Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Prawnie nie jest, ale swego czasu na zlocie doprawiałem kaszankę, były głosy, że wiarę otruć chciałem.

Pisu, czasem stosujesz stare, harcersko-jajcarskie chwyty. :grin: Myślę, iż najlepiej będzie, jeśli członkowie WB obdarzą Cię "fuchą" wykładowcy w SDM k/Krasnosielca. Bo to i blisko do NML i energii trochę spalisz. :smile:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-150145
Udostępnij na innych stronach

Oba zbiory + film z rozbioru półtuszy i klasyfikacji mięsa wp. znajdują się na płytce z materiałami szkoleniowymi SDM. :wink:

Witam ja jestem po kursie w SDM (ostatnim jaki odbył się w Zrębicach) i nie otrzymaliśmy wtedy żadnej płyty :cry: a nie ukrywam, że przydała by się pomoc w postaci filmu z rozbioru. Jest szansa aby taką płytę otrzymać?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-150146
Udostępnij na innych stronach

Płyty, jako pomoce naukowe, wprowadziliśmy od stycznia tego roku. Udostępniliśmy 16-tkę i zbiór nr 21, co pozwoliło, w połączeniu z filmem o rozbiorze półtuszy wieprzowej i klasyfikacji mięsa, stworzyć niezbędnik domowego masarza.

Dbałość o podnoszenie poziomu szkoleń, wymusza na nas wprowadzanie innowacji.

Przygotowywaniem płyt (okładki, nagrywanie itp.) zajmuję się na razie ja, a to mi zabiera sporo niezbędnego przed kursem czasu.

Naprawdę trzeba włożyć sporo roboty by wszystko zorganizować i dopiąć na ostatni guzik.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-150148
Udostępnij na innych stronach

Jest szansa choćby na PW , skoro no public...?

Wysyłałem innym i Tobie wyślę. :grin:

 

No to jestem zdecydowanie spokojniejszy i czekam cierpliwie ze dwa dni... :lol:

 

pozdrawiam :wink:

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-150155
Udostępnij na innych stronach

No to jestem zdecydowanie spokojniejszy i czekam cierpliwie ze dwa dni

Idę szukać do piwnic przepisu, są szanse. :cool:

 

A poniżej foty boczku, który był zapeklowany na sucho, przez 4dni leżał w lodówce bez przewracania, masowania i bez przypraw i wyszedł jak zwykle, tylko foty jakieś takie niemrawe, ale i tak zaraz będę go jeść. :grin:

 

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-150835
Udostępnij na innych stronach

A poniżej foty boczku

No może być...

Nie... Pisu to był żart, bardzo fajne Twoje boczki, a czy nie przesolone :question:

:grin:

PS

idę na strych sprawdzić jak moje boczusie wyglądają

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-150838
Udostępnij na innych stronach

Fotka wędliny polędwicy ala, bardzo dobra na letnie popołudnie przy schłodzonym piwku, już widzę dwa koźlaki i kilka plasterków . Zastosowałem niewielkie ilości wszystkiego, peklosól 18g/kg polędwicy, 3 ząbki czosnku, 1g kolendry i 1g pieprzu. Może na moje być do 2 gram peklosoli więcej i wystarczy. Na kanapki się nie nadaje, z powodzeniem zastąpi gumę do żucia czy papieroska. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-150900
Udostępnij na innych stronach

Czekającym na przepis na kaszankę oznajmiam, że w kompie przepisu brak, muszę przepisać z zapisków, jutro przepis pojawi się w dziale dla początkujących. :cool: A jutro paróweczki zrobię. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151202
Udostępnij na innych stronach

A jutro paróweczki zrobię. :grin:

Te twoje parówki, to już normalnie "gwóźdź programu',czekam na fotki, chyba specjalnie mi to robisz :tongue:

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151213
Udostępnij na innych stronach

Te twoje parówk

Parówek dziś nie będzie, byłem na hali, a dziś zajrzałem do swojej chłodni, a tam w beczce zapeklowane mięska na salcesonik dały mi do zrozumienia, że już ponad trzy tygodnie pływają i czas się nimi zająć, właśnie się parzą. Udało mi się jeszcze popołudniem zdobyć kątnice i pęcherze. Zaraz powalczę z nimi. Znalazłem też dwa ozory wołowe, też się parzą, galantynę zrobię. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151411
Udostępnij na innych stronach

peklosól 18g/kg polędwicy

Tu nie trzeba używać peksoli.Wystarczy sól gruboziarnista.Co do dawki to stosuje się od 35-50g/kg.Ja daję tą większą dawkę.Reszta przypraw wg. uznania.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151412
Udostępnij na innych stronach

Parówki wykonane

Pierwsza klasa... widać, że świeżutkie, jeszcze się świecą :wink:

Elektryczną maszynką nadziewasz czy ręczną ? Pisałeś wcześniej gdzieś ale już nie pamiętam... czy masz nadziewarkę ?

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151607
Udostępnij na innych stronach

Elektryczną maszynką nadziewasz czy ręczną ? Pisałeś wcześniej gdzieś ale już nie pamiętam... czy masz nadziewarkę ?

Nadziewam elektryczną, nadziewarki nie warto brudzić to tych paru kilogramów testowych. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151614
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego?

Bo na kanapki mam inne specyjały, a plasterek tej polędwicy lub dwa do piwa, to mi pasuje. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151652
Udostępnij na innych stronach

Ze zdjęcia widać, że zrobiłeś parówkową.

Dobrze się Ci wydaje, i tak wszyscy mówią parówki, zostały mi cztery, ale już zapeklowałem wołowinę i podgardle, w poniedziałek następne.

A dziś salceson eksperymentalny zrobiłem, już się chłodzi, wołowinę na salami też zapeklowałem.

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151725
Udostępnij na innych stronach

Salcesonik zrobiony z połówki łba wieprzowego peklowanego i pół kilograma skórek. Składniki rozdrobnione ręcznie tasakiem, pieprz, czosnek, kminek papryka, sól. wymieszane i w kątnice - dwa salcesony wyszły z tego wkładu. Na koniec podwędzone godzinkę zimnym dymem.

Zaraz kolacja....

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-151839
Udostępnij na innych stronach

Mam dziś zrobić parówki czy parówkową,

Ja tam mściwy nie jestem ,ale zrób parówki.Będziesz miał więcej roboty :grin:

Parówkowa już była :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-152020
Udostępnij na innych stronach

Wrócę z pracy i zrobię parówkową, którą i tak wszyscy nazywają parówkami. Nie cierpię myć sprzętów... :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-152022
Udostępnij na innych stronach

A może serdelki zrób?

Jeszcze łatwiej

Łatwo to "pifko" sobie łyknę dla otuchy, a parówkowa będzie, muszę przepis dobry wypracować, coby na zlot na Warmii parówek zabrać nie byle jakich. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/19/#findComment-152030
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.