Anja003 Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Marca 2010 Witajcie:) Pięć dni temu kupiłam trochę (13 kg) mięsa do wedzenia- schab, karkówka,boczek i łopadka. Rozrobiłam sól peklową wg przepisu z woda i gotowym-przegotowanym i chłodnym- roztworem zalałam mieso. Dodałam zioła, czosnek i odstawiłam w zimne miejsce (piwnica). Po 2 dniach woda zrobiła się czerwona (mieso oczywiście przewróciłam), ale dziś się po prostu przeraziłam- jest taka jakby ktoś dolał mleka. Mętna, jasnoróżowa.Napiszcie czy tak może być, a może powinnm zrobić świeży roztwór. Nie jest kwaśny ani się nie pieni. Co robić? Juz czułam smak świątecznej wędzonki,a tu taka "niespodzianka" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Marca 2010 Jak najszybciej obmyj mięso czystą zimną wodą, zrób nową solankę bez dodatków i zalej nią mięso. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Marca 2010 Rozrobiłam sól peklową wg przepisu z woda Według jakiego przepisu tzn chodzi o proporcje?? Dla bezpieczeństwa solankę wylej, mięso umyj i zrób nową bez przypraw albo użyj wyłącznie wywaru z przypraw do solanki. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Marca 2010 Anja003, przyprawy gotowałaś?. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Marca 2010 Jak najszybciej obmyj mięso czystą zimną wodą, zrób nową solankę bez dodatków i zalej nią mięso. Ja bym aż tak nie panikował dopóki nic nie czuć ( śmierdzi) ale spokojnie zrób według rady pis67 i następnym razem dobrze mięsko wymocz wrzucając do peklowania. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anja003 Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Marca 2010 Śliczne dzięki, pędzę po sól peklową i ... może jednak zjem swojskiej wędzonki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Marca 2010 Witam.Podaj jeszcze to o co Chudziak pyta - wg. jakiego przepisu i na ile dni robiłaś solankę . Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Marca 2010 Hallo!!!! Pytanie co do naczynia w jakim peklujesz???Zimne miejsce -Piwnica ile °C??? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anja003 Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Marca 2010 Wg przepisu na opakowaniu soli peklowej. Opakowanie to 50g soli rozpuszczone w 0,5l wody (do zalania 2,5 kg mięsa). Kupiłam 6 opakowań, czyli 300g soli na 3 l wody (do zalania około15kg mięsa, ja miałam ok.13) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Marca 2010 To jeśli chodzi o stężenie solanki to może być ( to nawet więcej niż niektórzy z Nas stosują), temperatura powinna oscylować w granicach 4-8 stopni C. Być może dodatek czosnku spowodował zmętnienie. Na wszelki wypadek zmień solankę a peklosól kup w jakiejś hurtowni ; 1kg to ok. 1 zł. , czyli 300g soli na 3 l wody (do zalania około15kg mięsa, ja miałam ok.13) I udało Ci się tą ilością solanki zalać 13 kg mięsa :shock: . 3l solanki na 13 kg mięsa to trochę przymało , stosuje się ok 40% solanki w stosunku do wagi mięsa a i tak bywają trudności w przykryciu miesa zalewą Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Marca 2010 Mętna, jasnoróżowa.Napiszcie czy tak może być, a może powinnm zrobić świeży roztwór. Nie jest kwaśny ani się nie pieni. Co robić? A może to tylko panika ? Możesz fotkę wrzucić ? I prośba.Jak kupisz mięso, nawet od najbardziej zaufanego sprzedawcy, to wypłucz go pod zimną bieżącą wodą. To nie "boli" ale może pomóc w przyszłych niespodziankach. Jak masz problem z wyliczeniem ilości peklosoli w stosunku do wagi mięsa służę pomocą: http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anja003 Opublikowano 15 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Marca 2010 Czy panika - nie- ale szkoda byłoby mojego zapału i "weny twórczej".Miro wierz mi mieso się moczyło (ok 4 godz.) i kilka razy zmieniałam wodę.Tempera w piwnicy, kurcze nie wiem, ale to piwnica w bloku.Noce sa zimne więc myślałam ,że wystarczy.Przypraw nie gotowałam, a wszysto jest w wiaderku. O rany ależ początki są trudne. A przed nami jeszcze wędzenie- trzymajcie kciuki:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104880 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Marca 2010 Anja003, w bloku ciepło. Lodówka do +6 st C. