Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak te salcesony zapakujesz próżniowo to potem zamrażasz ,czy tak przechowujesz.

 

Salcesony po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu tracą wiązanie i się rozsypują , ale jest na to sposób - po rozmrożeniu trzeba je ponownie sparzyć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342116
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salcesony po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu tracą wiązanie i się rozsypują ,

 

 Nie wiem na czym to polega ale moje się nie rozsypują :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342137
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem na czym to polega ale moje się nie rozsypują

Potwierdzam :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342164
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salcesony po zamrożeniu i ponownym rozmrożeniu tracą wiązanie i się rozsypują

 

Nieprawda. Ja mrożę w kawałkach i nic się nie rozpada po rozmrażaniu.

 

 

 

jest na to sposób - po rozmrożeniu trzeba je ponownie sparzyć.

 

A jak ponownie sparzyć jeśli salceson jest pokrojony w kawałki i zamrożony ? :facepalm:  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342179
Udostępnij na innych stronach

Normalnie MISTRZ

 

 

 

mistrzu chylę czoła

 

 

Mistrz jest jeden - nie ja - ja się ciągle uczę, nie mam fachowej literatury, ni ksiąg tajemnych, nie ściągam plików, bo i po co?   :cool:

 

 

 

daj przepisy na te cwaniaki biały i czarny (tak ,żeby mi nikt posta nie wyciął :D )

 

 

Mogą napisać jak chcecie jak robiłem, bo salcesony to u mnie pełna mistyfikacja, jak to ktoś napisał - z tego co się nawinie. :cool:

 

 

Jak te salcesony zapakujesz próżniowo to potem zamrażasz ,czy tak przechowujesz.

 

 

W lodówce leżą czekając w kolejce...  :cool:

 

 

A dziś znalazłem w piwnicy kawał karku świńskiego wiszącego, zdjąłem zeń odzienie i zapakowałem próżniowo, by dalej nie sechł. Leżakuje sobie teraz z serami...  :cool:

 

 

post-41160-0-16036700-1395600696_thumb.jpg

 

A dziś marcowe uwarzyłem, bo wczoraj nie zdążyłem.  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342247
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mogą napisać jak chcecie jak robiłem

 

to ja poproszę :)

 

Twoje parówki i wątrobianka wymiatają i odlatują konkurencji jak Kamil z kryształową kulą, więc salcesonik też pewnie jest wyborny :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342255
Udostępnij na innych stronach

Czytam i i wiem że jesteś Mistrzem we wszystkim - w bardzo dobrej produkcji swoich wyrobów.  Mistrzem w improwizacji  słownej takie,j by praktyczne wiadomości i praktyka nie wzięły gorę nad improwizacją. Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342256
Udostępnij na innych stronach

To na początek o tych salcesonach napiszę wsad, jaki pływał w beczce o pojemności 30 litrów w solance sporządzonej z 12 litrów zimnej wody z ujęcia miejskiego,

1,2 kg soli i 45 gram saletry potasowej.

-łby wieprzowe bez podgardla - 2szt

-serca wieprzowe -2szt

-ozory wieprzowe- 2szt

-nerki wieprzowe - 4szt

-skórki wieprzowe - około 1,5kg

-słonina - około 0,5kg

-mięso z łopatki - 0,5kg

Po tygodniu do kąpieli dodałem :

-serce wołowe duże

-nerki wołowe - 2szt

Kąpiel trwała ponad dwa tygodnie - mięso stało w altance na betonie, to zapewniło niską temperaturę, która na koniec wynosiła 6,7 stopnia.

 

Przed parzeniem mięso wrzuciłem do zimnej wody na pół godziny w wiadomym celu.

Parzenie trwało ponad cztery godziny w temp. około 95 stopni.  

 c.d.n.  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342328
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy o salcesonie - segregacja z podziałem na czerwony i czarny. :cool:

Dzień pierwszy: zabawa - wydzielanie z łba mięs zjadliwych, usunięcie z nerek miedniczki nerkowej, żył i tętnic, przewodu moczowego, rdzenia, do wyrobu tylko kora, z serca usunięcie tłuszczu zewnętrznego, z ozorów skórki i ślinianek.

