troll Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Stycznia 2015 http://www.kneziowisko.pl/kielbasa-weselna-wg-dreptaka/No to powodzenia chciałoby się powiedzieć.Ale jak już trafileś do nas, to zacznij od kielbasy prostej, z jasno opisanymi rodzajami mięsa ( naucz się klasyfikacji), ilością przypraw, sposobem wędzenia, parzenia itd. A z tego przepisu nie wiem czy dasz radę. Mięsa jasne, mięsa ciemne, Ile i jakiej wody? Nie wyjaśnione po co na drobnym sicie dwa razy, a może trzeba trzy? Za dużo soli na pieczoną kielbasę, zwłaszcza do wołowiny. W jakiej temp. w lodówce przez te 3 dni itd. A przede wszystkim ile, jakiego mięsa? Proporcje są ważne. heh, trafiasz dokładnie w sedno moich wątpliwości, właśnie czytając te dosyć mętne opisy zacząłem rozkminiać WTF. generalnie:zadymiaczem raczej nie będę, chyba że wspólnota zgodzi się na postawienie wędzarni na dachu wchodzę w parzonki, z czystego sentymentu — babcia z dziadkiem mieli przed wojną (tą światową, nie jaruzelską) sklep z mięsem, wiec biała kiełba od babci była obłędna, ale niestety już nie do odtworzeniamam wyłożone na szary kolor i zastanawiam się (w tym po lekturze kilku wątków na WD), czy powinienem się bać botulinowej pałeczki w przypadku kiełbasy od razu zaparzonej badź zamrożonej, czy też po prostu solić solić solićdo zalinkowanego przepisu zajrzę, thx. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Stycznia 2015 Warkocz jest częścią polędwicy i nikt tego w nazewnictwie nie dopisuje . Pojawił się w sprzedaży ,,schab b/k z dwoma warkoczami'' inaczej polędwica z częścią boczku i słoniny. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 12 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Stycznia 2015 ....to jeszcze troszkę w kierunku słoniny i będzie bekon... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kneź Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Widzę że koledzy "wałkujecie" kwestię tej nieszczęsnej kiełbasy z polędwicy? Cóż, tak się złożyło, że akurat wtedy była tania. Ponieważ na ogół komponuję przepisy do tego co mam, to wyszło to co wyszło - nie byłem w stanie dokładnie opisać składników, tak żeby laik zrozumiał - na ogół wiem dla kogo piszę. Stąd i opis taki, a nie inny. Nie mam ambicji powtarzania precyzyjnych przepisów, ale zapewniam, że smakowały te kiełbaski wszystkim. Nie przypuszczałem, że kwestia zwykłej dość kiełbasy wywoła taki dyskurs. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396622 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Przecież po to jest forum dyskusyjne Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396623 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Stycznia 2015 @Kneź, witamy na naszym forum i zapraszamy do częstych odwiedzin. opis taki, a nie inny. Nie ulega kwestii -zamieściłeś na swoim podwórku i nic nikomu do tego.Można najwyżej podyskutować Nie przypuszczałem, że kwestia zwykłej dość kiełbasy wywoła taki dyskurs. Na naszym forum koleżanki i koledzy starają się odpowiedzieć na każde,nawet tzw."głupie " pytania /Jest nawet taki temat /.Poczytałem trochę Twój kąciki i jak dla mnie jest fajny Pozdrawiam i zachęcam do bliższego zapoznania się z wędlinami domowymi . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kneź Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dzięki, pozwolę sobie zajrzeć, o ile czasu starczy. Jeszcze tylko kwestia soli i jej nadmiaru w wołowinie, plus podwójne mielenie.. To była wołowina mielona, paczkowana, 30/70 z Macro - musiałem to otworzyć i sprawdzić. Po otwarciu wolałem zwiększyć ilość soli, chociaż wyglądało dobrze - jednak to było 3 dni. Podwójne mielenie natomiast dlatego, że było zalecenie, że wszystko ma być zwięzłe i nie tłuste. Było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Warkocz jest częścią polędwicy i nikt tego w nazewnictwie nie dopisuje . Pojawił się w sprzedaży ,,schab b/k z dwoma warkoczami'' inaczej polędwica z częścią boczku i słoniny.post-39869-0-49103900-1401486932.jpgWitamKażdy po uważnym zapoznaniu się z wyliczeniem Kol.Dziadka stwierdzi iż ten schab wcale nie jest tani....o jakości nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3772-schab-z-warkoczykiem/page/3/#findComment-396833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.