Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętaj, bo to ważne, aby wędzonki układać w naczyniu według zasady: najcięższe na dole i tak stopniowo do góry.

Osobiście wszystkie parzone wędzonki przywiazuję dodatkowymi sznurkami, które wyprowadzam poza gar. W czasie parzenia umożliwiają poruszanie każdą sztuką co wyrównuje temperaturę w garze i zapobiega nierównomernemu uparzeniu. Dodatkowo posługuję się długą, góralską warzechą, którą odsuwam mięsa od ścian naczynia.

I tak średnia temperatura wody przy dnie będzie wyższa od tej u góry. Poza tym należy wziąć pod uwagę czas parzenia różnej wielkości sztuk.

Stąd powyższe zalecenie Maxella.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3794-parzenie-du%C5%BCych-ilo%C5%9Bci-szynek/page/2/#findComment-345315

Przy mniejszych ilościach nie będę wykorzystywał tego baniaka, to tak przed 

świętami rodzina ma większe potrzeby ;-) Jeśli już go będę wykorzystywał to 

jeden wsad = jedno parzenie = jeden asortyment. Np. sam wsad boczku a innym

razem polędwice itd. Jak już przygotowuję boczek, szynki czy polędwice to 

wszystkie są niemal tej samej wielkości :-)

Z tym sznurkiem to dobry pomysł, ja zrobiłem sobie taki długi kijek do wyławiania

z haczykiem na końcu ale może być problem dostrzec sznurki jak wali para w dziób ;-)

Doświadczyłem tego dzisiaj podczas próbnego rozgrzewania gara, po podniesieniu

dekla jest tak dużo pary że lustra wody nie widać a związanie ich sznurkiem mi ułatwi

sprawę wyławiania. Dzięki Aniu.

--
pozdrawiam
Artur

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3794-parzenie-du%C5%BCych-ilo%C5%9Bci-szynek/page/2/#findComment-345337

jeszcze bardzo ważna sprawa duży gar,dużo wody,dużo luzu miedzy szynkami

To grzecznie zapytam czemu ma być luz i dużo wody ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3794-parzenie-du%C5%BCych-ilo%C5%9Bci-szynek/page/2/#findComment-345339

Nie wiedziałem ale skoro tak mówisz to dobrze wiedzieć, na szczęście kupiłem zbiornik z kwasiaka

Urządzenie masz bardzo ładne ,sam o takim myślę, mam do Ciebie pytanie ten kocioł ktoś Ci robił czy można taki wykonany z nierdzewki kupić?

Pozdrawiam Zbychu

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3794-parzenie-du%C5%BCych-ilo%C5%9Bci-szynek/page/2/#findComment-346316

Ten kocioł to jest część parnika, wkład. Pojechałem do producenta z zamiarem

kupna całego parnika elektrycznego 160 litrowego ale jak zobaczyłem na hali

wkład to zapytałem czy mi ten sam element sprzedadzą, zgodzili się więc kupiłem.

Parnik elektryczny 160 litrów ma zamontowaną grzałkę 2000W a to jest dla moich

potrzeb zdecydowanie za mało. Nie chciałem już kombinować z grzałkami elektrycznymi

bo musiałyby być bardzo dużej mocy, do tego termoregulator i robią się już spore 

koszty. Postanowiłem że spróbuję podgrzewać gazem i po dzisiejszym dwukrotnym

parzeniu dużych ilości wyrobów jestem bardzo zadowolony z efektów. Pierwsze rozgrzanie

60 litrów wody trwa 1,5h, włożyłem 40 sztuk boczków do wody o temperaturze 97 stopni, po

5 minutach woda miała 94 stopnie, palnik był wyłączony. Musiałem czekać niemal pół 

godziny aż temperatura spadnie do 80 stopni, tak duża bezwładność wody jest że baniak

bardzo powoli traci temperaturę. Przez to że włożyłem boczki do niemal gotującej wody

tak mi się skurczyły że chyba straciły z jedną trzecią masy. Myślałem że dodanie tak

dużej ilości wyrobu gwałtownie obniży temperaturę że nię będę mogł jej tak szybko podnieść 

ale nic takiego się nie stało. Po pierwszym parzeniu woda w baniaku miała 80 stopni, drugie

parzenie było po 5h i wtedy woda miała aż 60 stopni. Nie wiem jakim cudem tak dobrze 

trzyma ten baniak temperaturę ale jestem tym zachwycony. Rezygnuję z planu kupna dużego

palnika bo ten co mam w zupełności mi wystarcza.

--
pozdrawiam
Artur

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3794-parzenie-du%C5%BCych-ilo%C5%9Bci-szynek/page/2/#findComment-346408