Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

No to powodzenia chciałoby się powiedzieć.

Ale jak już trafileś do nas, to zacznij od kielbasy prostej, z jasno opisanymi rodzajami mięsa ( naucz się klasyfikacji), ilością przypraw, sposobem wędzenia, parzenia itd. A z tego przepisu nie wiem czy dasz radę. Mięsa jasne, mięsa ciemne,  :facepalm: Ile i jakiej wody? Nie wyjaśnione po co na drobnym sicie dwa razy, a może trzeba trzy? Za dużo soli na pieczoną kielbasę, zwłaszcza do wołowiny. W jakiej temp. w lodówce przez te 3 dni itd. A przede wszystkim ile, jakiego mięsa? Proporcje są ważne.

 

heh, trafiasz dokładnie w sedno moich wątpliwości, właśnie czytając te dosyć mętne opisy zacząłem rozkminiać WTF. 

 

generalnie:

  • zadymiaczem raczej nie będę, chyba że wspólnota zgodzi się na postawienie wędzarni na dachu ;)
  • wchodzę w parzonki, z czystego sentymentu — babcia z dziadkiem mieli przed wojną (tą światową, nie jaruzelską) sklep z mięsem, wiec biała kiełba od babci była obłędna, ale niestety już nie do odtworzenia
  • mam wyłożone na szary kolor i zastanawiam się (w tym po lekturze kilku wątków na WD), czy powinienem się bać botulinowej pałeczki w przypadku kiełbasy od razu zaparzonej badź zamrożonej, czy też po prostu solić solić solić

do zalinkowanego przepisu zajrzę, thx.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396506
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warkocz jest częścią polędwicy i nikt tego w nazewnictwie nie dopisuje . Pojawił się w sprzedaży ,,schab b/k z dwoma warkoczami'' inaczej polędwica z częścią boczku i słoniny.

post-39869-0-12872800-1421076046_thumb.jpg

post-39869-0-25882000-1421076553_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396508
Udostępnij na innych stronach

....to jeszcze troszkę w kierunku słoniny i będzie bekon... :cool:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396512
Udostępnij na innych stronach

Widzę że koledzy "wałkujecie" kwestię tej nieszczęsnej kiełbasy z polędwicy? Cóż, tak się złożyło, że akurat wtedy była tania. Ponieważ na ogół komponuję przepisy do tego co mam, to wyszło to co wyszło - nie byłem w stanie dokładnie opisać składników, tak żeby laik zrozumiał - na ogół wiem dla kogo piszę. Stąd i opis taki, a nie inny. Nie mam ambicji powtarzania precyzyjnych przepisów, ale zapewniam, że smakowały te kiełbaski wszystkim. :)

Nie przypuszczałem, że kwestia zwykłej dość kiełbasy wywoła taki dyskurs. :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396622
Udostępnij na innych stronach

@Kneź, witamy na naszym forum :D i zapraszamy do częstych odwiedzin. :thumbsup:

 

opis taki, a nie inny.

 

Nie ulega kwestii -zamieściłeś na swoim podwórku i nic nikomu do tego.Można najwyżej podyskutować :D

 

Nie przypuszczałem, że kwestia zwykłej dość kiełbasy wywoła taki dyskurs. :)

 

Na naszym forum koleżanki i koledzy starają się odpowiedzieć na każde,nawet tzw."głupie " pytania /Jest nawet taki temat :D /.

Poczytałem trochę Twój kąciki i jak dla mnie jest fajny :thumbsup::D

Pozdrawiam i zachęcam do bliższego zapoznania się z wędlinami domowymi .

 

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396626
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, pozwolę sobie zajrzeć, o ile czasu starczy. 

Jeszcze tylko kwestia soli i jej nadmiaru w wołowinie, plus podwójne mielenie.. To była wołowina mielona, paczkowana, 30/70 z Macro - musiałem to otworzyć i sprawdzić. Po otwarciu wolałem zwiększyć ilość soli, chociaż wyglądało dobrze - jednak to było 3 dni. Podwójne mielenie natomiast dlatego, że było zalecenie, że wszystko ma być zwięzłe i nie tłuste. Było. :)

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396630
Udostępnij na innych stronach

Warkocz jest częścią polędwicy i nikt tego w nazewnictwie nie dopisuje . Pojawił się w sprzedaży ,,schab b/k z dwoma warkoczami'' inaczej polędwica z częścią boczku i słoniny.

attachicon.gifpost-39869-0-49103900-1401486932.jpg

Witam

Każdy po uważnym zapoznaniu się z wyliczeniem Kol.Dziadka stwierdzi iż ten schab wcale nie jest tani....o jakości nie wspomnę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396833
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.