Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie rośnie przy folii,  trochę zbieram - furory na razie u domowników nie zrobił, wolą fasolkę....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441265
Udostępnij na innych stronach

Dziś nadziałem z 9 kilo krakowskiej i tyleż czerwonej....  :cool:  Jutro wędzenie i pieczenie i coś z tego pojedzie do Gąsiorowa - podsuszone.....  :cool:

 

 

post-41160-0-32721500-1440712393_thumb.jpg

post-41160-0-31846400-1440712410_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441522
Udostępnij na innych stronach

Przeciwieństwo białej. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441549
Udostępnij na innych stronach

Hahaha znajac  jego poczucie humoru to "biała" peklowana ;)

 

PS

 

Upssss widzę Mirek że "zbiliśmy" się z tymi postami ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441550
Udostępnij na innych stronach

No hitem to byłoby zrobienie biało-czerwonej "Patriotyczna PIS-ówka"  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441553
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to tylko kwestia czasu. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441557
Udostępnij na innych stronach

Napisano dziś, 10:39

 

 

Maxell, dnia 28 Sie 2015 - 10:40, napisał:snapback.png

Przeciwieństwo białej.  ;)

 

 

roger, dnia 28 Sie 2015 - 10:40, napisał:snapback.png

Hahaha znajac jego poczucie humoru to "biała" peklowana

 

To kaszanka będzie u Pis-a kiełbasa czarna  :D

 

 

A salceson czarny??? :cry:

Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441568
Udostępnij na innych stronach

Dzisiejszy zbiór 10kg pomidorów z gruntu i papryka hot..  :cool:

 

 

post-41160-0-58504100-1440879923_thumb.jpg

 

I przekrój krakowskiej i polędwiczki...  :cool:

 

post-41160-0-30620800-1440880023_thumb.jpg

 

A tu krakowska i czerwona - dla Bazyla....:cool: 

 

 

post-41160-0-48065700-1440879977_thumb.jpg

 

No i nabyłem przystawkę opisaną przez Tusiaczka - na razie nie spełniła moich oczekiwań - pomidory obrane ze skórki tłoczone na zimno - moment zapchane zito, pogotowałem na gorąco i ciepłe do maszynki - przelatują szybko , za szybko, poczekam teraz jak wystygną.... :cool: 

 

post-41160-0-77419200-1440879943_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441918
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i nabyłem przystawkę opisaną przez Tusiaczka - na razie nie spełniła moich oczekiwań - pomidory obrane ze skórki tłoczone na zimno - moment zapchane zito, . :cool:

Też kupiłam i mam takie samo odczucie .. podczas tłoczenia przez moje gardło poleciało sporo słów niecenzuralnych ... zostałam przy przecieraniu przez sito i daję radę, albo ja nie umiem tego odpowiednio obsługiwać, albo .... ;)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441920
Udostępnij na innych stronach

A którego sitka używasz bo tam są dwa... Ja używam tego o większych oczkach i mam całkowicie odmienne od Waszych odczucia. We wtorek przerabiam kolejne 20 kg Limy :-)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441923
Udostępnij na innych stronach

 

 

A którego sitka używasz bo tam są dwa..

 

Tego z większymi - zapycha się po przetłoczeniu szklanki soku - dalej dupa, jakiś niegramotny jestem - a pomidory wcześniej gotujesz, parzysz - zimne czy ciepłe? Właśnie skończyłem przecieranie - trochę tym czymś, resztę poprawka na sitku.... :cool:

 

Ale szynkę wyjąłem przy okazji , parzyła się trzy godziny - ponad 2,5kg....  :cool:

post-41160-0-35868200-1440886033_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441939
Udostępnij na innych stronach

 

 

a pomidory wcześniej gotujesz, parzysz - zimne czy ciepłe?
No co ty... Nic z nimi nie robię. Płuczę a potem przekrawam na pół albo na ćwiartki jak pomidor duży i jazda do dziury. Jedyne co zauwazyłem to że jak wkładam do dziury skórką do góry to idzie łatwiej. Wpychając tym popychadłem używam nieco siły ale bez przesady. Zresztą sami widzieliście efekty. Przetarcie 20 kg pomidorów plus drugie przetarcie jakiejś 1/4 z całości zabrało m jakieś 45 minut.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-441969
Udostępnij na innych stronach

tam pewnie z czoła jest regulacja jak bardzo wyciśnięte skórki mają z urządzenia wychodzić - może to o to chodzi aby to ustawić?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-442013
Udostępnij na innych stronach

 

 

Płuczę a potem przekrawam na pół albo na ćwiartki jak pomidor duży i jazda do dziury. Jedyne co zauwazyłem to że jak wkładam do dziury skórką do góry to idzie łatwiej. Wpychając tym popychadłem używam nieco siły ale bez przesady. Zresztą sami widzieliście efekty. Przetarcie 20 kg

 

Pytanie przetarłeś ze skórkami - jaka była końcowa wydajność?

 

 

 

am pewnie z czoła jest regulacja jak bardzo wyciśnięte skórki mają z urządzenia wychodzić - może to o to chodzi aby to ustawić?

 

Jest regulacja - problem jest w zatykających się dziurkach sita - praktycznie po minucie zatkane takimi włóknami z pomidorków, dziś spróbuję z kilo ze skórą...  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-442053
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście ze robiłem ze skórką. Co do wydajności to zostało mi może ze 3 litry wytłoczyn gdzie pewnie jakbym przepuścił jeszcze raz przez maszynkę to połowę bym odzyskał. Część przepuściłem i to co zostawało po drugim razie to już były same skórki i pestki. Zero "mięska" :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-442075
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście ze robiłem ze skórką. Co do wydajności to zostało mi może ze 3 litry wytłoczyn gdzie pewnie jakbym przepuścił jeszcze raz przez maszynkę to połowę bym odzyskał. Część przepuściłem i to co zostawało po drugim razie to już były same skórki i pestki.

 

 

Może to kwestia limy, ja mam inne odmiany, puściłem na zimno było lepiej, trzy razy, co 1kg czyszczenie sita....  :cool:

 

To może fota szynki - wieprzek 160kg....   :cool:

 

post-41160-0-47562900-1440964539_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-442130
Udostępnij na innych stronach

Może to kwestia limy, ja mam inne odmiany, puściłem na zimno było lepiej, trzy razy, co 1kg czyszczenie sita....

Kurcze Piotr naprawdę nie wiem czemu Ci tak kiepsko z tą końcówką Zelmerka poszło... Przerobiłem dzisiaj kolejne 20 kg Limy i znowu pełen zachwyt nad maszynką  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/?p=442687

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-442689
Udostępnij na innych stronach

Dziś drób, rzadko ten zwierz, ptakiem zwany, wisi w mojej wędzarni, dziś był - podudzia - tylko solanka, osuszenie, wędzenie i pieczenie, żadnej wody podczas obróbki termicznej....  :cool:  

 

 

post-41160-0-70489600-1441311324_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-442940
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Piotrze... jutro na "Kaszubskiej" będę robił moje tylne ćwiartki i postaram się fotki wrzucić..... tak, tak wiem i pamiętam naszą rozmowę o drobi z Gąsiorowa  :tongue: ......ale porównać można  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-442988
Udostępnij na innych stronach

A dziś rozkroiłem  ogonówko-szpek zimnowędzony...  :cool: 

 

post-41160-0-32640000-1441566703_thumb.jpg

 

 

A z wieczorka wędziłem jałowcową i boczek - padało... masakra...:cool:

 

 

post-41160-0-80188400-1441566759_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/122/#findComment-443357
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.