Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Piotr to jest magiq - wyczaruje pyszności z niczego ;)

<Łopatka,karkówka,wołowina ........czyli z niczego :thumbsup: Cudotwórca można powiedzieć :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383483
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa dawno gotowa  osuszanie w wędzarni 15min, wędzenie -godzina, pieczenie - 25 minut. Chuda.... :cool:

Druga zmiana - rybki ....

 

 

 

post-41160-0-73044400-1416057491_thumb.jpg

post-41160-0-12608200-1416057789_thumb.jpg

post-41160-0-40355300-1416057872_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383491
Udostępnij na innych stronach

Fotki kiełbaski i rybek, zostało tylko tyle...   :cool:

 

 

post-41160-0-52383200-1416065174_thumb.jpg

 

 

post-41160-0-18638100-1416065213_thumb.jpg

 

Drewno dziś do wędzenia przywieźli ... na przyszłe sezony. :cool:

 

 

post-41160-0-81763700-1416065272_thumb.jpg

 

 

 

A po pracy niespodzianka - mięsko z trzech dzików do przerobienia przyjechało - trochę już wybraliśmy na obiady, z resztą będę się zaraz bawił.... zostało ponad 50 kg  :cool:

 

 

post-41160-0-02554200-1416065399_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383515
Udostępnij na innych stronach

 

 

zostało ponad 50 kg

A ja drobny detalista z 7 kg.byłem dumny :facepalm:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383531
Udostępnij na innych stronach

Dziki załatwione - boczki były tej grubośći, następnie szynka, polędwice, kl.I, II, III :cool:

 

Na kiełbasy dwadzieścia parę kilo, krakowska i myśliwska w planie , na wędzonki ponad 20- kg, na pasztet -6kg, na kaszankę- 5kg . Przyszły tydzień na dziko się zapowiada....  :cool:

post-41160-0-94153400-1416089377_thumb.jpg

post-41160-0-69975600-1416089400_thumb.jpg

post-41160-0-53590600-1416089415_thumb.jpg

post-41160-0-71098700-1416089446_thumb.jpg

post-41160-0-49006000-1416089464_thumb.jpg

post-41160-0-03498000-1416089486_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383614
Udostępnij na innych stronach

Dziś kiełbasa parówkowa będzie robiona.

mięso przygotowane:

-podgardle wp. - 1,6kg 1x4mm

-wp. kl.I - 1,4kg - 2x4mm (szynka wp.)

-dzik kl.III -2,5kg 2x4mm

-dzik kl.II -2kg 2x4mm 

 

Nie wiem jeszcze jakie przyprawy zadam do farszu?   :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383878
Udostępnij na innych stronach

Hmm, poza pieprzem dałbym gałkę - no 0,6 gr/kg, czosnek granulowany 0,5 gr. Co powiesz o kardamonie i kolendrze?

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383970
Udostępnij na innych stronach

Parówkowa nadziana - prawie 9kg... jutro zakończenie batalii....  :cool:

 

 

post-41160-0-88681000-1416261026_thumb.jpg

 

 

post-41160-0-91511000-1416261046_thumb.jpg

 

 

 

 

 

 


 

 

poza pieprzem dałbym gałkę - no 0,6 gr/kg, czosnek granulowany 0,5 gr. Co powiesz o kardamonie i kolendrze?

 

Rozsądne typy....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383991
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do parówek daję pieprz biały, według mnie zdecydowanie lepiej pasuje (a i w przekroju nie ma czarnych punkcików).

 

I słusznie - ja dziś dałem na kg:

-pieprz biały -1g

-papryka ostra -1g

-papryka słodka-2g

-gałka- 0,5g

-kolendra -0,2g

-cukier-1g

Dziś jedną rozgrzałem - je-ie dzikim , ale jutro podrasujemy dymkiem....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-383996
Udostępnij na innych stronach

A ten kuter to z kąd ???

