pis67 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4401 Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) Będzie trudno qruca bomba Waldku - te 10 kg na próbę zrobię, tego : Tłumaczenie:Salame lardellato Recchi fatto a mano nostrano senza conservantiJest to typowy produkt regionu Marche o wydłużonym kształcie produkowany przez Recchi Farm. Otrzymywany jest z kawałków łopatki, pancetty, culaccino i szynki prosciutto, które są mielone, przyprawiane i wzbogacane naturalnymi aromatami z dodatkiem grzbietowych kostek smalcu. Pokrojone - Mięso z nogi, łopatka, polędwiczki wieprzowe, smalec marynowany Aromaty - Pieprz w ziarnach i mielony (sól średnio 30-33%) Procedura - Mięso mielone z 4 i 1/2 foremkami lub pokroić "brunoise" nożem (1/4 cm na 1/4 cm w kostkę) nadziewane w miarę możliwości naturalnymi jelitami Sezonowanie - Minimum 60 dni do 200 dni (w zależności od wielkości) w stałej temperaturze 10°C przy wilgotności 80 - 85% w zależności od grubości zastosowanej osłonki. Salami podczas dojrzewania straci do 30 - 35% swojej początkowej wagi. Całe, nadziewane w naturalną osłonkę Opis powyżej podobny do tego co mi podali, jeszcze kwestia osłonki, myślę o kątnicach owczych.Mam teraz oddzielną komorę do dojrzewania taką niedużą w przybliżeniu 2mx 2mx2m. Dziś zasalam mięso, są tam dwie szkoły, na samej soli lub soli z saletrą lub peklosolą. Zrobię z samej szynki, mięsień czworogłowy,bez ścięgien i innych takich tam, słowem czyściutki, będzie ciemniejsze w przekroju, słonina, mięsko świnek z gospodarstwa małotowarowego. Jakieś sensowne podpowiedzi nim zacznę zawsze mile widziane. Edytowane 12 Stycznia 2022 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4402 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Piotrku, sprawdź jeszcze dokładnie, gdyż z tego co słyszałem, powinien tm być dodatek proszku grzybowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4403 Opublikowano 12 Stycznia 2022 powinien tm być dodatek proszku grz Z przypraw tylko pieprz, zadzwoniłem by się upewnić. Wyżej dzisiejsze wędlinki dojrzewające - zaraz wędrują do grzania....chorizo i pieprzówka.... Niżej chorizo gotowe do spożycia... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4404 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Mięso na salami typu włoskiego zasolone, ale na próbę dziś zrobiłem salami na próbę, już nadziane w jelita wołowe proste, teraz wiszą na zewnątrz w wędzarni, temperatura idealna 2-6 stopni, wilgotność dużą, osadzanie potrwa kilka dni, potem przystąpię do zmiany ph, następnie dojrzewanie właściwe. Zrobię dokumentację foto oraz na piśmie, coby wiedzieć co i jak w przyszłości. Pewnie już z 10 lat nie robiłem salami, czasu nie było i natchnienia, teraz mam jedno i drugie. A tu wczorajsza pieprzówka i chorizo, ładnie się w ciepełku wybarwiły i osuszyły, jutro obniżam temperaturkę nieco, będą już lekko zakwaszone. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 14 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4405 Opublikowano 14 Stycznia 2022 [Dodano: 14 sty 2022 - 12:28]jak zwykle cudo Piotr Ty to umisz Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4406 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Chorizo i pieprzówka wędrują do chłodu, za 2-3 tygodnie będą prawie gotowe.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-744847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4407 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Kolejne dwa rodzaje salami w osłonkach, teraz w 2-wóch stopniach powiszą kilka dni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-745992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4408 Opublikowano 21 Stycznia 2022 teraz w 2-wóch stopniach powiszą kilka dni. Po co bo nie bardzo rozumiem . Bo jak dojrzewające to raczej powinny się wygrzać Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-745995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4409 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Po co bo nie bardzo rozumiem . Bo jak dojrzewające to raczej powinny się wygrzać To z przepisu na salami- z 16-ki: 5. Osadzanie:Przez 4 dni w temp. 2-4 st.C i wilgotności 85-90%.6. Dojrzewanie i suszenie:W zaciemnionym, lekko przewiewnym pomieszczeniu, w temp. 10-12 st.C i wilgotności 80-85% przez 6-8 tygodni Czegoś muszę się trzymać, na czasie mi nie zależy, warunki są to działam. jak przykazano. