kostek61 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 28 Października 2012 W masarni jedzieAlbo rybki albo....sery :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 28 Października 2012 Z 20 litrów mleka wydało 3,5 kg oscypków, pis67 Wydajność bardzo wysoka , większa niż książkowa . :smile: Ja też jestem uczniem Endrio nie tylko w dziedzinie serów . Moja wydajność to około 2,5kg sera typu oscypek z 20 litrów dobrego mleka . W środę będę robił sery to zważę tak dla porównania :smile: . Może mleko się zmieniło na + :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 28 Października 2012 Wydajność bardzo Wyszły dwie duże kule. Podpuszczka płynna mikrobiologiczna. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 28 Października 2012 Plan wytwarzania będzie w dziale o parówkach...Pis, a ja jeszcze parówek nigdy nie robiłem... zawsze jak oglądam u Ciebie, to obiecuje sobie, ze teraz to juz na pewno zrobię... i jakoś się boję... tych temperatur, rozdrabniania... ech... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 29 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 29 Października 2012 Moja wydajność to około 2,5kg sera typu oscypek Podczas wędzenia jak trochę w wędzarni się cieplej zrobiło serki zaczęły oddawać wodę, kapało z nich nieco, pewnie za słabo odcisnąłem. Dlatego wydajność po wędzeniu znacznie spadnie. Mało tego - wędziłem na desce i trochę temperatura wzrosła przez co nieco przyklapły. W końcu się uczę i coś tam nie wyjdzie do końca, ale wkrótce drugie podejście. a ja jeszcze parówek nigdy nie robiłem... Czas zacząć, jakby co to z tymi temperaturami nie jest tak strasznie jak w przepisach stoi. Gdy będziesz gotów daj znać, dostaniesz na pw prosty przepis na 2kg mięska i instrukcje krok po kroku, a jako zdolny wykonawca na pewno zanotujesz parówkowy sukces. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek.b Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 29 Października 2012 Czas zacząć,Witam Jeżeli można to prosiłbym o podanie tego przepisu na forum. A jeżeli się nie da to byłbym bardzo wdzięczny na również na pw, bo tak oglądam te parówki i przymierzam się do nich jak pies do jeża. A taka porcja była by w sam raz, bo u mnie tylko ja jeszcze mięsko a reszta nie licząc gadziny to trawożercy. Cytuj Pozdrawiam Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 29 Października 2012 dostaniesz na pw prosty przepis na 2kg mięska i instrukcje krok po krokuPis'e jak by nie było problemu to też poproszę :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 29 Października 2012 Zapodaj na forum jak możesz, bo inaczej to spora grupka chętnych będzie Cię męczyła na PW :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 29 Października 2012 Przepis będzie prosty i dokładnyO taki właśnie mi chodzi.Dzięki. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 29 Października 2012 Gdy będziesz gotów daj znać, dostaniesz na pw prosty przepis na 2kg mięska i instrukcje krok po kroku, a jako zdolny wykonawca na pewno zanotujesz parówkowy sukces.Ciesze się i na pewno odezwę po przepis Pozdrawiam Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 30 Października 2012 prosty przepis na 2kg mięska i instrukcje krok po kroku Witam,jeżeli można,to też bym poprosił o przepis na pw. Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246870 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 30 Października 2012 Może jutro zdążę, nie mam po pracy żadnych zajęć sportowych, to temat ogarnę. Już taką deklarację skąś znam :grin: .A już wiem.Norma na mielonkę szynkową miał być i co i cisza :sad: .A może ja coś przeoczyłem to proszę mnie poprawić Jeżeli wszystkie przepisy i receptury by były przekazywane przez PW. To strony Wędliny Domowe i forum by nie było :clap: :clap: :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 30 Października 2012 Jeżeli wszystkie przepisy i receptury by były przekazywane przez PW. To strony Wędliny Domowe i forum by nie było Dlatego Andrzeju będzie przepis tutaj, na pw czy priv pocztę wysyłam na potajemne życzenie. Już taką deklarację skąś znam .A już wiem.Norma na mielonkę szynkową miał być i co i cisza Masz rację - nie było, dziś mam wolny wieczór, zaraz kończę pracę, potem sparzę to co niżej na focie i wtedy muszę, muszę po prostu napisać. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 30 Października 2012 Jeżeli wszystkie przepisy i receptury by były przekazywane przez PW. To strony Wędliny Domowe i forum by nie było Jeżeli kogoś obraziłem moją prośbą o przesłanie przepisu na PW to przepraszam. Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feederman Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 30 Października 2012 Jeżeli wszystkie przepisy i receptury by były przekazywane przez PW. To strony Wędliny Domowe i forum by nie było Dlatego Andrzeju będzie przepis tutaj, na pw czy priv pocztę wysyłam na potajemne życzenie. :grin: U mnie na pewno PW złamał się, przepis na smalec tak i nie przyszedł :grin: Cytuj Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 30 Października 2012 Parówkowa dla początkujących - przepis krok po kroku, ułożony na podstawie własnych prób praktycznych.Podstawa to surowiec i tu proponuję:surowiec - podgardle -0,8kg- wp.IIkl. 0,8kg - proponuję chude mięso z łopatki pozbawione ścięgien. Przyprawy i dodatki:do peklowania - peklosól 21g na kg mięsa, peklujemy