Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Od wielu lat robię twarogi z wiejskiego mleka krowiego. Chyba z dobrym efektem, bo domownicy, przyjaciele chcą bym ciągle robiła. Nawet cięzarne koleżanki z pracy domagały się twarożku i jak tu im odmówić (nie chodzi wcale o przysłowiowe myszy;-)

Mleko kupuje na bazarze od jednego dostawcy. Ostatnio pomyslałam, że może warto by było zrobić coś innego niż tylko twarożek. Od kilku dni czytam i czytam w internecie, nawet mam juz lekki zawrót głowy od ilosci wiadomosci. Wyszukała w internecie na allegro podpuszczke i napisałam do sprzedawcy jaki ser zaproponowałby mi na początek do zrobienie, nadmieniłam, że mieszkam w bloku. Dostałam odpowiedź: "moja rada dać sobie spokój i kupić ser w sklepie w bloku to zupełnie szkoda czasu i pieniędzy na eksperymenty w tym temacie jedno co wyjdzie to topiony serek z twarogu z twardymi serami to na domowe warunki dużo pracy marne efekty ale jak ktoś się uprze to pewnie zrobi i sam go zje bo tylko jemu będzie ten ser smakował ". Jestem załamana.

Czy wy wszyscy macie domki i nikt nie mieszka w bloku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/
Udostępnij na innych stronach

sionia, możesz np zrobić z mleka dodając podpuszczkę serek ( po uwędzeniu )który później możesz wrzucić do solanki a po odpowiednim czasie wraz z przyprawami zalać oliwką ... mniam :tongue: . Przejrzyj dział w którym umieściłaś swój post a tam znajdziesz przepis

 

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 16:39 ]

(po uwędzeniu oscypek)

duduś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103740
Udostępnij na innych stronach

Jestem załamana

Nie pękaj sionia :wink:

 

nie dość, że można robić sery w to też można je uwędzić na balkonie https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=43446&highlight=#43446

 

Jest na forum wiele osób które chętnie Ci pomogą.

 

Powodzenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103741
Udostępnij na innych stronach

Nasza Gł. Specjalistka d/s Serów EAnna zaraz Cię na pewno poprowadzi. Spokojnie. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103742
Udostępnij na innych stronach

sionia,

Z tego samego mleka, z którego robisz swoje wyśmienite twarogi, zrobisz ser podpuszczkowy, tak zwany bunc. Możesz go włożyć do solanki i potem kostki z dodatkami do oliwy.Z serwatki zrobisz ricottę. Do tego nie trzeba żadnych ekstra warunków. Przeczytaj na tym forum wątki o serach a przekonasz się, jakie to proste.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=30

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103743
Udostępnij na innych stronach

Sionia, możesz także zrobić ser żółty domowy.Pokazywała go już chyba EAnna, ja robię taki sam, jest bardzo dobry tylko,że ten jest bez podpuszczki.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103745
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam słowa przedmówców.

W domu (na balkonie również :) można zrobić ricottę, oscypek (zwykły i wędzony), serek gruziński, żółty (trochę więcej zachodu) i z porostem białej pleśni (łatwa sprawa).

Z bardziej skomplikowanych (wymagających odpowiedniej temperatury i wilgotności) to brie oraz sery przerośnięte niebieską pleśnią.

 

Wszystkie przepisy znajdują się na forum tylko trzeba się trochę wgłębić w temat.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103751
Udostępnij na innych stronach

w bloku to zupełnie szkoda czasu i pieniędzy na eksperymenty w tym temacie

Zupełnie nie rozumiem zasadności powyższego stwierdzenia. :shock:

Czy sprzedawca z allegro w jakikolwiek sposób umotywował swoją opinię na ten temat?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103763
Udostępnij na innych stronach

Sionia , mogę powiedzieć że strona działa , jak szampan !!! :shock: "Od kilku dni czytam i czytam w internecie, nawet mam juz lekki zawrót głowy od ilosci wiadomosci. "

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103770
Udostępnij na innych stronach

Tak, to chyba dobre porównanie z tym szampanem. Dziękuję wszystkim za wskazówki. Bardzo się cieszę, że jednak mogę coś wymodzić serowego w warunkach blokowych. Tak więc przystępuję do tej zabawy. Chcę robić ser bunc, fetę, może mozarelle jesli się da i oscypki (mogę je wędzić u znajomych na działce). Sery leżakujące muszę odpuścić (przynajmniej na początku)

Ale teraz spawa zakupu podpuszczki. A i jeszcze jedno - już nie pamiętam gdzie, kto pisał, że nie każda podpuszczka nadaje się do zrobienia rikotty. Czy możecie mi podpowiedzieć, którą powinnam kupić (są różne na allegro - konkretną aukcję).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103802
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo. Założyłam sobie już "serowy notatnik", gdzie kopiuję wasze uwagi, sugestie. Nie wiem na którą podpuszczę mam się zdecydować - są tam w proszku, w płynie, w pastylkach. Oczywiście nie interesuje mnie duże opakowanie, bo to pewnie bym musiała w testamencie po sobie zostawić dla potomnych....
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103808
Udostępnij na innych stronach

sionia,

Ja używam takiej:

http://www.piwodziej.pl/Podpuszczka_Lactoferm_50ml-163.html

 

jest tania i dobra :devil:

 

Powodzenia

Robert

 

p.S.

