Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Sporo ich jest, tych ziarenek ale jakoś szczególnie "nie pierna" ta kiełba...

 

Daję pieprz młotkowany...  bezpośrednio przed mieszaniem, z całym nie było efektu....  :cool:

 

 

 

Lokalna masarynka robi taką "pieprzówkę" w cienkim jelicie, podsuszana, ziarna całe...

 

Jeśli to Twoja masarynka to przywieź, jeśli nie , to moją przywiozę....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642045
Udostępnij na innych stronach

Dziś w szkło poszły dwie warki 82-pszeniczne i 83 Dunkel Weizen -pszeniczne ciemne, czekały na cichej od sierpnia, do zjazdu listopadowego na Mazurach zapewne się nagazują i dojrzeją, z wczesnej wiosny jest jeszcze marcowe, koźlak i koźlak majowy.

:cool:

 

post-41160-0-26307300-1570390825_thumb.jpg

 

post-41160-0-13117900-1570390860_thumb.jpg 

 

Sezon na jelenie już w pełni ....   dziś obiadzik, wkrótce wędliny  i gęsi już biją....  :cool:

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642473
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś czasu robię mortadelę, taką prawdziwą, z wołowinką i z mięska, podwędzaną w wersji czystej i z papryką - płatki zielona i czerwona. :cool:

 

 

Ma ona swoich fanów, a nawet uzależnionych.... 

 

 

 

 

post-41160-0-14895800-1570553871_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642620
Udostępnij na innych stronach

 

 

robię mortadelę, taką prawdziwą, z wołowinką i z mięska, podwędzaną w wersji czystej i z papryką - płatki zielona i czerwona.

Daj przekroje tej mortadeli proszę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642621
Udostępnij na innych stronach

Daj przekroje tej mortadeli proszę.

 

Jak tylko klient zażyczy sobie połowę, to zaraz robię fotę i wklejam.

 

Przed chwilą salceson przekroiłem to i jest.

 

post-41160-0-65370400-1570623196_thumb.jpg

 

 

Tutaj chorizo dojrzewająca - pierwsza z piątku - w cieple trzy dni, teraz dosycha, kwasowość zmieniła się pięknie, bez żadnych kultur, nie będzie wędzona...  zresztą nie doczeka ....

 

post-41160-0-96770500-1570623167_thumb.jpg

 

Niżej z wczoraj - powisiała sobie najpierw w ciepełku, potem na hali i wygląda ...  :cool:

 

post-41160-0-72102200-1570623182_thumb.jpg

 

post-41160-0-72102200-1570623182_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642684
Udostępnij na innych stronach

 

 

kwasowość zmieniła się pięknie, bez żadnych kultur

No, skoro masz "kulturalne" środowisko to nie musisz dodawać  :laugh:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642690
Udostępnij na innych stronach

No, skoro masz "kulturalne" środowisko to nie musisz dodawać :laugh:

 

Raz dodałem, szału nie było i tak zostanie tymczasem. :cool:

 

To może parę fotek z dzisiejszej produkcji, zabrakło mięska to i mam trochę czasu...

Robimy codziennie ,  na dwóch jest co robić.....  :cool:

 

 

Kabanosy z indyka na górze, wieprzowe niżej....

 

post-41160-0-06849200-1570632263_thumb.jpg

 

Jałowcowa...

 

post-41160-0-47116700-1570632278_thumb.jpg

 

Lisiecka...

 

post-41160-0-41619000-1570632297_thumb.jpg

 

Polędwica parzona sopocką nazywana...

 

post-41160-0-85955300-1570632313_thumb.jpg

 

Krakowska...

 

post-41160-0-38975500-1570632338_thumb.jpg

 

Filet z indyczki... 

post-41160-0-17740400-1570632365_thumb.jpg

 

Kiełbaski od góry - chłopska(przepis mój), z fileta kurczaka, z indyka...

 

post-41160-0-06907600-1570632379_thumb.jpg

 

i smalec ze skwarkami, cebulą , jabłkiem i ....

 

post-41160-0-13094700-1570632426_thumb.jpg

 

:cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642700
Udostępnij na innych stronach

Pis, czy moglbys podac przepis na kabanosy z indyka prosze.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642720
Udostępnij na innych stronach

 

 

przepis na kabanosy z indyka
 

Przepis na indyk-nosy  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642721
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od jakiegoś czasu robię mortadelę, taką prawdziwą,

 

A nie mówiłem - tfu - pisałem .

