Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Będzie trudno qruca bomba
 
Waldku - te 10 kg na próbę zrobię, tego :
 

Tłumaczenie:

Salame lardellato Recchi fatto a mano nostrano senza conservanti
Jest to typowy produkt regionu Marche o wydłużonym kształcie produkowany przez Recchi Farm. Otrzymywany jest z kawałków łopatki, pancetty, culaccino i szynki prosciutto, które są mielone, przyprawiane i wzbogacane naturalnymi aromatami z dodatkiem grzbietowych kostek smalcu. Pokrojone - Mięso z nogi, łopatka, polędwiczki wieprzowe, smalec marynowany Aromaty - Pieprz w ziarnach i mielony (sól średnio 30-33%) Procedura - Mięso mielone z 4 i 1/2 foremkami lub pokroić "brunoise" nożem (1/4 cm na 1/4 cm w kostkę) nadziewane w miarę możliwości naturalnymi jelitami Sezonowanie - Minimum 60 dni do 200 dni (w zależności od wielkości) w stałej temperaturze 10°C przy wilgotności 80 - 85% w zależności od grubości zastosowanej osłonki. Salami podczas dojrzewania straci do 30 - 35% swojej początkowej wagi. Całe, nadziewane w naturalną osłonkę
 
Opis powyżej podobny do tego co mi podali, jeszcze kwestia osłonki, myślę o kątnicach owczych.
Mam teraz oddzielną komorę do dojrzewania taką niedużą w przybliżeniu  2mx 2mx2m. 
Dziś zasalam mięso, są tam dwie szkoły, na samej soli lub soli z saletrą lub peklosolą. 
Zrobię z samej szynki, mięsień czworogłowy,bez ścięgien i innych takich tam, słowem czyściutki, będzie ciemniejsze w przekroju, słonina, mięsko  świnek z gospodarstwa małotowarowego.  :cool:
Jakieś sensowne podpowiedzi nim zacznę zawsze mile widziane.  :cool:
Edytowane przez pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744161
Udostępnij na innych stronach

Piotrku, sprawdź jeszcze dokładnie, gdyż z tego co słyszałem, powinien tm być dodatek proszku grzybowego.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744163
Udostępnij na innych stronach

powinien tm być dodatek proszku grz

 

 

Z przypraw tylko pieprz, zadzwoniłem by się upewnić. :cool:

 

 

post-41160-0-30946300-1641985629_thumb.jpg

 

Wyżej dzisiejsze wędlinki dojrzewające - zaraz wędrują do grzania....

chorizo i pieprzówka....   :cool: 

 

Niżej chorizo gotowe do spożycia...  :cool: 

 

post-41160-0-30975200-1641985818_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744176
Udostępnij na innych stronach

Mięso na salami typu włoskiego zasolone, ale na próbę dziś zrobiłem salami na próbę, już nadziane w jelita wołowe proste, teraz wiszą na zewnątrz w wędzarni, temperatura idealna 2-6 stopni, wilgotność dużą, osadzanie potrwa kilka dni, potem przystąpię do zmiany ph, następnie dojrzewanie właściwe. :cool:  

Zrobię dokumentację foto oraz na piśmie, coby wiedzieć co i jak w przyszłości. Pewnie już z 10 lat nie robiłem salami, czasu nie było i natchnienia, teraz mam jedno i drugie.  :cool:

 

 

post-41160-0-18043800-1642081619_thumb.jpg

 

post-41160-0-54182800-1642081633_thumb.jpg

 

 

A tu wczorajsza pieprzówka i chorizo, ładnie się w ciepełku wybarwiły i osuszyły, jutro obniżam temperaturkę nieco, będą już lekko zakwaszone. :cool: 

 

post-41160-0-47750800-1642081650_thumb.jpg

post-41160-0-63740200-1642081661_thumb.jpg

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744453
Udostępnij na innych stronach

Chorizo i pieprzówka wędrują do chłodu, za 2-3 tygodnie będą prawie gotowe....  :cool:post-41160-0-16199200-1642238883_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744847
Udostępnij na innych stronach

Kolejne dwa rodzaje salami w osłonkach, teraz w 2-wóch stopniach powiszą kilka dni.

