Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądając " szesnastkę" widziałam takie określenie "tłuszcz twardy ".Przymierzam się do jakiejś fajnej, nowej/ zrobionej przeze mnie / kiełbasy i chciałabym poznać wszystkie terminy a nie mogę ich znależć. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3786-t%C5%82uszcz-do-kie%C5%82basy/
Udostępnij na innych stronach

Ja do kiełbasy używam podgardla oczywiśćie po wycięciu gruczołów.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3786-t%C5%82uszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-102685
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. A co by na to powiedział DZIADEK ? Może akurat czyta :question: I jeszcze jedno, receptura na białą kiełbasę podaje m.in. wieprzowinę kl.II. Ja naczytałam się o IIA i IIB , jaka ma być II :question: Chciałabym zrobić dobrą kiełbaskę na Święta.Ciągle się uczę i choć już trochę wiem /tak myślę/, zrobiłam dzięki Wam kilka kiełbas i wędzonek to jeszcze muszę duuużo "chleba upiec". :???:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3786-t%C5%82uszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-102689
Udostępnij na innych stronach

I jeszcze jedno, receptura na białą kiełbasę podaje m.in. wieprzowinę kl.II. Ja naczytałam się o IIA i IIB , jaka ma być II :question:

 

Zapewne tutaj znajdziesz

 

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=314&highlight=klasyfikacja+mi%EAsa+wieprzowego

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3786-t%C5%82uszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-102691
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Andrzeju, już wiem o co chodzi. A z tym tłuszczem twardym co :question: Podgardle, czy coś jeszcze :question: Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3786-t%C5%82uszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-102693
Udostępnij na innych stronach

A z tym tłuszczem twardym co :question: Podgardle, czy coś jeszcze :question:

 

Zapewne tutaj jeszcze coś dla siebie znajdziesz

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1178

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3786-t%C5%82uszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-102695
Udostępnij na innych stronach

Według obecnej klasyfikacji

Analityczna zawartość tłuszczu w procentach:

Kl. I 15%

Kl. II A 30%

Kl. II B 45%

Kl. III 25%

Kl. IV 36%.

według przepisów wew nr 16

Analityczna zawartość tłuszczu w procentach:

Kl. I poniżej 18%

Kl. II do 35%

Kl. III 25%

Kl. IV bez ograniczeń

Charakterystyka chemiczna i metody oznaczania

Określenie "tłuszcz" obejmuje zarówno grupę produktów spożywczych, jak i składników pokarmowych. Produkty spożywcze nazywane tłuszczami, jak np. masło, smalec, margaryna czy oleje roślinne, noszą nazwę tłuszczów widocznych (wydzielonych lub dodanych). Z kolei tłuszcze będące naturalnymi składnikami różnych produktów spożywczych, np. mięsa, ryb, mleka, przetworów mlecznych, nazywamy tłuszczami niewidocznymi lub niewydzielonymi. Podział na tłuszcze widoczne i niewidoczne ma znaczenie praktyczne przy układaniu jadłospisów i obliczaniu zawartości tłuszczu całkowitego w racjach pokarmowych, jest również ważny dla statystyki ich spożycia. W przeciętnym pożywieniu naszego społeczeństwa występuje około 45% tłuszczu widocznego i około 55% tłuszczu niewidocznego.

Z tego wniosek że przy ocenie wzrokowej określającej % tłuszczu powinniśmy dodawać do 10% tłuszczu . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3786-t%C5%82uszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-102711
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję DZIADKU , rozjasniłeś mi co nieco bo jak czytałam w niektórych przepisach "tłuszcz twardy" a w innych po prostu "słonina" to zastanowił mnie ten twardy tłuszcz. Czy słonina nie jest twardym tłuszczem? :question: Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pią 05 Mar, 2010 08:39 ]

Dziękuję Marku.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3786-t%C5%82uszcz-do-kie%C5%82basy/#findComment-102745
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.