andrzej k Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1351 Opublikowano 8 Stycznia 2013 Chyba jak do kieliszka... To fakt :thumbsup: :clap: Jak tylko będzie taka możliwość to zamierzam przyjechać na zlot WM . Ten dodatek do kieliszka zamawiam . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-260941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 8 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1352 Opublikowano 8 Stycznia 2013 pis67, Przepięknej urody te salcesony. :thumbsup: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-260954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1353 Opublikowano 11 Stycznia 2013 W tym tygodniu galaretkę zrobiłem z golonki b/s i mięska chudego z szynki, gotowałem w wywarze pozostałym z parzenia salcesonów, nabrała koloru. A dziś wieczorkiem zrobiłem 5kg śląskiej, jutro wędzenie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-261522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1354 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Śląska i pachwino-boczki, które dostarczył znajomy do wędzenia w wędzarni, -8 stopni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-261532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1355 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Pis salcesony mistrzostwo :clap: :clap: :clap: może kiedyś też coś takiego zrobię (marzenie) Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-261541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1356 Opublikowano 12 Stycznia 2013 Śląska już sparzona i na koniec krótko podwędzona, coby zapach wrócił. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-261550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1357 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Fotki przedstawiają szyneczkę wędzoną 7-go stycznia, mięska na jutrzejszą zadymę i resztki zapasów kiełbasek podsuszanych. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1358 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Mróz, ale zaczynam zadymę... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1359 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Pisu, czy mógłbyś zapodać przepis z jakiego robiłeś te przecudnej urody salcesony?? Moja własna prywatna małżonka podejrzała mi przez ramię jak oglądałem Twoje dzieła i mimo że ona salcosona nie bardzo to stwierdziła że są takie ładne że mam jej zrobić i to już :grin: I weź odmów tu kobiecie :devil: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1360 Opublikowano 17 Stycznia 2013 że mam jej zrobić i to już Jak robiłem chcesz tu czy na pw? A przy okazji kończę zaraz wędzenie, polędwiczki gotowe, szynki do parzenia. Ale mróz idzie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1361 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Co by się jutro nie nudzić, porcja mięska już wisi, znajomy podrzucił, a i foty szynek po sparzeniu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1362 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Fotka z cyklu - widok z wędzarni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1363 Opublikowano 18 Stycznia 2013 czy mógłbyś zapodać przepis z jakiego robiłeś te przecudnej urody salcesony To nie będzie przepis, tylko opis jak można zrobić. Salceson to prosta rzecz, ważne by sobie dobrać skład odpowiednio do potrzeb. Surowce: - -łeb wieprzowy bez podgardla -serca wieprzowe -5 sztuk -ozory wieprzowe 12 sztuk może być więcej -skórki wieprzowe - 2kg Wszystko pływało w solance 10litrów wody, kilo soli i 4g saletry pewnie ze 3 tygodnie (temp. solanki 4 do -2 stopni), tydzień wystarczy w 4-6 stopniach. Po tym czasie mięska wymoczone w zimnej wodzie, co by słoności nadmiaru się pozbyć. Następnie parzenie - wszystko razem 85-90 stopni przez 4 godziny. Po tym wszystko wyłowione, ozory oczyszczone ze skórki i przewodów i gruczołów podjęzykowych, serca z zewnętrznych złogów tłuszczu, mięska ze łba obrane, wywar przelany przez sito. Wszystko zostawiam w chłodzie do następnego dnia. Z galarety zbieram tłuszcz. Odważam 2kg galarety podgrzewam, dodaje skórki, które gdy są gorące puszczam przez sitko 4 mm, serca miele na 8mm, ozory i mięso z głów kroję. Wszystko wrzucam do gorącego wywaru dodaję przyprawy w ilości: czosnek -20g pieprz-15g liść laurowy -1g pieprz ziołowy - 10g kminek - 8g kminek mielony 2g. Ostatnio nie dosalałem, słoność była ok. Napełniam luźno żołądki wieprzowe i kątnice, osobiście bardzo skrupulatnie oczyszczone, zawiązuję i wrzucam do wody 85 stopni. Parzę przez 90 minut w temp. 82-84 stopnie, przekłuwam gdy potrzeba igłą, gdy potrzeba podkreślam. Gotowe wrzucam do lodowatej wody, gdzie stygną przez godzinę, po czym układam na desce, przyciskam deską z obciążnikiem. Rankiem dnia następnego pozostawiam na dwie godziny wiszące w temp. pokojowej, po czym wędzę zimnym dymem przez godzinkę. Wieczorem są dobre do degustacji. I tak krótka historia salcesonu została opisana, którego zrobienie zajęło mi niecały miesiąc. Wczoraj zjadłem ostatni kawałek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpionka Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1364 Opublikowano 18 Stycznia 2013 czy mógłbyś zapodać przepis z jakiego robiłeś te przecudnej urody salcesony To nie będzie przepis, tylko opis jak można zrobić. Salceson to prosta rzecz, ważne by sobie dobrać skład odpowiednio do potrzeb. I tu jest zawarte meritum. Odpowiedni skład który zapewni właściwą konsystencję oraz smak degustatora jest kluczem do sukcesu. pozdrawiam Cytuj Źle czyni , Kto nic nie czyni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1365 Opublikowano 18 Stycznia 2013 Dzięki Pisu :clap: Mniej więcej kumam o co kaman i jak już się obrobię z serami to biorę się za salesony :tongue: Mam nadzieję że do maja dojdę do jako takiej wprawy bo małżonka kategorycznie zażądała "mają być takie jak Pisowe" na komunię pierworodnego :blush: A że tupała przy tym nóżką to sam rozumiesz ...... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1366 Opublikowano 19 Stycznia 2013 serca miele na 8mm,A dlaczego dodajesz mielone? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1367 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Solanka -2 stopnie ? :lol: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1368 Opublikowano 19 Stycznia 2013 A dlaczego dodajesz mielone? By dobrej, drobnej, czerwonej masy wypełniającej trochę było. Solanka -2 stopnie ? Wyobraź sobie, że bywało i -4 stopnie i ciągle była solanka. Obecnie testuję peklowanie w solance o temperaturze około zera stopni, przez dwa tygodnie. Oczywiście start przy 6-ciu stopniach na plusie przez ponad dobę, potem obniżenie do zera. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-262625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1369 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Dziś pachwino-boczki znajomego w wędzarni, mróz -8, będą parzone. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-263753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 31 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #1370 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Mam wrażenie, że ostatnia strona tematu zgineła. No właśnie jutro miałem kupić kilo boczku i robić metkę, a to przepis wcieło :devil: Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1371 Opublikowano 31 Stycznia 2013 No właśnie jutro miałem kupić kilo boczku i robić metkę, a to przepis wcieło Jest tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=315014#315014 to nie Déja vu Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1372 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Jutro do wędzarni zapakuję szyneczki i ogonówkę, wiszą do rana w altanie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1373 Opublikowano 1 Lutego 2013 Dzisiejsze wędzenie. A jutro będzie się działo, byczek doczekał... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 1 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #1374 Opublikowano 1 Lutego 2013 Pikne panie Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #1375 Opublikowano 1 Lutego 2013 Szynki sparzone, pasztetowa słoikowa po pasteryzacji. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/55/#findComment-265707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.