Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak tam idzie robota w masarni

Instaluję graty, chwilowa przerwa w ciągu pieszym, majster po drodze gres instaluje. :cool:

 

Pis jak zwykle wszystkich nabiera

Co to znaczy jak zwykle? Masz foty przed wędzeniem, jak zwykle, a szkopuł barwy mniemam tkwi w czym innym, wiesz chyba w czym? :cool:

 

Ale na wcześniejszym zdjęciu widać, że cienka jest w jelicie,

I to wołowym własnoręcznie oczyszczonym. :grin:

 

Dziś zadam fotę przekroju. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-205040
Udostępnij na innych stronach

A rybkę będziesz wędził na zimno w całości tak jak ostatnio :shock: , czy będziesz filetował ? :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-205093
Udostępnij na innych stronach

A rybkę będziesz wędził na zimno w całości tak jak ostatnio

Z rybki odciąłem łeb, płetwy i brzuszek - jutro zupka rybna, a reszta w dzwonka i w solance pływa. Wędzony będzie na zimno i trochę ciepła dam na koniec. :cool:

 

 

 

czy boczek krzyczał wyciągnijcie mnie z solanki,już mam dość... do wędzenia muszę iść wiesz o jakich zmianach piszę...

Boczek pływał od 18-tego lutego, w bardzo niskiej temperaturze, cztery kawałki pozyskane ze świnki "ekologicznej" - gość karmii odpadkami z restauracji, stołówek i wszystkim co ma w gospodarstwie i dwa kawałki takie "normalne". Boczek ma zupełnie inną konsystencję niż taki ze świnki ze skupu, jest taki płynny, miękki. :cool: Zmian nie zauważyłem. :cool:

Początek wędzenia...

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-205098
Udostępnij na innych stronach

To może fota przekroju szynkowej wołowo - wieprzowej. :cool:

Rewelacja! :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-205154
Udostępnij na innych stronach

Dziś szyneczki zadymiam - fota 1 po 5-ciu minutach w wędzarni, fota dwa, po godzinie wędzenia. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-205885
Udostępnij na innych stronach

i pieczone...

 

 

i parzone...

 

 

i dość spore...

 

 

To tyle na dziś - jutro wędzimy dalej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-205927
Udostępnij na innych stronach

To chyba jakiś maraton wędzarniczy :lol: , wędzonki te po parzeniu jak malowane :clap: .

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-205952
Udostępnij na innych stronach

mam nadzieję że też ładnie wyjdą

Tu nie nadzieja potrzebna, tylko odrobina optymizmu. :cool:

 

A i fota polędwicy, razem z szynkami siedziała w wędzarni w średnim dymku, temp.40-50 stopni. Jest gotowa, a szyneczki i ogonówka w garnku się parzą. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-206134
Udostępnij na innych stronach

Podobna do tej blonynki z pierwszego zdjęcia po lewej :thumbsup: :clap:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-206142
Udostępnij na innych stronach

a o smaku to ty możesz napisać

Mogę, smak to jeden ze zmysłów występujący u organizmów, który służy do chemicznej analizy składu pokarmu.

U ludzi receptory smakowe znajdują się na języku, odpowiadają za wyczuwanie 5-ciu substancji chemicznych znajdujących się w pożywieniu. W przypadku polędwicy będą to głównie receptory smaku słonego, które rozrzucone są równo po całym języku i w sposób indywidualny dla każdego osobnika, charakteryzują smak wyrobu.

Jeśli w sposób nieprawidłowy przygotujesz wyrób, mogą się przydać też receptory smaku kwaśnego i gorzkiego. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-206244
Udostępnij na innych stronach

odpowiadają za wyczuwanie 5-ciu substancji chemicznych

Pisie,

 

6-ciu nie 5-ciu. Słodki, słony, kwaśny, gorzki, metaliczny, umami (glutaminian sodowy, kostki rosołowe itp.). i nie substancji chemicznych tylko wrażeń sensorycznych opisywanych jako smaki, np. słodycz jest pochodną kontaktu kilkudzięsięciu różnych substancji chemicznych lub ich kombinacji z receptorami słodyczy na języku. Kwasy też mamy różne, a kwasowość odczuwana na języku jest w wyznaczonym rejonie. :grin: :cool:

 

A sam smak, to mieszanka smaku i zapachu odczuwalna przez nasze zmysły jednocześnie.

Spróbujcie sobie zatkać nos podczas jedzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/34/#findComment-206276
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.