Ten link wyżej o produkcji to mój, moja polówka mnie chwali :grin:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103812
Udostępnij na innych stronach

Robert,

skoro polecasz tę podpuszczkę, to ją kupię - doświadczonych trzeba słuchać. Na polecanej stronie widzę też inne ustrojstwa. Potzebuję termometr, ale tam teraz nie ma. Są tam chusty, foremki - czy to tam zamówić, czy może inaczej (taniej) rozwiązać? Jako foremki myslalam nawiercić plastikowe pojemniczki po innych produktach spożywczych (lody, jogurty...) Czy tak zrobic, czy jednak tam zamówić za jednym zamachem?

 

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 23:09 ]

Robert,

jeszcze jedno - obejrzalam twoje poczynania serowe i jestem pod wrażeniem - podziwiam i tez tak chcę...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103823
Udostępnij na innych stronach

nie każda podpuszczka nadaje się do zrobienia rikotty

To jakieś nieporozumienie.

Ricotta jest serem serwatkowym; wytrącają się z roztworu pod wpływem temperatury i dodanych kwasów białka albuminy. Jest zatem produktem ubocznym przy wyrobie zarówno serów podpuszczkowych jak i twarogowych. Sama ricotta zalicza się do grupy serów zwarowych.

Chcę robić ... może mozarelle

Mozarella to wyższa szkoła jazdy. Trzeba mieć duże doświadczenie i dobry miernik Ph.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103825
Udostępnij na innych stronach

Robert,

jeszcze po drugie - a może robisz chleb? Tam na tej stronie są też słody. Kiedys czytalam, ze do chleba można dodać słód jęczmienny i to poprawia bardzo smak pieczywa. Czy taki pipowarski słód to nadaje się do chleba?

 

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 23:18 ]

EAnna,

to mozarella już odpuszczona (aż kiedyś nabiorę wprawy i wiedzy, bo tak całkowicie to ja szybko nie odpuszczam;-)

 

O tę ricottę to pytałam dlatego, że gdzieś przeczytałam, że ktoś użył podpuszczki (jakieś tam) a potem jak z otrzymanej serwatki chciał wytrącić ricottę, to mu się to nie udało. Dlatego zadałam to pytanie, bo ja jednak chciałabym mieć też ricottę - bardzo mi odpowiada smakowo.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103826
Udostępnij na innych stronach

sionia,

Od chlebków jest specjalistką moja bena. Ze słodem chlebki dopiero będą robione.

Jeśli potrzebujesz informacji o chlebkach to pisz do niej na PW.

 

Pozdrawiam

Robert

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103829
Udostępnij na innych stronach

Robert,

skoro polecasz tę podpuszczkę, to ją kupię - doświadczonych trzeba słuchać. Na polecanej stronie widzę też inne ustrojstwa. Potzebuję termometr, ale tam teraz nie ma. Są tam chusty, foremki - czy to tam zamówić, czy może inaczej (taniej) rozwiązać? Jako foremki myslalam nawiercić plastikowe pojemniczki po innych produktach spożywczych (lody, jogurty...) Czy tak zrobic, czy jednak tam zamówić za jednym zamachem?

 

[ Dodano: Wto 09 Mar, 2010 23:09 ]

Robert,

jeszcze jedno - obejrzalam twoje poczynania serowe i jestem pod wrażeniem - podziwiam i tez tak chcę...

Robert, chyba nie zauważyłeś tej części, bo pisałam w ratach. Co do słodu to odpowiedzieli mi z polecanej firmy, ze on nadaje się do chleba.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103855
Udostępnij na innych stronach

Czy wy wszyscy macie domki i nikt nie mieszka w bloku?

Ja tam mieszkam w bloku i zapewniam Cię, że nie stoi to na przeszkodzie w robieniu serów. Osobiście na chwilę obecną produkuję:

- ser a la oscypek z mleka krowiego (nie wędzę tylko do solanki używam soli z aromatem dymu wędzarniczego)

- ser feta z mleka koziego

- serek faisselle w kubeczkach z mleka koziego

- twarożek

- ser pleśniowy camembert z białą pleśnią i różnymi dodatkami typu kminek, pieprz kolorowy

- ser pleśniowy typu camembert z pleśnią białą i czerwonymi bakteriami brevibacterium linens

- ser a la limburger z czerwoną mazią na wierzchu

- ser miękki krótkodojrzewający z mleka koziego.

 

Piekę również chleb żytni ze słodem na zakwasie

 

Do odważnych, pomysłowych (i niekoniecznie pracowitych :grin: ) świat należy :lol:

Jednem słowem do dzieła !!! :devil: :devil: :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103933
Udostępnij na innych stronach

Upiorek, a soli wędzarniczej ile np. na 1 l wody ( a może zależy to od wagi serków) dajesz?

Stężenie solanki robię 8% (osobiście nie lubię słonych rzeczy, a wszyscy co serki jedli mówią, że są jak najbardziej O'K).

A zatem 80 g soli z aromatem rozpuszczam w 920 g wody :wink:

Jest to ilość solanki na oscypki z 5 litrów mleka, jeżeli robię z większej ilości mleka robię odpowiednio większą ilość solanki :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3829-rozterki-dziewczyny-z-bloku/#findComment-103948
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.