Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrek tak czytam, patrzę , analizuję i powiem Ci jedno ... Wal to wszystko i rób swoje ... BRAWO !!!! Za całokształt , wytrwałość i PRAWDĘ, tę, której brakuje z każdej strony ????

 

Tapniete z P10 via Tapatalk

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582003
Udostępnij na innych stronach

Zadajesz pytania i nie odpowiadasz.

 

 

Zadaję pytania i nie odpowiadam....  pewnie jak zadaję, to czekam....    :cool:

 

Miałem wczoraj zakończyć sezon, ale wczoraj w domu pytanie - gdzie jest boczek?  I dziś trzeba było wędzić - fota z wędzarni, był sam w dymie - fota nieostra....  :cool:

Przydał się, kawałek dla córki, reszta do Pałacu z innymi wyrobami pojechała na śniadanka...  :cool:

 

post-41160-0-27202400-1514667858_thumb.jpg

 

 

A tu salceson w czwartek zrobiony - ostał się dla mnie kawałeczek...

 

 

post-41160-0-53510500-1514667879_thumb.jpg

 

 

A podczas skoków w TV zabutelkowałem 72 Dunkel Weizen , od 13 sierpnia na cichej....    i to ostatnia warka z tego roku, choć mam plan, może jutro do południa IPA warzyć, słody ześrutowane, drożdże już zastartowały....  No i Stout Milk w kolejce....  W styczniu lagery ruszą...   :cool:

Na focie różne butelki, takie były ....  :cool:

 

 

post-41160-0-18805500-1514667897_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582116
Udostępnij na innych stronach

Stary rok  wczoraj zakończyłem warzeniem IPA, a nowy, dziś,  rozpocząłem warzeniem Stout Milka, zawsze robię coś w pierwszy dzień roku....  by się darzyło przez kolejne miesiące...  :cool:  Nastawiłem też drożdże - startery na lagery...   :cool:  

 

A popołudniu  wyjąłem z opakowań karkówki dojrzewające w ilości trzech sztuk i zapakowałem je w kawałkach próżniowo.  Waga początkowa mięsa 6,3kg - 30 września natarte peklosolą 28g na kilogram i  tak leżały w zapomnieniu w chłodzie do 24 października bez przewracania czy jakiejkolwiek ingerencji. Po znalezieniu natarłem je mieszanką - cukier, kardamon, pieprz, kolendra w ilościach mniejszych, niż to się ogólnie przyjęło na forum w wątku o dojrzewających. 2-go listopada poszły w ubranka i zawisły w piwnicy, temp. około 10 stopni - wilgotność 40-50%. Waga końcowa na dziś 3,6kg. Teraz poczekają na swoją kolej...  Mam jeszcze karkówki zapakowane próżniowo  na początku 2015 roku, które nigdy nie były mrożone, leżą w lodówce i czekają....  :cool:  

 

 

post-41160-0-62045700-1514835211_thumb.jpg

 

A jutro może oscypki?  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582347
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jutro może oscypki? :cool:

 

 

 Piotrek .. dawaj .. dawaj  :D  . Ludziska jeszcze mają mięsiwa w lodówkach :D

 

 

 Pozdrawiam noworocznie

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582349
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotrek .. dawaj .. dawaj

 

Zrobiłem Andrzeju, tylko z 30-tu litrów mleka (1,58 za litr),  po chyba 9-ciu miesiącach przerwy w robieniu serów. Wszystko z głowy - chyba o niczym nie zapomniałem, serki w solance, ricotta w chuście ocieka - jutro wydajności i foty.

 

Jestem zadowolony...  :cool: 

 

 

 

Możesz mnie adoptować?

 

Pewnie, że mogę....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582486
Udostępnij na innych stronach

30 litrów  mleka 4,9kg sera   nie wiem czy to dobry wynik?

 

post-41160-0-42402100-1515099746_thumb.jpg

 

do tego ricotta - sporo się wydaje...

 

post-41160-0-76642500-1515099778_thumb.jpg

 

post-41160-0-42146700-1515099805_thumb.jpg

 

Półgęsek cztery razy wędzony- lekko ciągnący, ale nadal surowy, puszcza różowy soczek, do tego rozpada się przy krojeniu ,nie dałem żadnego kleju, pewnie dlatego. :cool:

 

post-41160-0-13316600-1515099826_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582844
Udostępnij na innych stronach

 

 

30 litrów  mleka 4,9kg sera   nie wiem czy to dobry wynik?