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-746035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4410 Opublikowano 21 Stycznia 2022 Czegoś muszę się trzymać, na czasie mi nie zależy, warunki są to działam. jak przykazano. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-746038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4411 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Dziś kolejne salami - czwarta odsłona. Wasza pomoc potrzebna - szukam osłonek do salami takich z przyprawami, nigdy nie robiłem, czas spróbować, temat mi zupełnie obcy. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4412 Opublikowano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Pamiętasz jak kiedyś kupiłem z ciekawości mieszanki smakowe do wędlin? No to jest w Gdyni na Małym Kacku przy ulicy Spokojnej taka firma która zaopatruje pół Europy i pamiętam że mieli takie osłonki... nazwy nie pomnęP.S.Wipol się to zwało... Edytowane 26 Stycznia 2022 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4413 Opublikowano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Wasza pomoc potrzebna - szukam osłonek do salami takich z przyprawamiOsłonki Spatex są dwa rodzaje czasami z nich korzystam. VSC – na tkaninie wiskozowejOsłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dzięki właściwościom tkaniny bazowej zapewnione są odpowiednie warunki dostępu powietrza do produktu dojrzewającego.NCS – na włókninie polipropylenowejOsłonki typu NCS przeznaczone są do produktów gotowanych i parzonych takich jak: pasztety, szynki gotowane, wyroby szynkowe i żelatynowe. Z tego co się orientuje to prowadzą sprzedaż w pełnych paczkach nie ma detalu ale w Kolegi przypadku nie jest to problem. Ze swojej strony polecam bardzo dobrze trzymają przyprawy a same przyprawy są świeże i aromatyczne ponieważ produkcję prowadzą pod zamówienia.Link : https://www.nomax.pl/pl/oslonki-spatex Edytowane 26 Stycznia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4414 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Link : Nie działa , przynajmniej u mnie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4415 Opublikowano 26 Stycznia 2022 https://www.nomax.pl/pl Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4416 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Jestem opóźniony, ale co do Salame di Mugnano, jest ono wędzone zimnym dymem i w kątnicach wieprzowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4417 Opublikowano 26 Stycznia 2022 Piotrze, zrób sobie takie salami i będziesz miał spokój na jakiś czas. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4418 Opublikowano 27 Stycznia 2022 jak na możliwości Piotra to może być mało [Dodano: 27 sty 2022 - 06:46]może dobrym rozwiązaniem byłyby osłonki fibrusowenadają się do wędzenia i do parzeniaalbo tak jak pisał GrzewlodVSC – NA TKANINIE WISKOZOWEJOsłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dzięki właściwościom tkaniny bazowej zapewnione są odpowiednie warunki dostępu powietrza do produktu dojrzewającego Cytuj Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4419 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Wipol się to zwało... VSC – na tkaninie wiskozowej Osłonki typu VSC przeznaczone są do wyrobów dojrzewających typu salami. Dziękuję Panowie - Wipol i Nomax namierzone, teraz czytam, sprawdzam zastosowanie i szukam jakie w praktyce są najlepsze, w sklepie pani powiedziała, że te z grubym pieprzem nie bardzo, słabo się kroi na krajalnicy. jest ono wędzone zimnym dymem i w kątnicach wieprzowych. Kątnice wieprzowe trochę jadą i nieco grubawe, zastosowałem baranie, do zimnego wędzenia dojdziemy gdzieś za dwa miesiące.... zrób sobie takie salami jak na możliwości Piotra to może być mało Nie mam takich osłonek i z takim przekrojem naturalne dojrzewanie i pozbawienie wody trwało by zapewne z rok.... Słyszę tu i ówdzie, zresztą codziennie, o konieczności szczepień, może i ja bym kolejne salami zaszczepił kulturami, tu pytanie jakie polecacie sprawdzone, bo wszystko się zmienia, a w sferze znajomości tychże jestem niedoinformowany. Co mi tam szkodzi spróbować. