Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Boleń :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132397
Udostępnij na innych stronach

ale napewno karpiowaty

To prawda :cool:

 

co by to było ciekawe wieszanie do wędzenia. Żadna Ci nie spadła

Wiszą na małych hakach, nie spadły. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132421
Udostępnij na innych stronach

Napewno tołpyga :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132438
Udostępnij na innych stronach

Dziś uwędziłem rybki, gatunek który nie gościł jeszcze w mojej wędzarni.

 

 

Jeżeli to tołpyga to ślinka mi nie pociekła .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132484
Udostępnij na innych stronach

to tołpyga to ślinka mi nie pociekła

Zgadzam się, tołpyga wędzona nie powala smakiem, trochę jedzie bagnem, konsystencja mało zwarta, ale spróbować było warto. :cool:

Wkrótce na tapetę wejdą nowe nieznane gatunki. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132585
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam się, tołpyga wędzona nie powala smakiem, trochę jedzie bagnem, konsystencja mało zwarta

Tołpyga dobra jest pieczona w folji alu, faszeruje się z czosnkiem(ja daje dużo) i ziołami, jak pietruszka, zielony koperek itd.

:thumbsup:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132604
Udostępnij na innych stronach

Tołpyga dobra jest pieczona w folji alu, faszeruje się z czosnkiem(ja daje dużo) i ziołami, jak pietruszka, zielony koperek itd.

Wniosek - do wędzenia zasolić na sucho z przyprawami, ale czy to się uda? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132611
Udostępnij na innych stronach

Dziś otrzymałem boczek bez skóry i żeber - 5,1kg i schab z kością i polędwiczką -3,65kg, całość za 90zł. I jest już przymiarka do wyrobu - rolada boczkowa z polędwiczką z dodatkiem egipskiej mieszanki przypraw do mięsa pod szumną nazwą Ali-baba, której to dodam w ilości 3g/kg. Boczek i polędwiczka już zapeklowane na sucho peklosolą w ilości 19g/kg. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132653
Udostępnij na innych stronach

pis67 jedziemy równo. Mój boczek 3kg (z młodej sztuki klasy S) pekluje się już 6 dzień, razem z nim idzie w parze : trójgłowy i 2 myszki oraz 2 golonki. Starują do osuszenia w przyszły piątek (całość Towarzystwa odpoczywa 14 dni :mrgreen:), potem rolada z boczku, szynki i golonki 4h w gorącym dymie, a potem leżak w zimnym i zobaczymy jaki będzie efekt :wink:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132660
Udostępnij na innych stronach

potem rolada z boczku

Wszelkie mięsiwa na rolady pekluję na sucho, peklowane na mokro nie chcą kleić i rozpadają się przy krojeniu. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132663
Udostępnij na innych stronach

peklowane na mokro

Podejrzewam że przy peklowaniu na mokro surowiec pochłania wodę :grin:

Czy tak jast :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132664
Udostępnij na innych stronach

:rolleyes: Nieprawda, po peklowaniu roladę rozkładamy, za karę bijemy tłuczkiem, w nagrodę polewamy roztworem żelatyny, czule masujemy, rolujemy i jest gitara :wink:

Jak nie wierzysz, wpadnij, to się przekonasz :grin:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132665
Udostępnij na innych stronach

za karę bijemy tłuczkiem, w nagrodę polewamy roztworem żelatyny, czule masujemy, rolujemy i jest gitara :wink:

Jak nie wierzysz, wpadnij, to się przekonasz :grin:

Żadnych żelatyn, żadnego tłuczenia, ale masaż...

:lol:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132666
Udostępnij na innych stronach

Mój boczek 3kg (z młodej sztuki klasy S)

pamiętam takiego :cool:

 

 

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132668
Udostępnij na innych stronach

Jutro warzę koźlaka, ostatnio prócz kiełbasek piwko wypełnia mi trochę wolnego czasu, nawet pozwoliłem sobie na pewną ekstrawagancję w tym temacie - zamówiłem specjalne butelki dla swojego browaru(tak mówią szumnie browar), jutro uzgadnianie końcowe projektu. Co to będzie jak sery zacznę robić, czasowa katastrofa. :shock: A dziś oczywiście peklowanie boczku i mięska na kiełbaski, już zrobione. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132759
Udostępnij na innych stronach

pis67 powiedz co moze byc lepszego jak nie swojskie wedlinki i dotego swojskie piwko a na podwieczorek swojski serek :rolleyes:

Mi osobiscie brakuje jeszcze serka... :rolleyes: ale foremki na oscypki juz zamowione :cool:

Warzenie piwka zajmuje naprawde troche czasu ....a potem łyk i niema :wink: ale warto

Z 9 h zeszlem na 6,5 h jeszcze chlodnica i bedzie dobrze :grin:

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132764
Udostępnij na innych stronach

Z 9 h zeszlem na 6,5 h jeszcze chlodnica i bedzie dobrze

Ja już wyrabiam się w 4 godziny, drożdże zadaję na drugi dzień rankiem, nie używam chłodnicy, mam czas. :cool:

 

wyszło mi 20 l, blg 17

Ja zastartuję tym razem z 18blg. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-132767
Udostępnij na innych stronach

Muszę się przenieść z bla bla tutaj, tam dyskusja trwa.

 

DZIADEK napisał/a:

Luncheon meat

 

skład

1. Mięso wieprzowe kl. II nie peklowane (nie może pochodzić z wykrawania boczków) – 6,0 kg

2. Mięso wieprzowe kl. III nie peklowane – 4,0 kg

 

Cześć kl.II mam z okrawków boczku do luncheon meata, około 40%, dlaczego do tego wyrobu jako kl.II nie może być użyty boczek? Co się stanie gdy użyję mięsa peklowanego? :cool:

_________________

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-133092
Udostępnij na innych stronach

pewnie dlatego że rceptura tak przewiduje

Ale dlaczego?

 

Uzupełniłem Ci receptury o proces produkcyjny (na blabla

Widziałem, dzięki, jutro wieczorkiem porządzę trochę mięskiem, albo ono mną. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/12/#findComment-133102
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.