pokrojone mięso w kostkę oddzielnie przez 48godzin w lodówce Dodane w czasie miksowanialodowata woda - 0,3-0,4lprzyprawy :pieprz biały -4gcukier -4gpapryka słodka -5gpapryka ostra - 2ggałka - 1gczosnek-3g Kiełbaśnice dowolnie np. 26-28mm -jelita naturalne wieprzowe Wykonanie Wychłodzone mięso 1-2stopni kl.II mielimy 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle również na sitku 4mm dwa razy i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie temperatura początkowa) kutrujemy lub traktujemy blenderem przez 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie wlewamy lodowata wodę, następnie dodajemy tłustą wieprzowinę(podgardle) i miksujemy dalej kilka minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Sprawdzamy temperaturę farszu, która powinna podczas miksowania dojść do 14-15 stopni. Napełniamy jelita najlepiej za pomocą nadziewarki, odkręcamy w 12-15 cm odcinki, osadzamy i osuszamy na kijach przez 0,5 - 1godz. w temp. pokojowej , wędzimy w temp. 45-50 stopni do godziny, ważne - nie przegrzać wyrobu w wędzarni! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut.Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie najlepiej powiesić nad wanną i zrobić zimny prysznic, potem pozostawiamy na kijach do wychłodzenia, nie może być za zimno, bo się pomarszczą. . Można zwiększyć udział podgardla o 10 do20%. Łopatka musi mieć dobre parametry wiązania, łatwo to wyczuć już przy mieleniu. Podczas mielenia nie dodawać wody do mięsa. Łopatkę można zastąpić szynką - kulka. W tej wersji wyrobu nie ma żadnych dodatków typu mleko czy mąka, bez tego parówkowa wychodzi też bezproblemowo. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 30 Października 2012 W tej wersji wyrobu nie ma żadnych dodatków typu mleko czy mąka, bez tego parówkowa wychodzi też bezproblemowo. No i gitara . :grin: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 30 Października 2012 :clap: No i 'pieknie' żeś Pan to opisał...Krótko , zwięzle i na temat... :clap: :thumbsup: :clap: Pozdrawiam !!! :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 30 Października 2012 Też muszę pis67 pochwalić :clap: A to sposób na kawę i parówkę na śniadanko :wink: http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/189181_431096640288810_1879017214_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 30 Października 2012 Jako poczatkujacy parowkowiec mam pare pytan przed proba zrobienia wlasnie tego wyrobu. wp.IIkl. 0,8kg - proponuję chude mięso z łopatki pozbawione ścięgien.To znaczy z tluszczykiem moze byc jak II? peklujemy pokrojone mięso w kostkę oddzielnie przez 48godzin w lodówceZnaczy podgardle rowniez peklujemy? Łopatka musi mieć dobre parametry wiązaniaJak to wyczuc skoro bedzie bez sciegnistego? Łopatkę można zastąpić szynką - kulkato znaczy I i II. Można zwiększyć udział podgardla o 10 do20%.w stosunku do masy czy tylko podgardla? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-246979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 31 Października 2012 A to sposób na kawę i parówkę na śniadankobardzo pomysłowe :clap: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-247004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowansw Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 31 Października 2012 Parówkowa dla początkujących - przepis krok po kroku Witam,dzięki za przepis :clap: Pozdrawiam. Cytuj lepiej nie dosolić jak przesolić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-247009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 31 Października 2012 pis67, przyprawy na kg czy na 1,6 kg? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-247014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 31 Października 2012 To znaczy z tluszczykiem moze byc jak II? Napisałem chude mięso z łopatki. Znaczy podgardle rowniez peklujemy? Tak. Jak to wyczuc skoro bedzie bez sciegnistego? Po drugim mieleniu powinno już tworzyć zwartą masę, a usuwamy tylko grube i twarde ścięgna. to znaczy I i II. Kulka - tylko chude mięsko. w stosunku do masy czy tylko podgardla? Tylko podgardla. przyprawy na kg czy na 1,6 kg? Przyprawy na podane ilości mięsa, oczywiście dobór przypraw można dostosowywać do własnych preferencji smakowych, ja podałem przykładowy zestaw, który powinien się sprawdzić. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-247022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 31 Października 2012 wp.IIkl. 0,8kg - proponuję chude mięso z łopatki pozbawione ścięgien.Napisałem chude mięso z łopatki.Ale "nałonacyłeś" pis67, :lol: To tak, jak przepisy nie posiadają ustalonej bazy. Na forum WB za taką bazę przyjęto klasyfikację mięsa :idea: . Wczytując się w Twój przepis rozumiem, że używasz z łopatki "I" i "III", bo taka w łopatce zawarta jest. Wszakże mięso ścięgniste to nie ścięgna. Nie dodajesz jednak dużych kawałków łopatkowej "I". Też ostatnio polubiłam łopatkę jako bazowy kawałek do wyrobu parówek. Tylko daję całą, jak leci (po odkostnieniu i wycięciu grubszych ścięgien), szacuję ilość tłuszczu i uzupełniam go tłuszczem z podgardla oraz mięsem z golonki. Tak jak piszesz, ten skład nie wymaga dodatkowych emulgatorów; w moim przypadku to warunek sine qua non produkcji parówek bezglutenowych i bezkazeinowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/49/#findComment-247027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.