Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Płuczę a potem przekrawam na pół albo na ćwiartki jak pomidor duży i jazda do dziury. Jedyne co zauwazyłem to że jak wkładam do dziury skórką do góry to idzie łatwiej. Wpychając tym popychadłem używam nieco siły ale bez przesady. Zresztą sami widzieliście efekty. Przetarcie 20 kg

 

Pytanie przetarłeś ze skórkami - jaka była końcowa wydajność?

 

 

 

am pewnie z czoła jest regulacja jak bardzo wyciśnięte skórki mają z urządzenia wychodzić - może to o to chodzi aby to ustawić?

 

Jest regulacja - problem jest w zatykających się dziurkach sita - praktycznie po minucie zatkane takimi włóknami z pomidorków, dziś spróbuję z kilo ze skórą...  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-442053
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście ze robiłem ze skórką. Co do wydajności to zostało mi może ze 3 litry wytłoczyn gdzie pewnie jakbym przepuścił jeszcze raz przez maszynkę to połowę bym odzyskał. Część przepuściłem i to co zostawało po drugim razie to już były same skórki i pestki. Zero "mięska" :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-442075
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście ze robiłem ze skórką. Co do wydajności to zostało mi może ze 3 litry wytłoczyn gdzie pewnie jakbym przepuścił jeszcze raz przez maszynkę to połowę bym odzyskał. Część przepuściłem i to co zostawało po drugim razie to już były same skórki i pestki.

 

 

Może to kwestia limy, ja mam inne odmiany, puściłem na zimno było lepiej, trzy razy, co 1kg czyszczenie sita....  :cool:

 

To może fota szynki - wieprzek 160kg....   :cool:

 

post-41160-0-47562900-1440964539_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-442130
Udostępnij na innych stronach

Może to kwestia limy, ja mam inne odmiany, puściłem na zimno było lepiej, trzy razy, co 1kg czyszczenie sita....

Kurcze Piotr naprawdę nie wiem czemu Ci tak kiepsko z tą końcówką Zelmerka poszło... Przerobiłem dzisiaj kolejne 20 kg Limy i znowu pełen zachwyt nad maszynką  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/?p=442687

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-442689
Udostępnij na innych stronach

Dziś drób, rzadko ten zwierz, ptakiem zwany, wisi w mojej wędzarni, dziś był - podudzia - tylko solanka, osuszenie, wędzenie i pieczenie, żadnej wody podczas obróbki termicznej....  :cool:  

 

 

post-41160-0-70489600-1441311324_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-442940
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Piotrze... jutro na "Kaszubskiej" będę robił moje tylne ćwiartki i postaram się fotki wrzucić..... tak, tak wiem i pamiętam naszą rozmowę o drobi z Gąsiorowa  :tongue: ......ale porównać można  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-442988
Udostępnij na innych stronach

A dziś rozkroiłem  ogonówko-szpek zimnowędzony...  :cool: 

 

post-41160-0-32640000-1441566703_thumb.jpg

 

 

A z wieczorka wędziłem jałowcową i boczek - padało... masakra...:cool:

 

 

post-41160-0-80188400-1441566759_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443357
Udostępnij na innych stronach

tak sobie kombinuję .... niby całkiem duży ten szpek zimnowędzony ... ale dziś dopiero niedziela, do piątku zostało 5 dni ... ehhhh, małe szanse :(

 

:tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443376
Udostępnij na innych stronach

 

 

do piątku zostało 5 dni ... ehhhh, małe szanse

 

Duże - dziś napoczęty celem sprawdzenia przydatności zlotowej - nada się....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443377
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

No to Piotrze jak pisałem tak wrzucam..... moje kuraki  :)  czyli ćwiartka tylna wędzona i parzona oczywiście  :tongue:

 

post-65335-0-53055200-1441607556_thumb.jpg

 

post-65335-0-33514400-1441607601_thumb.jpg

 

post-65335-0-25848900-1441607637_thumb.jpg

 

post-65335-0-14090900-1441607673_thumb.jpg

 

Tak dla porównania......  :clap:  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem...... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443408
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po "burzliwych" rozmowach z Piotrem w Gąsiorowie teraz parzę po wędzeniu i jest o wiele lepszy efekt
:laugh: :laugh: :laugh:  Ja wiedziałem że tak będzie... :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443422
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mięciutka i soczysta z niewielką ilością tłuszczyku pod spodem

 

Gdy udka były najpierw parzone a potem wędzone to według mnie skórka robiła się twarda, bo wędzarka wysuszała.Nie wiem kto wpadł na taki genialny pomysł żeby udka robić od doopy tyłu :facepalm: i rozsiewa ploty o mięciutkiej skórce :facepalm:  

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443494
Udostępnij na innych stronach

A mam Ci tu link wrzucić Krzysiu żeby tę "pomroczność jasną" rozjaśnić ... ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443497
Udostępnij na innych stronach

 

 

A mam Ci tu link wrzucić Krzysiu żeby tę "pomroczność jasną" rozjaśnić ...

 

No chyba nie ja, bo udka zawsze najpierw wędziłem. I nie pamiętam  :facepalm:  żebym robił eksperyment od doopy strony  :rolleyes:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443498
Udostępnij na innych stronach

 

 

A mam Ci tu link wrzucić Krzysiu żeby tę "pomroczność jasną" rozjaśnić ...

Chętnie będę uczestniczył w konfrontacji. Tzn. przypatruję się.

Ja, naj sam przód parzę, potem wędzę. NIkt do tej pory twardej skóry nie stwierdził.

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443501
Udostępnij na innych stronach

Chętnie będę uczestniczył w konfrontacji. Tzn. przypatruję się.

 

Wcześniej nie było takiej konfrontacji, bo nic by to nie dało oprócz nerwów i być może kilku urlopików   :D Trzeba być na zlocie tak jak Arko żeby, jak sam to określił, po burzliwych dysputach postanowił zaryzykować i zrobił po normalnemu  :clap:

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443504
Udostępnij na innych stronach

Nie ma co konfrontować ... kiedyś spróbuj po "Bożemu" najpierw uwędź potem sparz ;)

Robiłem i tak i tak i podpiekalem to są trzy różne smaki a który komu bardziej czy mniej to smak i gust a o nim się nie dyskutuje ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443505
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie udek kolejna grupa zlotowiczów oceni udka wędzone i pieczone na koniec w wędzarni.....  beż parzenia przed czy po.... wędzeniu.... :cool:

 

A niżej fotki ostatniego działania na mięsie....  :cool: 

 

post-41160-0-75930100-1441659953_thumb.jpg

 

Oczywiście jałowcowa będzie do sprawdzenia na zlocie - już lekko podsycha  :cool: 

 

post-41160-0-74632900-1441659971_thumb.jpg

 

post-41160-0-06593600-1441659988_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/120/#findComment-443545
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.