Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba jak do kieliszka... :cool:

 

To fakt :thumbsup: :clap: Jak tylko będzie taka możliwość to zamierzam przyjechać na zlot WM . Ten dodatek do kieliszka zamawiam . :D

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-260941
Udostępnij na innych stronach

pis67, Przepięknej urody te salcesony. :thumbsup: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-260954
Udostępnij na innych stronach

W tym tygodniu galaretkę zrobiłem z golonki b/s i mięska chudego z szynki, gotowałem w wywarze pozostałym z parzenia salcesonów, nabrała koloru.

A dziś wieczorkiem zrobiłem 5kg śląskiej, jutro wędzenie. :cool:

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-261522
Udostępnij na innych stronach

Śląska i pachwino-boczki, które dostarczył znajomy do wędzenia w wędzarni, -8 stopni. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-261532
Udostępnij na innych stronach

Śląska już sparzona i na koniec krótko podwędzona, coby zapach wrócił. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-261550
Udostępnij na innych stronach

Fotki przedstawiają szyneczkę wędzoną 7-go stycznia, mięska na jutrzejszą zadymę i resztki zapasów kiełbasek podsuszanych. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262267
Udostępnij na innych stronach

Pisu, czy mógłbyś zapodać przepis z jakiego robiłeś te przecudnej urody salcesony?? Moja własna prywatna małżonka podejrzała mi przez ramię jak oglądałem Twoje dzieła i mimo że ona salcosona nie bardzo to stwierdziła że są takie ładne że mam jej zrobić i to już :grin: I weź odmów tu kobiecie :devil:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262323
Udostępnij na innych stronach

że mam jej zrobić i to już

Jak robiłem chcesz tu czy na pw? :cool:

 

A przy okazji kończę zaraz wędzenie, polędwiczki gotowe, szynki do parzenia. Ale mróz idzie. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262383
Udostępnij na innych stronach

Co by się jutro nie nudzić, porcja mięska już wisi, znajomy podrzucił, a i foty szynek po sparzeniu. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262434
Udostępnij na innych stronach

czy mógłbyś zapodać przepis z jakiego robiłeś te przecudnej urody salcesony

To nie będzie przepis, tylko opis jak można zrobić. Salceson to prosta rzecz, ważne by sobie dobrać skład odpowiednio do potrzeb. :cool:

 

Surowce: -

 

-łeb wieprzowy bez podgardla

-serca wieprzowe -5 sztuk

-ozory wieprzowe 12 sztuk może być więcej

-skórki wieprzowe - 2kg

 

Wszystko pływało w solance 10litrów wody, kilo soli i 4g saletry pewnie ze 3 tygodnie (temp. solanki 4 do -2 stopni), tydzień wystarczy w 4-6 stopniach.

 

Po tym czasie mięska wymoczone w zimnej wodzie, co by słoności nadmiaru się pozbyć.

Następnie parzenie - wszystko razem 85-90 stopni przez 4 godziny.

Po tym wszystko wyłowione, ozory oczyszczone ze skórki i przewodów i gruczołów podjęzykowych, serca z zewnętrznych złogów tłuszczu, mięska ze łba obrane, wywar przelany przez sito. Wszystko zostawiam w chłodzie do następnego dnia. Z galarety zbieram tłuszcz.

Odważam 2kg galarety podgrzewam, dodaje skórki, które gdy są gorące puszczam przez sitko 4 mm, serca miele na 8mm, ozory i mięso z głów kroję. Wszystko wrzucam do gorącego wywaru dodaję przyprawy w ilości:

czosnek -20g

pieprz-15g

liść laurowy -1g

pieprz ziołowy - 10g

kminek - 8g

kminek mielony 2g.

Ostatnio nie dosalałem, słoność była ok.

Napełniam luźno żołądki wieprzowe i kątnice, osobiście bardzo skrupulatnie oczyszczone, zawiązuję i wrzucam do wody 85 stopni. Parzę przez 90 minut w temp. 82-84 stopnie, przekłuwam gdy potrzeba igłą, gdy potrzeba podkreślam. Gotowe wrzucam do lodowatej wody, gdzie stygną przez godzinę, po czym układam na desce, przyciskam deską z obciążnikiem. Rankiem dnia następnego pozostawiam na dwie godziny wiszące w temp. pokojowej, po czym wędzę zimnym dymem przez godzinkę. Wieczorem są dobre do degustacji.

I tak krótka historia salcesonu została opisana, którego zrobienie zajęło mi niecały miesiąc. Wczoraj zjadłem ostatni kawałek. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262557
Udostępnij na innych stronach

czy mógłbyś zapodać przepis z jakiego robiłeś te przecudnej urody salcesony

To nie będzie przepis, tylko opis jak można zrobić. Salceson to prosta rzecz, ważne by sobie dobrać skład odpowiednio do potrzeb. :cool:

 

 

I tu jest zawarte meritum.

Odpowiedni skład który zapewni właściwą konsystencję oraz smak degustatora

jest kluczem do sukcesu.

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262564
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Pisu :clap: Mniej więcej kumam o co kaman i jak już się obrobię z serami to biorę się za salesony :tongue: Mam nadzieję że do maja dojdę do jako takiej wprawy bo małżonka kategorycznie zażądała "mają być takie jak Pisowe" na komunię pierworodnego :blush: A że tupała przy tym nóżką to sam rozumiesz ......

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262567
Udostępnij na innych stronach

serca miele na 8mm,

A dlaczego dodajesz mielone?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262616
Udostępnij na innych stronach

Solanka -2 stopnie ? :lol:

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262618
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego dodajesz mielone?

By dobrej, drobnej, czerwonej masy wypełniającej trochę było. :cool:

 

 

Solanka -2 stopnie ?

Wyobraź sobie, że bywało i -4 stopnie i ciągle była solanka. Obecnie testuję peklowanie w solance o temperaturze około zera stopni, przez dwa tygodnie. Oczywiście start przy 6-ciu stopniach na plusie przez ponad dobę, potem obniżenie do zera. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262625
Udostępnij na innych stronach

Mam wrażenie, że ostatnia strona tematu zgineła. :cool:

No właśnie jutro miałem kupić kilo boczku i robić metkę, a to przepis wcieło :devil:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265399
Udostępnij na innych stronach

No właśnie jutro miałem kupić kilo boczku i robić metkę, a to przepis wcieło

Jest tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=315014#315014

 

to nie :cool: Déja vu

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265410
Udostępnij na innych stronach

Jutro do wędzarni zapakuję szyneczki i ogonówkę, wiszą do rana w altanie. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265508
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.