieszaniu wstawiamy do wychłodzenia - zamrażalnik około 1 godz.

Schłodzone mięso mielimy 2 razy na sitku 6mm, zagniatamy i nadziewamy do osłonek białkowych 5cm. Osadzamy 24 godziny w lodówce chroniąc przed wysychaniem, w pojemniku do żywności np.

Osuszamy 2-3 godziny w temp. pokojowej, wędzimy zimnym dymem w dwóch cyklach po 3-4 godziny z przerwą 4-5godzin.

Metka na fotach niżej jest dość chuda-takie było życzenie rodziny. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-175918
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Trochę krakowskiej zrobiłem -będzie pieczona i podsuszana. :cool:

 

I jeszcze polędwica dębem wędzona. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-176924
Udostępnij na innych stronach

:clap: kolego :clap: Podoba mi się ta metka :lol: Muszę spróbować ją zrobić. A Masz może "przepisik" na metkę łososiową :lol:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-176943
Udostępnij na innych stronach

polędwica dębem wędzona

Witam kolegę :wink: czy możesz coś więcej o tej polędwicy napisać(jak peklowałeś ile wędziłeś)? Pozdrawiam :smile:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-176966
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Po likwidacji za płotowej ubojni nie mogę się otrząsnąć. Nie robię nic, dobrze, że na koniec zrobiłem kilka batonów krakowskiej, która sobie schnie będąc jednocześnie w użyciu. Zapasy się kończą, a ja nic. Dziś uwędziłem płat łososia zimnym dymkiem, odpoczywa teraz w wędzarni. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-180498
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj znalazłem zapomniane boczuś i ogonówkę, trzy tygodnie pływały swobodnie w solance, dziś wędzenie. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-180854
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś zrobiłem naprędce mielonkę, miała być w małej otoczce z galaretki, jest w bardzo małej, na 2kg mięska dałem tylko 200ml wody. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-182316
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj znalazłem zapomniane boczuś i ogonówkę

Witam,żeby nie zapominać co ja mam w lodówce i kiedy jest czas na wędzenie,wpisuje w telefonie przypomnienie :grin: jak na razie wszystko OK. Ale lepiej być miło zaskoczonym :grin: . Pozdrawiam :wink:
lepiej nie dosolić jak przesolić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-182340
Udostępnij na innych stronach

Jako, że wpadła mi dziś w piwnicy w ręce "16-ka" postanowiłem zrobić z niej parę wyrobów dość ściśle przestrzegając zawartych w niej przepisów branżowych. I tak mięska zapeklowane na następujące wyroby:

-kiełbasa parówkowa

-słonina paprykowana

-salami

-metka

-kiełbasa zwyczajna

- boczek rolowany - przepis nie z tej knigi.

Tak to przyszły tydzień zapowiada się pracowicie, poniedziałek metka 2,6kg , zwyczajna 3,5kg i parówki 7,5kg.

Może by tak dokumentacje techniczno- fotograficzną przygotować z wyciągnięciem wniosków końcowych. Parę razy niektóre przepisy robiłem wg. przepisu i były pewne niedogodności, dlatego już przy metce zmniejszyłem ilość peklosoli do 23g/kg mięsa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183436
Udostępnij na innych stronach

Może by tak dokumentacje techniczno- fotograficzną przygotować z wyciągnięciem wniosków końcowych. Parę razy niektóre przepisy robiłem wg. przepisu i były pewne niedogodności, dlatego już przy metce zmniejszyłem ilość peklosoli do 23g/kg mięsa. :cool:

Wydaje mi się , że 16-stka jest trochę słona , bo dawniej nie było tyle lodówek a wyroby trzeba było jakoś przechowywać .

To takie moje skromne zdanie .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183503
Udostępnij na innych stronach

-kiełbasa parówkowa

ja też bym chetnie "zobaczył" jak się robi... Pis-ie, przyjacielu, opisz dokładnie co i jak, to moze i ja spróbuje... :thumbsup:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183504
Udostępnij na innych stronach

Jako, że wpadła mi dziś w piwnicy w ręce "16-ka" postanowiłem zrobić z niej parę wyrobów dość ściśle przestrzegając zawartych w niej przepisów branżowych

.

 

Nic tylko musicie zajrzeć do 16-stki i po kłopocie. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183514
Udostępnij na innych stronach

pokaż jak się robi robi kiełbasę parówkową

ja też bym chetnie "zobaczył" jak się robi...

Zaraz kończę pracę i biorę się do dzieła, maszyny przygotowane, flaki namoczone, przyprawy odważone, aparat w gotowości. :cool:

 

Wydaje mi się , że 16-stka jest trochę słona

Dlatego przeważnie zmniejszam ilość peklosoli, choć wtedy stosowano mieszaninę soli i saletry, może słoność inna wychodziła. Znowu jak bardziej słone było, to i ludziska więcej pić musieli. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183760
Udostępnij na innych stronach

No to Pisusu czekamy. Ja na weekend jadę na Mazury i też będę wędził, więc pokażę

Biotitu, Ty nam tu nie pokazuj, bo wiesz... :cool:

Przed chwilą skończyłem z parówkami tzn.kiełbasą parówkową wg.16-ki, jeszcze minuta w pracy, na 18:00 jadę na siatkówkę , później muszę zwyczajną zrobić, a może mielonkę w słoiki, potem jak zdążę to zamieszczę sprawozdanie z wnioskami.

Pierwsze wnioski na gorąco nasunęły mi się dwa:

-parówkowa z 16 jest uboga przyprawowo

-smak jest bardzo mięsny, chuda jak diabli. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-183970
Udostępnij na innych stronach

zapeklowałem 7% r-rem peklosoli na 3 dni, całe nogi.

Ja nogi myję, nie pekluję, to może fota parówkowej, bo więcej dziś nie ogarnę. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-184044
Udostępnij na innych stronach

Pis-u nadziewałeś nową nadziewarką ? Ciekawe jak Ci się sprawuje ? :clap:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/28/#findComment-184171
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.