 

Dołączam się do fotki przekroju .

 

 

 

 

smalec ze skwarkami, cebulą , jabłkiem i
 

 

I niczego więcej nie potrzeba - ważne by przyprawiać przestudzony by nie "palić " przypraw , no i wytapiać słoninkę na małym ogniu do koloru szklistego jak w cebuli . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642758
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy moglbys podac przepis na kabanosy z indyka prosze.

 

masz na pw.  :cool:

 

 

 

Dołączam się do fotki przekroju

 

Będą - zostały po dwie, na razie wszystkie zabrane w całości, jakby co to przyszły tydzień znów robimy mortadelę.... :cool:

 

 

 

ważne by przyprawiać przestudzony by nie "palić " przypraw , no i wytapiać słoninkę na małym ogniu
  

 

Przyprawy idą na koniec, jak już ogień wygaszony, a wytapiamy intensywnie...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642781
Udostępnij na innych stronach

 

 

masz na pw. 
 

 

 Oj dziekuje, dziekuje :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642785
Udostępnij na innych stronach

Jest, dwie połówki jadą do Danii, a dwie zostały by  pozować....  :cool:

post-41160-0-84448500-1570800893_thumb.jpg

post-41160-0-51487100-1570800911_thumb.jpg

post-41160-0-24027200-1570801012_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642832
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest,

 

Smaczniaście wygląda ,   Ja bym  do niej dodał ten tłuszcz  ze słoniny karkowej , ale pokrojony w drobną kostkę .

 

Wiem  wiem  ,że osoby wiecznie się odchudzające jakoś nie trawią takiego widoku , ale jedzą ze smakiem jak go nie widać . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642852
Udostępnij na innych stronach

 

 

dwie zostały by  pozować...

Piękna mortadela o klasycznym wyglądzie; pierwsza, którą jadłam tak właśnie wyglądała. Z płatkami papryki.

To było bardzo dawno temu, zapewne przed urodzeniem  Pis-Pana w kraju, który nazywał się RFN.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642854
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja bym do niej dodał ten tłuszcz ze słoniny karkowej , ale pokrojony w drobną kostkę .

 

Parę rzeczy muszę zmieniać, dostosowywać się do upodobań klientów, robić wędlinki niemiłosiernie chude, zrezygnowałem z wątroby w kaszance,

polska drobniej rozdrobniona...  itp. itd.

 

 

 

Piękna mortadela o klasycznym wyglądzie
  

 

Dziękuję, staram się, myślę jeszcze tylko o wędzarni, opalanej drewnem, z paleniskiem bezpośrednim , takiej na dwa wózki, plan jest, tylko jeszcze czas na realizację... i wtedy można więcej.

Obecnie wędzę w komorze trzy wózkowej  z dymo -generatorem.

Mam też miejsce na komorę do dojrzewania tylko muszę jakąś konkretną znaleźć...  :cool:

Obecnie na bieżąco robimy kilkadziesiąt rodzajów asortymentu....   :cool:   w dwie osoby....  coby nie było, że sztab ludzi do tego potrzebny.

Partie małe od 10 do 60 kilogramów....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642864
Udostępnij na innych stronach

Dziś rozgrzewam takiego zwierza, był już wcześniej upieczony, potem zamrożony, a dziś będzie skonsumowany - definitywnie.

:cool:

post-41160-0-84425400-1570874360_thumb.jpg

Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-642903
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Coś ostatnio spadła sprzedaż polędwic, zapeklowałem na sucho kilkadziesiąt kilo i muszę zrobić z niej kiełbaski - jakieś propozycje - przepisy ?  czekam do wieczora.... na pomoc      :cool:  

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-643604
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lisiecka w grubym flaku . 

 

Lisiecką robię z górnej zrazowej, też jaśniutka....  :cool:

 

 

 

Kiełbasa szlachty w kątnicy baraniej .
 

 

Szlachty robiłem, nie przyjęła się.....  i nie robię, dzięki....  :cool:  

 

kombinujemy dalej...  

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-643619
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lisiecką robię z górnej zrazowej, też jaśniutka....

Z wołowiny robisz lisiecką  ??? :rolleyes:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/165/#findComment-643624
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.