Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

czy też Piotrze położyłeś do foto ?

 

Tak, jest zawsze pod ręką i zawsze zielony, a fota ma kontrast z zielonym....  . :cool: 

 

A poza tym jak piszecie, że trujący to za Wikipedią :

  • Skład: Zawiera alkaloidy: winkaminę, izowinkamina, perwincynę; kwas ursolowy, gorycz (wincynę), leukoantocyjanidyny, flawonoidy (robininę), garbniki, kwasy organiczne, pektyny, trójterpeny, sole mineralne.
  • Działanie: obniża ciśnienie krwi (hypotonicum), stosuje się go w przypadkach krwawień, stanów zapalnych błon śluzowych oraz w leczeniu egzem. Napar ziela stosuje się w zakrzepowym zapaleniu żył, stanach osłabienia oraz niedotlenienia serca i mózgu, zawrotach głowy, uporczywych migrenach, szumie w uszach, nerwicach wegetatywnych, padaczce, chorobach płuc, krwawieniach wewnętrznych i macicznych[6].

Zjedzone, wszyscy zdrowi, trzeba było dokroić jeszcze jedną porcję.......   :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583279
Udostępnij na innych stronach

 

 

Działanie

Wiadomo, wsystkie rośliny lecznicze sa poniekąd trujące. Przykład: marycha :D

Przyznam, że moja uwaga o barwinku była nieco prowokacyjna.

Znam tę rośline i od lat rośnie w moim ogródku, zwana lokalnie ziem-zielon.

 Jest w naszym otoczeniu wiele roślin leczniczo-trujących, o czym właściciele ogrogów często nie mają pojęcia.

Rącznik, wilczomlecze, naparstnice, kopytnik, oleander, wrotycz, glistnik - to pierwsze z brzegu.

Wspaniałe rośliny z bożel apteki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583370
Udostępnij na innych stronach

Piotr a jak w takiej oslonce do salcesonu sprawdzic temeperature podczas parzenia????? Ja ostatnio jak wbilem termometr to mi cala pekla :(

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583642
Udostępnij na innych stronach

 

 

Piotr a jak w takiej oslonce do salcesonu sprawdzic temeperature podczas parzenia?????

 

Ja używam takiej z materiału i nie pęka nigdy, nie mam dostępu do kątnic wołowych. :cool: 

A Ty w co pakujesz mięsko, że pękła?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583811
Udostępnij na innych stronach

Piotrek a ta z nadrukiem z tym prosiaczkiem to jest materialowa ?????? ja mam folie barierowa sie chyba nazywa 

 

post-77484-0-05198700-1515678644_thumb.jpg

Edytowane przez Sla100

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583828
Udostępnij na innych stronach

Przypuszczam , że sprawdziło by się tutaj parzenie na ''czas'' i temperaturę wody albo wbicie sondy w miejscu wiązania 'batona'... :cool:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583854
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ta z nadrukiem z tym prosiaczkiem to jest materialowa ?????? ja mam folie barierowa sie chyba nazywa
  

 

Barierowych to lepiej nie dziurawić i kobitka młoda i sprytna dobrze radzi:

 

 

 

że sprawdziło by się tutaj parzenie na ''czas'' i temperaturę wody albo wbicie sondy w miejscu wiązania 'batona'...

 

 

 

 

 

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583924
Udostępnij na innych stronach

Piotrek, masz już tę stronę internetową zakładu?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583925
Udostępnij na innych stronach

 

 

, masz już tę stronę internetową zakładu?
 

 

  Nie mam strony, nie mam na razie .żadnych reklam, wszystko schodzi na pniu, Nowi odbiorcy sami znajdują towar....  :cool:

 

Ale wkrótce i docelowo myślę, że od marca będziemy robić w szóstkę, wtedy znajdę czas....  :cool:

 

 

 

Piotr to jak w srodku temp sprawdzic ?????

 

Sylwek, konkretnie o jaki wyrób pytasz? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583928
Udostępnij na innych stronach

Piotr o np salceson w oslonce barierowej jak w srodku sprawdzic temp gdzie wlozyc termometr zeby nie pekla ?????? Czy poprostu parzyc na czas ???????

Edytowane przez Sla100

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-583936
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy poprostu parzyc na czas ???????

 

Salcesony parzę na czas i te w barierowej, te naturalne żołądek, pęcherz czy kątnica również.  

 

I tak np. poliamid 65mm  - 1h15' w temp. 74-76 stopni. Ważna też jest temperatura początkowa wyrobu, jeśli robisz na czas. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-584029
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj w południe natchnienie przyszło - oscypki robię, beczka 30l i wężyk - jadę, z kadzi schłodzonego mleka spuściłem, dotąd zawsze robiłem z ciepłego...