 

:cool: 

 

 

post-41160-0-27127600-1642762226_thumb.jpg

 

post-41160-0-38693800-1642762241_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-745992
Udostępnij na innych stronach

 

 

teraz w 2-wóch stopniach powiszą kilka dni.

Po co bo nie bardzo rozumiem . Bo jak dojrzewające to raczej powinny się wygrzać :laugh:

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-745995
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po co bo nie bardzo rozumiem . Bo jak dojrzewające to raczej powinny się wygrzać

 

To z  przepisu na salami- z 16-ki:

 

5. Osadzanie:
Przez 4 dni w temp. 2-4 st.C i wilgotności 85-90%.
6. Dojrzewanie i suszenie:
W zaciemnionym, lekko przewiewnym pomieszczeniu, w temp. 10-12 st.C i wilgotności 80-85% przez 6-8 tygodni

 

Czegoś muszę się trzymać, na czasie mi nie zależy, warunki są to działam. :cool:  jak przykazano. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-746035
Udostępnij na innych stronach

Dziś kolejne salami - czwarta odsłona.

 

Wasza pomoc potrzebna - szukam osłonek do salami takich z przyprawami, nigdy nie robiłem, czas spróbować, temat mi zupełnie obcy. :cool: 

post-41160-0-53165400-1643217225_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747137
Udostępnij na innych stronach

Pamiętasz jak kiedyś kupiłem z ciekawości mieszanki smakowe do wędlin? No to jest w Gdyni na Małym Kacku przy ulicy Spokojnej taka firma która zaopatruje pół Europy i pamiętam że mieli takie osłonki... nazwy nie pomnę

P.S.

Wipol się to zwało...

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747140
Udostępnij na innych stronach

Wasza pomoc potrzebna - szukam osłonek do salami takich z przyprawami

Osłonki Spatex są dwa rodzaje czasami z nich korzystam.

 

VSC – na tkaninie wiskozowej

Osłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dzięki właściwościom tkaniny bazowej zapewnione są odpowiednie warunki dostępu powietrza do produktu dojrzewającego.

NCS – na włókninie polipropylenowej

Osłonki typu NCS przeznaczone są do produktów gotowanych i parzonych takich jak: pasztety, szynki gotowane, wyroby szynkowe i żelatynowe.

 

Z tego co się orientuje to prowadzą sprzedaż w pełnych paczkach nie ma detalu ale w Kolegi przypadku nie jest to problem. Ze swojej strony polecam bardzo dobrze trzymają przyprawy a same przyprawy są świeże i aromatyczne ponieważ produkcję prowadzą pod zamówienia.

Link : https://www.nomax.pl/pl/oslonki-spatex 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747144
Udostępnij na innych stronach

Piotrze, zrób sobie takie salami i będziesz miał spokój na jakiś czas. :D

 

post-39694-0-94568100-1643236605_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747218
Udostępnij na innych stronach

jak na możliwości Piotra to może być mało :angel:


[Dodano: 27 sty 2022 - 06:46]

może dobrym rozwiązaniem byłyby osłonki fibrusowe

nadają się do wędzenia i do parzenia

albo tak jak pisał Grzewlod

  • VSC – NA TKANINIE WISKOZOWEJ

Osłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dzięki właściwościom tkaniny bazowej zapewnione są odpowiednie warunki dostępu powietrza do produktu dojrzewającego

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747231
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wipol się to zwało...

 

VSC – na tkaninie wiskozowej Osłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami.

 

Dziękuję Panowie - Wipol i Nomax namierzone, teraz czytam, sprawdzam zastosowanie i szukam jakie w praktyce są najlepsze, w sklepie pani powiedziała, że te z grubym pieprzem nie bardzo, słabo się kroi na krajalnicy.  :cool: 

 

 

 

jest ono wędzone zimnym dymem i w kątnicach wieprzowych.

