Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytam też co napiszą biegli w temacie i będę ćwiczył.

 

pis już masz wszystko napisane . Tylko korzystaj z tego . :smile:

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-231465
Udostępnij na innych stronach

a gdzie mogę znaleźć przepis

Parzę mięska na salceson domowy biały. W garnku łeb wieprzowy bez podgardla, skórki wieprzowe, serca indycze. I to wszystko,

Pieprz czarny i ziołowy, ziele, liść laurowy, czosnek i kminek. Wykonanie jak wszystkich salcesonów. Przy salcesonach dopuszczam pełną improwizację. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-231558
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Fota reszty kabanosów robionych 25 lipca, przed i po tuningu. Dziś zrobię trochę kiełbasek, też kabanosy. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233103
Udostępnij na innych stronach

Pozbył się fachowo białego nalociku. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233117
Udostępnij na innych stronach

Wyprane

O to wypranie mi chodzi :) . Czym ??? Czy tylko sucha szmatka czy np woda z octem ( gdzieś wyczytałem ) ??? :grin:

 

Pozbył się fachowo

fachowość - w to nie wątpię w przypadku pisa67 bo jak coś robić to już robić . Po prostu tylko pytam bom ciekawy :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233121
Udostępnij na innych stronach

A jak ten tuning był robiony

Biały ręcznik papierowy i odrobina zimnej lekko osolonej wody. :cool: Żadnego oleju czy octu. :cool:

 

 

A wczoraj skręciłem trochę kiełbasek - jałowcową, kabanosy i podwawelską. Wybór asortymentu nieprzypadkowy - pytam, co łączy technologicznie te wyroby? :cool:

 

Fota z wczoraj i początek wędzenia. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233242
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie i pieczenie, brak parzenia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233246
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie i pieczenie

I tak podszedłem do tematu, trzy rodzaje kiełbaski, jedna robota. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233267
Udostępnij na innych stronach

Jakaś nagroda za poprawną odpowiedź ? :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233268
Udostępnij na innych stronach

Jakaś nagroda za poprawną odpowiedź ?

Pochwała ustna + możliwość degustacji, u mnie na miejscu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233277
Udostępnij na innych stronach

A z Pasymia to daleko do Ciebie, bo właśnie się pakuję do wyjazdu i nie wiem czy zabierać żarcie czy nie :lol:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233296
Udostępnij na innych stronach

...pytam, co łączy technologicznie te wyroby?...

Ja WIEM, ja WIEM..... :cool:Wiem! WIEM! WIEM! :lol:

 

Jest to OCZYWISTE! :tongue: :tongue:

 

Nie będą "masakrowane i zepsute" przez KISZENIE i OKOPCENIE,

przez bezmyślne stosowanie wadliwych "komór i pseudo-dymogratów". :cool:

 

BTW

Jako niespotykanie skromny i litościwy człowiek,

nie będę wskazywał bezpośrednio na "Corpus delicti",

ale wiadomo o co chodzi! :wink: :cool:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233299
Udostępnij na innych stronach

nie będę wskazywał bezpośrednio na "Corpus delicti",

 

 

To ja wskażę... fota słoneczna. :cool: Kabanosy wcześniej wyjechały z wędzarni, bo cienkie.

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233314
Udostępnij na innych stronach

A w niedzielę otworzyłem pierwszego koźlaka warzonego wiosną, już dojrzał do spożycia, dostępny na zlocie w Gąsiorowie. A jeszcze jedno - ma pałera. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233400
Udostępnij na innych stronach

A co ona taka nie naturalnie pomarszczona. Wygląda na nowoczesną produkcję
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233532
Udostępnij na innych stronach

A co ona taka nie naturalnie pomarszczona

Dawaj fotę naturalnie pomarszczonej, a może jeszcze całkiem nie zastygła w swojej objętości. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-233533
Udostępnij na innych stronach

Dawno z półtuszy nie przygotowywałem mięska na wyroby. szału nie ma.

-mięsko na kaszankę - pół łba, okrawki, nieco skórek, wyda na 10 kg gotowego wyrobu

-na metkę - 2kg 22g/kg peklosól

-na kabanosy- 2,5kg 17,5g/kg

-na grillową - 8kg 17g/kg

-na wędzonki - 6,5kg (ogonówka, szynka z tłuszczykiem, kulka i mały boczek)

woda 4l/peklosól 370g

-słonina - 2kg - pójdzie do salami

-na pasztet - 2kg

-dla psa Kota - 0,6kg

Reszta na obiady przeznaczona. :cool:

Dziś lub jutro przyjedzie świeża krew, zaczniemy od kaszanki grillowej. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-234442
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przed północą kaszaneczki skręciłem naprędce, zapomniałem o płuckach, ale cóż, tak bywa, gdy do receptury wcześniej się nie zerknie. :cool:

Dziś delikatne podwędzenie dla ... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/46/#findComment-234899
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.