 

:cool: 

 

Rankiem powiesiłem do ocieknięcia...

 

post-41160-0-13505600-1515964418_thumb.jpg

 

 

Uruchomiłem podwórkowego króla smokera do wędzenia, kilka minut i był ciepły... gotowy...

 

post-41160-0-85271800-1515964437_thumb.jpg

 

Ricotta wczoraj zebrana na gorąco....  1,4kg ...  :cool:  

 

post-41160-0-50489000-1515964456_thumb.jpg

 

Serki już wychłodzone...  

 

 

post-41160-0-62930100-1515964479_thumb.jpg

 

 

I zważone - 4,25kg - coś mi się wydaje, że mniej wyszło niż z ciepłego mleka , pewnie nabrałem mleka nie z góry, tam pewnie więcej tłuszczu, ale kto to wie?  :cool:  

 

post-41160-0-70113300-1515964516_thumb.jpg

 

A jutro kiełbaski.....    

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-584495
Udostępnij na innych stronach

Miały być foty wyrobów , nie będzie, dziś mój ulubiony, lekki, poręczny, dotąd niezawodny aparacik DMC-LZ7 odmówił posłuszeństwa - obiektyw szaleje..., chyba mróz mu zaszkodził, leżał kilka dni w aucie.... Był ze mną wszędzie, od wielu lat używałem tylko tego cudeńka...   Zrobił dziesiątki tysięcy fotek....   może odżyje.... Co teraz będzie... ?  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-585205
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co teraz będzie... ? :cool:

Poczekaj do wiosny może odżyje  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-585229
Udostępnij na innych stronach

Torebka foliowa śniadaniowa , ryż , zawiązać na trzy dni  !!!!! Jak "rękoł odjoł "

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-585290
Udostępnij na innych stronach

 

 

może być zawilgocony,trzeba położyć na kaloryferze, może pomoże :)

 

 

 

Torebka foliowa śniadaniowa , ryż , zawiązać na trzy dni !!!!! Jak "rękoł odjoł "

 

Dzięki Grzesiu, Tomku, w swoim lenistwie i przyzwyczajeniu już zamówiłem na olx taki sam...., niby mało używany....  Czyżby siła przyzwyczajenia.... do modelu...  :cool: 

 Z leczeniem starego zacznę od grzejnika...

A tak w ogóle kupił bym jakiś mały, nowy, prosty,  kompaktowy, kieszonkowy aparat - co polecacie - bo wypadłem z tematu?   :cool:

Jakby co to mam do dyspozycji na chacie Sony alfa 200 i Canon Eos 6D Mark II, ale z nimi za dużo zachodu... , by wyrobom foty strzelać...   :cool:  

 
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-585524
Udostępnij na innych stronach

Klon z olx doszedł i są foty wyrobów.....  :cool:

 

 

 

Salcesony 0statnio robię tylko w poliamidzie...

 

post-41160-0-67383600-1517090079_thumb.jpg

 

 

Filet z indyka w celofanie i siatce... 

 

post-41160-0-40599900-1517090128_thumb.jpg

 

Udka - solanka 24 godziny, potem godzinkę wędzę i na koniec parzę....

 

post-41160-0-28184900-1517090168_thumb.jpg

 

 

I Stout Milk dziś zabutelkowałem, nie miałem laktozy, dodałem stewię i się zobaczy?  :cool:

 

post-41160-0-59640800-1517090213_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-586553
Udostępnij na innych stronach

 

 

Możesz mnie nie dręczyć tymi piwkami?.

 

Jeszcze około 1600 pustych butelek na palecie czeka na napełnienie - ale obecnie nic nie pracuje w fermentatorach - jutro zakupy - słody podstawowe i pojedziemy z lagerami  ....  :cool:  Dziś konsumpcja - pils czeski i porter bałtycki warzone niecały rok temu - najważniejsze - by piwko nie było za młode....  :cool:  Mam jeszcze flaszkę koźlaka dymionego z sezonu 2013...   ostatnia sztuka  - wkrótce konsumpcja w piątą rocznicę rozlewu...  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-586712
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj LP zażyczyła sobie paprykarz - dziś zrobiłem - 15 słoików różnej wielkości, na   różne okoliczności. :cool:

Makrele,szprotki, morszczuk, ryż długoziarnisty,cebula, koncentrat pomidorowy, miód gryczany,olej rzepakowy,papryka mielona słodka i ostra, ocet winny wiśniowy, sól i gotowe. :cool:

 

post-41160-0-05598000-1517688285_thumb.jpgpost-41160-0-05598000-1517688285_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/156/#findComment-587576
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.