 

Kątnice wieprzowe trochę jadą i nieco grubawe, zastosowałem baranie, do zimnego wędzenia dojdziemy gdzieś za dwa miesiące....   :cool:

 

 

 

zrób sobie takie salami

 

 

 

jak na możliwości Piotra to może być mało

 

Nie mam takich osłonek i z takim przekrojem naturalne dojrzewanie i pozbawienie wody trwało by zapewne z rok....   :cool:  

 

 

Słyszę tu i ówdzie, zresztą codziennie, o konieczności szczepień, może i ja bym kolejne salami zaszczepił kulturami, tu pytanie jakie polecacie sprawdzone, bo wszystko się zmienia, a w sferze znajomości tychże  jestem niedoinformowany.  Co mi tam szkodzi spróbować. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747292
Udostępnij na innych stronach

Do Wipolu warto zadzwonić... kiedyś mieli zajefajnego i kumatego technologa...

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747297
Udostępnij na innych stronach

 

 

Słyszę tu i ówdzie, zresztą codziennie, o konieczności szczepień, może i ja bym kolejne salami zaszczepił kulturami, tu pytanie jakie polecacie sprawdzone, bo wszystko się zmienia, a w sferze znajomości tychże jestem niedoinformowany.

 

Mówisz i masz :) importer bakterii na Pl : https://www.unico-poland.eu/produkty/kultury-ochronna-i-starterowe-sacco/

Proponuję nawiązać kontakt i poprosić o przesłanie specyfikacji różnych kultur. W sprawie kultur coś więcej może podpowiedzieć Kol. Stefan, u nas najczęściej stosowanymi bakteriami do kiełbas są bakterie :

 

Lyocarni  SBL 48 kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia  stałą i kontrolowaną produkcję szybko dojrzewających salami , dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 20C

 

Lyocarni SHI-59, kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia  stałą i kontrolowaną produkcję tradycyjnych fermentowanych wolno dojrzewających salami , chorizzo, polskiej surowej dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 24C

 

Lyocarni VBM-60 kompozycja  Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Pediococcus acidilactici i Pediococcus pentosaceus zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję szybko fermentowanych salami, frankfurterek, polskiej surowej. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 20C.

 

Do tego nie należy zapominać o kulturze pleśni Lyocarni FPN-63

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747315
Udostępnij na innych stronach

importer bakterii na Pl

 

 

Dziękuję, dzwoniłem, przyślą  ofertę.

 

Wczoraj zrobiłem trochę wędlin dzikich, szynkową, kabanosy i szynkówkę podsuszaną, którą będzie jak podeschnie, fota niżej. :cool: 

 

post-41160-0-77979800-1643380283_thumb.jpg

 

post-41160-0-46336400-1643380295_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747609
Udostępnij na innych stronach

[

 

Kątnice wieprzowe trochę jadą i nieco grubawe, zastosowałem baranie, do zimnego wędzenia dojdziemy gdzieś za dwa miesiące....

 

Właśnie, Salame di Mugnano ma być grubawe, w kształcie dużej pięści. Tradycyjnie jest w kątnicach wieprzowych.  Zimne wędzenie stosuje się zaraz po fermentacji i może raz w połowie okresu dojrzewania.  Po dwóch miesiącach wędzenie będzie miało minimalny efekt i będzie pokryte pleśnią. .  Mugano odróżnia się od innych włoskich wyrób z tym ze pleśń nie jest pożądana.  Dym  zapobiega rozwojowi pleśni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747642
Udostępnij na innych stronach

Salame di Mugnano ma być grubawe, w kształcie dużej pięści. Tradycyjnie jest w kątnicach wieprzowych.

 

 

Nigdy nie zrobię oryginału, inne mięso, inne warunki, inny klimat i jeszcze wiele innych czynników wpływających na efekt końcowy. Poprzestanę na podróbce, którą próbuje stworzyć dla zabawy i niewątpliwego relaksu. 

Niżej fota na dziś.  :cool:

 

post-41160-0-77253000-1643453239_thumb.jpg

 

 

Zimne wędzenie stosuje się zaraz po fermentacji

 

 

 

I właśnie dziś to robię na jednej z partii próbnych. :cool:

 

post-41160-0-46768100-1643453219_thumb.jpg

 

Z tym salami jest tylko jeden problem, trzeba czekać .......  niemało, by się może przekonać, że coś poszło nie tak. :cool:  

[Dodano: 29 sty 2022 - 12:14]

pakuję dziś też troszkę dojrzewających...  :cool: 

 

post-41160-0-56380000-1643454836_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747795
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.