Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

boczek rolowany

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-315556
Udostępnij na innych stronach

a stawiam na: polską, metkę, pierśnik, kawałek boczku,

 

 

Polska, metka, kawałek boczku - dobrze. :cool:

 

 

boczek rolowany

 

 

Boczek, z tym że zbudowany z trzech kawałków, pasków, które miały być wędzone osobno, ale udało się je połączyć.

No i ta najgrubsza to krakowska. :cool:

post-41160-0-18013000-1385317928_thumb.jpg

post-41160-0-55329100-1385317951_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-315735
Udostępnij na innych stronach

ciekawa zabawa :D   :thumbsup:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-315789
Udostępnij na innych stronach

jak jest różnica w produkcji wyrobów z ostatnich zdjęć?

Fota 1 - polędwica i szynka peklowane zalewowo przez 7 dni, wędzone dymem 30-35 stopni 6 godzin, olcha i dąb.

Fota 2 - boczki peklowane na sucho 48 godzin, wędzone dymem 50-55 stopni 3 godziny, olcha i orzech, obecnie pływają. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-317218
Udostępnij na innych stronach

Polska  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-317347
Udostępnij na innych stronach

To i polska w przekroju  i krakowska po dwóch tygodniach podsuszania, jutro zadam trochę dymu, żeby utrwalić nieco. :cool:

 

post-41160-0-41446100-1385929742_thumb.jpg

post-41160-0-94430100-1385929930_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-317695
Udostępnij na innych stronach

 

 

To i polska

A gdzie nagroda dla zwycięzcy :D  

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-317709
Udostępnij na innych stronach

A gdzie nagroda dla zwycięzcy

  

 

 

Wszystkie nagrody do odebrania u mnie lub na zlocie W-M w Gąsiorowie. :cool:

 

A niżej wędliny strychowe, w różnym stadium rozwoju, też takie macie? :cool:

post-41160-0-07167300-1385932248_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-317722
Udostępnij na innych stronach

Dziś boczku niewiele i żeberka do zupki zawitały do wędzarni. Fota jeden przedstawia wędzarnie w stadium wygrzewania, która to operacja zajmuje 5 do 10 minut. :cool:

post-41160-0-14659900-1386420733_thumb.jpg

post-41160-0-39883500-1386420888_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-319170
Udostępnij na innych stronach

Fotka boczku po parzeniu i dwie flaszki 0,7 "nalewki" z żurawiny. Nie wiem zresztą jak to nazwać, dwa litry żurawiny zalałem spirytusem 70 %, tak stało w słoju z miesiąc. Nie dodawałem cukru, mimo to ma lekko słodki smak i moc. Nie wiem co dalej, czy miodem zaprawić, czy zostawić ? :cool:

post-41160-0-46283800-1386454567_thumb.jpg

post-40040-0-26531000-1386455032_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-319258
Udostępnij na innych stronach

Cukier to Ty zostaw drożdżom , niech one sobie pojedzą. Taka nalewka to musi postać co najmniej pół roku, wtedy ładnie się z klaruje i dojrzeje. Naturalna słodycz owoców jest najlepsza. No i wyszło na to że jestem fanem nalewek wytrawnych.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-319283
Udostępnij na innych stronach

Naturalna słodycz owoców jest najlepsza. No i wyszło na to że jestem fanem nalewek wytrawnych.

no... nie zawsze :mellow:  - weźmy na "tapetę" taki pigwowiec.... nalewka bez dodanego cukru to w wiekszym lub mniejszym stopniu kwas jak diabli.... nawet dla "wytrawnopijców"

 

natomiast polecam, jeśli ktoś ma dostęp lub chciałby być w zgodzie z naturą i nie bedzie patrzył na cenę dodatek fruktozy lub chociażby glukozy - z pewnością smak będzie "bardziej w zgodzie z naturą" niż zwykła sacharoza

co do miodu.... tu już wchodzi w grę zmiana smaku nalewki - miód daje charakterystyczny smak bez względu na to z czego jest "przerobiony"

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-319306
Udostępnij na innych stronach

Dobre też jest dosłodzenie nalewki melasą np. buraczaną. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-319311
Udostępnij na innych stronach

Abratku, dość często "zdarza"  :) Ci się pisać prawdę! :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-319318
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeśli ktoś ma dostęp lub chciałby być w zgodzie z naturą i nie bedzie patrzył na cenę dodatek fruktozy lub chociażby glukozy -

 

No mam do piwka glukozę i laktozę, która lepsza będzie do żurawiny, oczywiście  dodatek symboliczny? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-319421
Udostępnij na innych stronach

Glukoza ! Laktozę ,zostaw sobie do  wędlin dojrzewających !

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/70/#findComment-319465
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.