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4420 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Do Wipolu warto zadzwonić... kiedyś mieli zajefajnego i kumatego technologa... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747297 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 27 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4421 Opublikowano 27 Stycznia 2022 Słyszę tu i ówdzie, zresztą codziennie, o konieczności szczepień, może i ja bym kolejne salami zaszczepił kulturami, tu pytanie jakie polecacie sprawdzone, bo wszystko się zmienia, a w sferze znajomości tychże jestem niedoinformowany. Mówisz i masz importer bakterii na Pl : https://www.unico-poland.eu/produkty/kultury-ochronna-i-starterowe-sacco/Proponuję nawiązać kontakt i poprosić o przesłanie specyfikacji różnych kultur. W sprawie kultur coś więcej może podpowiedzieć Kol. Stefan, u nas najczęściej stosowanymi bakteriami do kiełbas są bakterie : Lyocarni SBL 48 kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję szybko dojrzewających salami , dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 20C Lyocarni SHI-59, kompozycja Staphylococcus xylosus, Pediococcus pentosaceus, i Lactobacillus plantarum, zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję tradycyjnych fermentowanych wolno dojrzewających salami , chorizzo, polskiej surowej dodatkowo zwiększając bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 24C Lyocarni VBM-60 kompozycja Staphylococcus carnosus, Staphylococcus xylosus, Pediococcus acidilactici i Pediococcus pentosaceus zapewnia stałą i kontrolowaną produkcję szybko fermentowanych salami, frankfurterek, polskiej surowej. Proces fermentacji prowadzimy powyżej 20C. Do tego nie należy zapominać o kulturze pleśni Lyocarni FPN-63 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4422 Opublikowano 28 Stycznia 2022 importer bakterii na Pl Dziękuję, dzwoniłem, przyślą ofertę. Wczoraj zrobiłem trochę wędlin dzikich, szynkową, kabanosy i szynkówkę podsuszaną, którą będzie jak podeschnie, fota niżej. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 28 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4423 Opublikowano 28 Stycznia 2022 [ Kątnice wieprzowe trochę jadą i nieco grubawe, zastosowałem baranie, do zimnego wędzenia dojdziemy gdzieś za dwa miesiące.... Właśnie, Salame di Mugnano ma być grubawe, w kształcie dużej pięści. Tradycyjnie jest w kątnicach wieprzowych. Zimne wędzenie stosuje się zaraz po fermentacji i może raz w połowie okresu dojrzewania. Po dwóch miesiącach wędzenie będzie miało minimalny efekt i będzie pokryte pleśnią. . Mugano odróżnia się od innych włoskich wyrób z tym ze pleśń nie jest pożądana. Dym zapobiega rozwojowi pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #4424 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Salame di Mugnano ma być grubawe, w kształcie dużej pięści. Tradycyjnie jest w kątnicach wieprzowych. Nigdy nie zrobię oryginału, inne mięso, inne warunki, inny klimat i jeszcze wiele innych czynników wpływających na efekt końcowy. Poprzestanę na podróbce, którą próbuje stworzyć dla zabawy i niewątpliwego relaksu. Niżej fota na dziś. Zimne wędzenie stosuje się zaraz po fermentacji I właśnie dziś to robię na jednej z partii próbnych. Z tym salami jest tylko jeden problem, trzeba czekać ....... niemało, by się może przekonać, że coś poszło nie tak. [Dodano: 29 sty 2022 - 12:14]pakuję dziś też troszkę dojrzewających... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 29 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #4425 Opublikowano 29 Stycznia 2022 Piotrze Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/177/#findComment-747896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.