sionia Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Marca 2010 Od wielu lat robię twarogi z wiejskiego mleka krowiego. Chyba z dobrym efektem, bo domownicy, przyjaciele chcą bym ciągle robiła. Nawet cięzarne koleżanki z pracy domagały się twarożku i jak tu im odmówić (nie chodzi wcale o przysłowiowe myszy;-)Mleko kupuje na bazarze od jednego dostawcy. Ostatnio pomyslałam, że może warto by było zrobić coś innego niż tylko twarożek. Od kilku dni czytam i czytam w internecie, nawet mam juz lekki zawrót głowy od ilosci wiadomosci. Wyszukała w internecie na allegro podpuszczke i napisałam do sprzedawcy jaki ser zaproponowałby mi na początek do zrobienie, nadmieniłam, że mieszkam w bloku. Dostałam odpowiedź: "moja rada dać sobie spokój i kupić ser w sklepie w bloku to zupełnie szkoda czasu i pieniędzy na eksperymenty w tym temacie jedno co wyjdzie to topiony serek z twarogu z twardymi serami to na domowe warunki dużo pracy marne efekty ale jak ktoś się uprze to pewnie zrobi i sam go zje bo tylko jemu będzie ten ser smakował ". Jestem załamana. Czy wy wszyscy macie domki i nikt nie mieszka w bloku? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Marca 2010 sionia, możesz np zrobić z mleka dodając podpuszczkę serek ( po uwędzeniu )który później możesz wrzucić do solanki a po odpowiednim czasie wraz z przyprawami zalać oliwką ... mniam :tongue: . Przejrzyj dział w którym umieściłaś swój post a tam znajdziesz przepis [ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 16:39 ] (po uwędzeniu oscypek) Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Straszny Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Marca 2010 Jestem załamana Nie pękaj sionia :wink: nie dość, że można robić sery w to też można je uwędzić na balkonie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=43446&highlight=#43446 Jest na forum wiele osób które chętnie Ci pomogą. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103741 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Marca 2010 Nasza Gł. Specjalistka d/s Serów EAnna zaraz Cię na pewno poprowadzi. Spokojnie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Marca 2010 sionia, Z tego samego mleka, z którego robisz swoje wyśmienite twarogi, zrobisz ser podpuszczkowy, tak zwany bunc. Możesz go włożyć do solanki i potem kostki z dodatkami do oliwy.Z serwatki zrobisz ricottę. Do tego nie trzeba żadnych ekstra warunków. Przeczytaj na tym forum wątki o serach a przekonasz się, jakie to proste. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103743 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Marca 2010 Sionia, możesz także zrobić ser żółty domowy.Pokazywała go już chyba EAnna, ja robię taki sam, jest bardzo dobry tylko,że ten jest bez podpuszczki. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelgdynia Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Marca 2010 Potwierdzam słowa przedmówców.W domu (na balkonie również można zrobić ricottę, oscypek (zwykły i wędzony), serek gruziński, żółty (trochę więcej zachodu) i z porostem białej pleśni (łatwa sprawa).Z bardziej skomplikowanych (wymagających odpowiedniej temperatury i wilgotności) to brie oraz sery przerośnięte niebieską pleśnią. Wszystkie przepisy znajdują się na forum tylko trzeba się trochę wgłębić w temat.Pozdrawiam Cytuj http://images35.fotosik.pl/83/9c5ca5138f09ea70m.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Marca 2010 w bloku to zupełnie szkoda czasu i pieniędzy na eksperymenty w tym temacieZupełnie nie rozumiem zasadności powyższego stwierdzenia. :shock: Czy sprzedawca z allegro w jakikolwiek sposób umotywował swoją opinię na ten temat? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103763 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Marca 2010 Sionia , mogę powiedzieć że strona działa , jak szampan !!! :shock: "Od kilku dni czytam i czytam w internecie, nawet mam juz lekki zawrót głowy od ilosci wiadomosci. " Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Marca 2010 Tak, to chyba dobre porównanie z tym szampanem. Dziękuję wszystkim za wskazówki. Bardzo się cieszę, że jednak mogę coś wymodzić serowego w warunkach blokowych. Tak więc przystępuję do tej zabawy. Chcę robić ser bunc, fetę, może mozarelle jesli się da i oscypki (mogę je wędzić u znajomych na działce). Sery leżakujące muszę odpuścić (przynajmniej na początku)Ale teraz spawa zakupu podpuszczki. A i jeszcze jedno - już nie pamiętam gdzie, kto pisał, że nie każda podpuszczka nadaje się do zrobienia rikotty. Czy możecie mi podpowiedzieć, którą powinnam kupić (są różne na allegro - konkretną aukcję). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Marca 2010 sionia, spokojnie możesz zrobić bez względu na to gdzie mieszkasz coś takiego: http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1641 Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Marca 2010 Dziękuję bardzo. Założyłam sobie już "serowy notatnik", gdzie kopiuję wasze uwagi, sugestie. Nie wiem na którą podpuszczę mam się zdecydować - są tam w proszku, w płynie, w pastylkach. Oczywiście nie interesuje mnie duże opakowanie, bo to pewnie bym musiała w testamencie po sobie zostawić dla potomnych.