Czerwony:

-chude mięsko z łbów krojone

-serca wieprzowe i wołowe sitko 8mm - 80%

-mięso z łopatki krojone 

 

Czarny:

-tłustsze mięso z łbów

-serca mielone 8mm -20%

-ozory - krojone

-nerki-krojone

-słonina-krojona

 

Wszystko po wstępnym wychłodzeniu do lodówki.

 

 

Dzień drugi:

 

Z zastygłej w garnku  galarety usunąłem tłuszcz, po czym pobrałem około 2kg galarety, do której po rozgrzaniu dodałem skórki. Gorące skórki zmieliłem na sitku 8mm .

 

Farsz do salcesonu czerwonego wrzuciłem do garnka, dodałem  40%  zmielonych skórek, około 0,7 litra gorącego wywaru i włożyłem garnek do gorącej kąpieli wodnej.na kilkanaście minut. W tym czasie zadałem przyprawy, zważyłem wcześniej zawartość garnka - 5,8kg :

czosnek wyciśnięty - 4g/kg

pieprz mielony zielony - 3g/kg

kminek grubo mielony -3g/kg

Wymieszałem ciepły farsz, próba organoleptyczna - smakowa - i dodałem soli.

Napełniłem dwa żołądki wieprzowe i jedną kątnice osobiście wcześniej oczyszczone i do gara z wodą 82 stopnie na 1,5 godziny.

 

Do farszu salcesonu czarnego dodałem pozostałą ilość skórek, 0,5l wywaru i 0,7 litra krwi, przyprawy - farszu było niecałe 5kg,

pieprz - 2,5g/kg

ziołowy - 1g/kg

czosnek - 1g/kg

ziele ang. 0,5g/kg

goździki 0,3g/kg

 

gorąca kąpiel wodna, dosoliłem, zapakowałem w kątnice 

i do gara z wodą na 70 minut.

 

Po parzeniu studzenie w lodowatej wodzie przez godzinę, potem leżakowanie w lodówce i podwędzenie zimnym dymem przez dwie godziny. :cool:

 

I na tym kończę opowieść o salcesonach.....  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-342404
Udostępnij na innych stronach

Dziś szynki, boczki wędzone  parzone, wieczorkiem kiełbaska na kanapki - prawie 5kg i taki zawinięty czerwony twór. :cool:

 

 

post-41160-0-49655500-1396734303_thumb.jpg

 

 

post-41160-0-48857100-1396734342_thumb.jpg

 

 

 

post-41160-0-61515000-1396734377_thumb.jpg

 

 

 

post-41160-0-54641200-1396734401_thumb.jpg

 

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-344648
Udostępnij na innych stronach

"czerwony twór " idzie do wędzenia

 

 

Wędzony -parzony-zdjęte ubranko i podwędzony, siedzi w wędzarni w towarzystwie.  :cool:

post-41160-0-70175500-1396816889_thumb.jpg

post-41160-0-75961900-1396816917_thumb.jpg

post-41160-0-94174300-1396816949_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-344767
Udostępnij na innych stronach

post-41160-0-44474100-1397243336_thumb.jpg

 

 

A dziś boczek zapeklowałem i trochę mięska na farsz na kolejnego zawijańca...  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-345906
Udostępnij na innych stronach

Dziś uwędzony pierwszy wyrób świąteczny, a w wędzarni znalazłem coś jeszcze - oj wisiało sobie czas jakiś w zapomnieniu.... :cool:

 

.

post-41160-0-45069300-1397592229_thumb.jpg

post-41160-0-41433100-1397592249_thumb.jpg

post-41160-0-60491400-1397592267_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-346834
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poproszę o przepisik.

 

Słoninka, na cztery palce, ciężko o taką, potem miesiąc zakopana w soli, tym razem sparzyłem nieco - to błąd, nie parzona lepsza, potem wędzenie parę godzin i mieszanka papryk na wierzchnie wdzianko i ozdobę. :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-346850
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj ubrałem mięsko, będzie wyrób jak z "Misia", co go dziecku pokazują. W trakcie dzisiejszej zadymy...  :cool:

 

 

post-41160-0-31469700-1397744575_thumb.jpg

post-41160-0-28827500-1397744673_thumb.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page/85/#findComment-347258
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.