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384002
Udostępnij na innych stronach

No patrz Pan, jak to niektórzy fajnie mają. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384045
Udostępnij na innych stronach

Ten kuter to w 2011 w NL kupiłem, tak czasem go ruszę, generalnie statek zupełnie niewykorzystany. :cool:

 

A niżej foty parówkowej w kąpieli, podczas studzenia i pokrojonej  lekko ciepłej dla degustatorów w pracy. Stwierdzili, że nie czuć, że

z dzika, a nawet powiedzieli-dobra. Kolor ma taki intensywny, dość zwięzła, ale krucha i miękka, zjadliwa. Dodam, bez żadnych wspomagaczy wytworzona.  :cool:     

post-41160-0-53370900-1416323718_thumb.jpg

post-41160-0-95924500-1416324180_thumb.jpg

post-41160-0-43427900-1416324406_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384132
Udostępnij na innych stronach

Stwierdzili, że nie czuć, że

z dzika, a nawet powiedzieli-dobra. Kolor ma taki intensywny, dość zwięzła,

Już widzę kolejny raz, że chwalisz wyroby z dziczyzny, a jeszcze rok temu dziwiło Cię, jak pisałem, że parówki z sarniny mają wykwintny smak. Powoli sam do tego dochodzisz. Gratulacje.  :tongue:  :thumbsup:

Parówkowe trochę za długie ale ogólnie widok apetyczny.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384144
Udostępnij na innych stronach

Ten kuter to w 2011 w NL kupiłem, tak czasem go ruszę, generalnie statek zupełnie niewykorzystany.

 

 

Własnie się tak zastanawiałem po co meczysz maszynkę  mieląc mięso na parówki na fi4 i po 2 razy jak masz kuter.

Nie wystarczy puścić jak leci(zachowując klasy)na szarpaku albo fi13 i do kutra?

Chyba, że to taki kaprys?

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384168
Udostępnij na innych stronach

Tutaj bardziej chodzi o reżim temperaturowy, sam kuter penie by podgrzał farsz. Robiąc powoli nie nara.amy  farszu na przegrzanie

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384173
Udostępnij na innych stronach

 

 

uż widzę kolejny raz, że chwalisz wyroby z dziczyzny,

 

Robię, bo muszę, dla rodziny, zalecenia dostali - jeść dziczyznę...  :cool:

 

 

 

Parówkowe trochę za długie

 

LP rozgrzeje mi zawsze 2 szt, dlatego lepsze długie z mojego punktu nwidzenia...  :cool:

 

 

 

o co meczysz maszynkę mieląc mięso na parówki na fi4 i po 2 razy jak masz kuter.

 

Moja ponad 30-to letnia maszynka daje radę i się nie męczy.....  :cool: Ja wcale, a grubsze mięso trzeba dłużej kutrować, dłużej mogło by być za ciepło dla mięska....  :cool:

 

 

 

Tutaj bardziej chodzi o reżim temperaturowy, sam kuter penie by podgrzał farsz. Robiąc powoli nie nara.amy farszu na przegrzanie

 

Jak pięknie to ujęte... 

Zaraz foty z dzisiejszego wieczora....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384235
Udostępnij na innych stronach

Na jutro do dymu pójdzie krakowska type, myśliwska type i polędwiczki i polędwice w przyprawach - wszystko z dzikiego...  :cool:

post-41160-0-80368700-1416350819_thumb.jpg

post-41160-0-62683900-1416350839_thumb.jpg

post-41160-0-36302000-1416350861_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384237
Udostępnij na innych stronach

Moja ponad 30-to letnia maszynka daje radę i się nie męczy.....  Ja wcale, a grubsze mięso trzeba dłużej kutrować, dłużej mogło by być za ciepło dla mięska.... 

 

 

OK

Dzięki za wytłumaczenie. A jaką średnicę ma gardziel u Ciebie w maszynce?

Na jutro do dymu pójdzie krakowska type,

 

A skąd Ty masz takie piękne osłonki białkowo-cytrynowe?  :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384238
Udostępnij na innych stronach

 

 

zalecenia dostali - jeść dziczyznę...

 

to mnie zaintrygowałeś :tongue: chyba się domyślam, ale napisz od kogo takie zalecenie? :D

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384257
Udostępnij na innych stronach

Średnica gardzieli maszynki taka jak @22, osłonki cytrynowe są raczej poliamidowo-cytrynowe, znalezione latem u zaprzyjaźnionego rzeźnika, w worku na strychu leżały.  :cool:

Maad odnośnie zaleceń , to wiesz, kto takie zalecenia może pacjentom wydać, tylko....  :cool:

 

Wędzę dziś od rana, zaraz finisz.....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/94/#findComment-384314
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.