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Marca 2010 sionia, Ja używam takiej: http://www.piwodziej.pl/Podpuszczka_Lactoferm_50ml-163.html jest tania i dobra :devil: Powodzenia Robert p.S. Ten link wyżej o produkcji to mój, moja polówka mnie chwali :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 9 Marca 2010 Robert, skoro polecasz tę podpuszczkę, to ją kupię - doświadczonych trzeba słuchać. Na polecanej stronie widzę też inne ustrojstwa. Potzebuję termometr, ale tam teraz nie ma. Są tam chusty, foremki - czy to tam zamówić, czy może inaczej (taniej) rozwiązać? Jako foremki myslalam nawiercić plastikowe pojemniczki po innych produktach spożywczych (lody, jogurty...) Czy tak zrobic, czy jednak tam zamówić za jednym zamachem? [ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 23:09 ] Robert, jeszcze jedno - obejrzalam twoje poczynania serowe i jestem pod wrażeniem - podziwiam i tez tak chcę... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 9 Marca 2010 nie każda podpuszczka nadaje się do zrobienia rikottyTo jakieś nieporozumienie. Ricotta jest serem serwatkowym; wytrącają się z roztworu pod wpływem temperatury i dodanych kwasów białka albuminy. Jest zatem produktem ubocznym przy wyrobie zarówno serów podpuszczkowych jak i twarogowych. Sama ricotta zalicza się do grupy serów zwarowych. Chcę robić ... może mozarelleMozarella to wyższa szkoła jazdy. Trzeba mieć duże doświadczenie i dobry miernik Ph. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 9 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Marca 2010 Robert, jeszcze po drugie - a może robisz chleb? Tam na tej stronie są też słody. Kiedys czytalam, ze do chleba można dodać słód jęczmienny i to poprawia bardzo smak pieczywa. Czy taki pipowarski słód to nadaje się do chleba? [ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 23:18 ] EAnna, to mozarella już odpuszczona (aż kiedyś nabiorę wprawy i wiedzy, bo tak całkowicie to ja szybko nie odpuszczam;-) O tę ricottę to pytałam dlatego, że gdzieś przeczytałam, że ktoś użył podpuszczki (jakieś tam) a potem jak z otrzymanej serwatki chciał wytrącić ricottę, to mu się to nie udało. Dlatego zadałam to pytanie, bo ja jednak chciałabym mieć też ricottę - bardzo mi odpowiada smakowo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 9 Marca 2010 sionia, Od chlebków jest specjalistką moja bena. Ze słodem chlebki dopiero będą robione. Jeśli potrzebujesz informacji o chlebkach to pisz do niej na PW. Pozdrawiam Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 10 Marca 2010 Robert, skoro polecasz tę podpuszczkę, to ją kupię - doświadczonych trzeba słuchać. Na polecanej stronie widzę też inne ustrojstwa. Potzebuję termometr, ale tam teraz nie ma. Są tam chusty, foremki - czy to tam zamówić, czy może inaczej (taniej) rozwiązać? Jako foremki myslalam nawiercić plastikowe pojemniczki po innych produktach spożywczych (lody, jogurty...) Czy tak zrobic, czy jednak tam zamówić za jednym zamachem? [ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 23:09 ] Robert, jeszcze jedno - obejrzalam twoje poczynania serowe i jestem pod wrażeniem - podziwiam i tez tak chcę...Robert, chyba nie zauważyłeś tej części, bo pisałam w ratach. Co do słodu to odpowiedzieli mi z polecanej firmy, ze on nadaje się do chleba. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 10 Marca 2010 sionia, jak zrobisz chlebek ze słodem to opisz go na forum i wklej koniecznie zdjęcia. Pozdrawiam :wink: Robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 10 Marca 2010 Czy wy wszyscy macie domki i nikt nie mieszka w bloku? Ja tam mieszkam w bloku i zapewniam Cię, że nie stoi to na przeszkodzie w robieniu serów. Osobiście na chwilę obecną produkuję: - ser a la oscypek z mleka krowiego (nie wędzę tylko do solanki używam soli z aromatem dymu wędzarniczego) - ser feta z mleka koziego - serek faisselle w kubeczkach z mleka koziego - twarożek - ser pleśniowy camembert z białą pleśnią i różnymi dodatkami typu kminek, pieprz kolorowy - ser pleśniowy typu camembert z pleśnią białą i czerwonymi bakteriami brevibacterium linens - ser a la limburger z czerwoną mazią na wierzchu - ser miękki krótkodojrzewający z mleka koziego. Piekę również chleb żytni ze słodem na zakwasie Do odważnych, pomysłowych (i niekoniecznie pracowitych :grin: ) świat należy :lol: Jednem słowem do dzieła !!! :devil: :devil: :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 10 Marca 2010 Upiorek, a soli wędzarniczej ile np. na 1 l wody ( a może zależy to od wagi serków) dajesz? Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 10 Marca 2010 Proszę o dokładny przepis na chleb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Upiorek Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Marca 2010 Upiorek, a soli wędzarniczej ile np. na 1 l wody ( a może zależy to od wagi serków) dajesz? Stężenie solanki robię 8% (osobiście nie lubię słonych rzeczy, a wszyscy co serki jedli mówią, że są jak najbardziej O'K). A zatem 80 g soli z aromatem rozpuszczam w 920 g wody :wink: Jest to ilość solanki na oscypki z 5 litrów mleka, jeżeli robię z większej ilości mleka robię odpowiednio większą ilość solanki :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sionia Opublikowano 10 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 10 Marca 2010 Gdzie można kupić sól z aromatem dymu wędzarniczego? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 10 Marca 2010 http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.php Tutaj zapewne znajdziesz to co Cię interesuje. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.