Bardzo dobry.

To znaczy bardzo dobre mleko. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582855
Udostępnij na innych stronach

  Półgęsek cztery razy wędzony- lekko ciągnący, ale nadal surowy, puszcza różowy soczek, do tego rozpada się przy krojeniu ,nie dałem żadnego kleju, pewnie dlatego.

 

 

U mnie wędzony jednokrotnie - dał się kroić na cienko nożem . Bez dodatku "sklejaczy."

post-41581-0-15985000-1515146055_thumb.jpg

post-41581-0-41627500-1515146064_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582894
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie wędzony jednokrotnie - dał się kroić na cienko nożem . Bez dodatku "sklejaczy."

 

Piękny, soliłeś na sucho: :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-582897
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięć dni - owinięte w folię i codziennie wałkowanie na stole .

 

I myślę, że peklowanie na sucho owinięte w folię i wałkowanie jest lepsze od solanki - mięsko się sklei, tak zrobię jesienią, kiedy będą nowe gąski....   :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-583044
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak zrobię jesienią, kiedy będą nowe gąski....

 

 

Jeszcze możesz zrobić kacze ....... w środę były jeszcze w Lidelku :D

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-583054
Udostępnij na innych stronach

eszcze możesz zrobić kacze ....... w środę były jeszcze w Lidelku :D

 

 

Andrzeju, Lidelek dobry, ale nasze wiejskie ....   :cool:

 

Dziś Święto, na tą okoliczność otworzyłem z próżni trochę wyrobów, bo stają sie coraz bardziej leciwe...  :cool:

 

Karkówka zapakowana 19.01.2015

łopatka - 03.02.2016

krakowska z jelenia - 12.02.2017

 

post-41160-0-70226800-1515239315_thumb.jpg

 

karkówka - nigdy nie była w zamrażarce - leżała te lata w lodówce...

 

post-41160-0-41702200-1515239265_thumb.jpg

 

łopatka

 

 

post-41160-0-80793600-1515239356_thumb.jpg

 

 

Krakowska z łosia z 10% dodatkiem boczku...

 

post-41160-0-28835700-1515239395_thumb.jpg

 

 

Polska - podsuszana - wisiała sobie od Świąt BN w piwnicy...  :cool: 

 

post-41160-0-21222600-1515239430_thumb.jpg

 

 

 

No i przekąska przedobiednia dla gości...   :cool: 

 

 

post-41160-0-65209200-1515239467_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-583126
Udostępnij na innych stronach

 

 

przekąska przedobiednia dla gości... 

Czyżby to były listki barwinka na tych zacnych wędlinach?   :facepalm:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-583131
Udostępnij na innych stronach

 

 

karkówka

 

łopatka
:frantics:  :w00t:  pięknie poprzerastane nośnikiem smaku jak to DZIADEK mówi  - no właśnie z tym barwinkiem - zawsze słyszałem ,że wszystko podane na talerzu powinno być jadalne - a barwinek też ? czy też Piotrze  położyłeś do foto ? :D  ;)  Towarek jak zawsze mistrzówka :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-583143
Udostępnij na innych stronach

 

 

wszystko podane na talerzu powinno być jadalne - a barwinek też ?

Jadalne jest wszystko, tylko czasami jeden raz  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-583159
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jadalne jest wszystko, tylko czasami jeden raz
:yes:  cyt za wiki.: Cała roślina jest lekko trująca: Zawiera wininę, pubescynę i minorynę. Objawami zatrucia są: zmniejszenie ciśnienia krwi, zaburzenia pracy serca i oddychania - Za młodych lat u rodziców było takie spore skupisko - ze 20m2 barwinka - i zawsze rodzice mówili - barwinek  to trujące - ale ładnie kwitnie :facepalm: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-583275
Udostępnij na innych stronach

Ale z drugiej strony, każda trucizna, podawana w niewielkich dawkach jest lecznicza. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/155/#findComment-583276
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.