Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To fota pasztetu od środka, skład mięso bardzo tłuste ,słonina i wątroba wołowa, o przyprawach nie wspomnę. :cool:

 

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-209655
Udostępnij na innych stronach

Ciary mnie przeszły na widok tego pasztetu :lol: .. takie pozytywne oczywiście ^^

coś czuje że jutro od rana będe wertował wszystkie 60 stron tego tematu ^^

Pozdrawiam serdecznie ;)

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210227
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem mix śniadaniowy pt. - parówkobiała,dwa w jednym. Nie wiem czy to pomysł nowatorski, ale można i tak jedzonka robić. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210285
Udostępnij na innych stronach

parówkobiała,dwa w jednym.

 

Ja robię podobnie :grin: leberko - kaszankę :grin: :lol:

 

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210286
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zrobiłem mix śniadaniowy pt. - parówkobiała,dwa w jednym. Nie wiem czy to pomysł nowatorski, ale można i tak jedzonka robić. :cool:

 

Obrazek

:clap: :clap: :clap:

Taką " nowatorską" kiedy zjesz - będziesz myślał że zjadł dwie. Wygodnie. :lol:

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210287
Udostępnij na innych stronach

i parówki z wczoraj... :cool:

 

Moim zdaniem na wygląd super :clap: smaku nie znam :tongue: :grin:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210323
Udostępnij na innych stronach

...parówkobiała, dwa w jednym...

Nie wiem czy to przypadkiem nie zboczenie u mnie,

ale kojarzy się to z "sex-szopem"! :tongue: :grin:

 

BTW

Oczywiście w pozytywnym znaczeniu!!! :clap:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210333
Udostępnij na innych stronach

marek301, DZIĘKUJE :) .. mi nowicjuszowi nie wypadało pisać.. :lol: dobrze ze nie tylko ja mam na tym forum kosmate skojarzenia :lol:

Pis.. cudeńko ^^ szkoda że w sprzedaży takich nigdy nie widziałęm :D musze kiedyś sam zrobić hihi ^^ Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210336
Udostępnij na innych stronach

i parówki z wczoraj...

Ta 16 z lewej ma podcieki tzn.mi podciekło na klawiaturę jak ją oglądałem. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210360
Udostępnij na innych stronach

I biała, i metka były z parówkami zrobione, metkę zaraz wrzucam do wędzarni, bo osadzała się od czwartku w lodówce. :cool:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210532
Udostępnij na innych stronach

:grin: metki nie robię ale mam ciekawy przepis na metkę delikatesową :grin:Kiełbasy Twoje :thumbsup:

 

Przyprawy na 1 kg masy

 

28g peklosoli

2g cukru pudru

2g pieprzu białego

0,5g ziela angielskiego

0,5g papryki

0,25g kardamonu

rym Jamajski

kultury startowe

ewentualnie gotowa mieszanka przypraw do metki delikatesowej :grin:

 

Może ktoś z tego przepisu skorzysta. Piotr wybaczysz,że to podałem w Twoim temacie :blush: :clap: :clap: :clap:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210619
Udostępnij na innych stronach

metki nie robię ale mam ciekawy przepis na metkę delikatesową

Brak tylko instrukcji wykonania, ja sobie poradzę i bez kultur, zresztą metki to tu mało widuję. :cool:

 

A to fota dzisiejszej na kolacyjce próbowanej. :cool:

 

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0pleasantry.gif

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210676
Udostępnij na innych stronach

widzę , że jest zmielona grubiej , kolorek ok. tylko powiedz mi czy dobrze odchodzi osłonka bo kiedyś jak robiłem w cieplejszym dymie to farsz do osłonki trochę przylgnął
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210708
Udostępnij na innych stronach

:grin: instrukcja wykonania metki :grin: Metka delikatesowa jest kiełbasą do smarowania i jako produkt półtrwały wyróżnia się bardzo pikantnym smakiem.Można ją wykonać w wersji grubo lub drobno rozdrobnionej.Do jej wyrobu należy używać tylko idealnego jakościowo mięsa,najlepiej ze starych zwierząt.Trzeba też dokładnie przestrzegać warunków chłodzenia.Ważną rolę odgrywają też bardzo dobrze tnące narzędzia,pozwalające uniknąć zgniatania i mazania się surowca.Mięso mielimy szybko w maszynce do mięsa o oczkach 3mm.Słoninę pokrojoną na małe kawałki z przyprawami i innymi składnikami mieszamy z drobno zmielonym mięsem i ponownie chłodzimy.Gotową masę przepuszczamy raz jeszcze przez maszynkę do mięsa,żeby uzyskać smarowną konsystencję.Warto użyć kutra.

 

 

Masę napełniamy sztuczne lub naturalne jelita do około 45mm.Metka dojrzewa w tem.18-20*C przez 5 dni we względnej wilgotności powietrza zmniejszającej się z 86-80% i w miedzy czasie jest wędzona na zimno.Barwa gotowej metki powinna być na zewnątrz czerwonobrązowa a w przekroju łososiowa (tak jak u PIOTRA) :thumbsup: :thumbsup: :clap:

Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210753
Udostępnij na innych stronach

tylko powiedz mi czy dobrze odchodzi osłonka bo kiedyś jak robiłem w cieplejszym dymie

Przyczyną przywierania do osłonki jest zbytnie osuszenie i nieodpowiednia wilgotność podczas wędzenia, te problemy mam już za sobą. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210855
Udostępnij na innych stronach

To może fota ostatnich parówek, po rozgrzaniu, zdaniem degustatorów, ostatni wyrób - nic nie zmieniaj.http://emotikona.pl/emotikony/pic/policjant.gif

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-210917
Udostępnij na innych stronach

Na święta wyroby wędzę w piątek, a dziś na bieżące potrzeby wędzonki i kiełbaska na po świętach. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-211575
Udostępnij na innych stronach

fota ostatnich parówek

to raczej parówkowa jakaś... no chyba, że to fota taka kiepska.... ładniejsze parówki widziałem w Twoim wykonaniu.... Rutyna Cię zżera ??? Czy .... no właśnie....

Pozdrawiam

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-211582
Udostępnij na innych stronach

to raczej parówkowa jakaś...

Nikt nie nazywa tych parówek parówkową, dlatego piszę parówki świadomie. :grin:

W smaku i konsystencji były najlepsze z dotychczas uczynionych.

A niżej fota krakowskiej, która jest właśnie pieczona i będzie podsuszana, a pełną gotowość osiągnie za tydzień. :cool:

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-211723
Udostępnij na innych stronach

Krakowska super :clap: Pisie ale sznurka to u Ciebie dostatek,ładnie wiązane :smile:Pozdra

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/37/#findComment-211725
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.