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred__ Opublikowano 15 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Marca 2010 Też się kiedyś martwiłem o wygląd solanki TAKI, jak się okazało wszystko było dobrze... Cytuj Pozdrawiamfred__ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Marca 2010 to piwnica w bloku.U mnie w piwnicy (też w bloku) temp. oscyluje ok. 18-20 stopni i z peklowania tam nici. Tak na marginesie dodam: kup też przy okazji termometr lodówkowy i do wędzarni. To też jedne z podstawowych przyrządów i w dodatku prawie najtańsze. Do parzenia też bez niego nijak podchodzić. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-Kosa Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Marca 2010 Ja też miałem początkiem lutego taki problem z solanką:Po 3 dniach woda zrobiła mi się mętna właśnie bladoróżowa i gęsta !Nic nie śmierdziało, wszystko wyglądało fajnie, oczywiście poza solanką .Ale co miałem zrobić. Mięso było kupione w kawałkach. Uznałem, że pewno już było w czymś moczone i zaszła zakaś reakcja. Może to wina temp. w piwnicy było 12 st.C. Ale zawsze tam jest taka temperatura i nigdy mi się tak nie stało.Pozostało mi tylko przygotować świeżą solankę (wszystkie przyprawy zawsze gotuję) i po ostudzeniu i obmyciu mięsa przełożyłem do nowej solanki. Po około 24 godz. nadal nic nie śmierdziało i z solanką też było ok. Więc chwyciłem się wędzenia. Wędziłem kiedy na polu było -17st. ale potem się nieco ociepliło, w południe było - 13st.C. :grin:.Nie poddawaj się, nie zawsze wszystko przebiega tak jakbyśmy chcieli .Głowa do góry i działaj dalej. Cytuj Wejdź i kliknij, pomóż innym: http://www.pajacyk.pl/http://www.polskieserce.pl/http://www.okruszek.org.pl/dziekujemy.phphttp://www.habitat.pl/klikacz.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104894 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anja003 Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Marca 2010 Dzięki za słowa otuchy Marku:)Tylko, że my wedzenie zaplanowaliśmy na 21 marca. Jak myślisz czy ta mięso wytrzyma jeszcze 5 dni? Solanka oczywiście jest już świeża ale temp. na dworze coraz wyższa. Mam pewne obawy :)Pozdrawim wszystkich serdecznie, nie poddaję się ( nigdy!) i dzięki Wam za mądre rady:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 16 Marca 2010 ale temp. na dworze coraz wyższa. Mam pewne obawy Do pojemnika z peklowanym mięsem dokładaj zamrożone butelki typu PET . Znacząco obniżysz temperaturę solanki . Nie powinna przekraczać +8stopni . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek-Kosa Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 16 Marca 2010 ale temp. na dworze coraz wyższa. Mam pewne obawy Do pojemnika z peklowanym mięsem dokładaj zamrożone butelki typu PET . Znacząco obniżysz temperaturę solanki . Nie powinna przekraczać +8stopni . Pozdrawiam Andrzej, że ja na to nie wpadłem co do peklowania. Właśnie tak robiłem ale to w innym przypadku. Ale co do obniżenia temp. podczas peklowania, to na to nie wpadłem :grin: Ja jestem początkujący w tej dziedzinie. Peklowałem i wędziłem od kilku lat, ale to amatorsko i nie przywiązywałem do tego zbytnio uwagi. Moje peklowanie to 4-5 dni. Czy mięso wytrzyma do 21 marca to niech wypowie się ktoś doświadczony. Ale sądzę, że nikt nie potwierdzi tego na 100% bo nikt nie widzi twojego mięsa itd. Ale z drugiej strony jeśli zastosujesz pomysł "andrzej k" to powinno to wytrzymać do 21. (21 marca - to niedziela :grin: ) Cytuj Wejdź i kliknij, pomóż innym: http://www.pajacyk.pl/http://www.polskieserce.pl/http://www.okruszek.org.pl/dziekujemy.phphttp://www.habitat.pl/klikacz.php Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anja003 Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 16 Marca 2010 Oj Panowie, a ja to nowicjusz ( i kobieta w tam zacnym męskim gronie). Swego czasu takie wedlinki robili moi rodzice:) i do dziś czuję smak i zapach. Dlatego postanowiłam spróbować swoich sił. Pomysł Andrzeja zastosuję na pewno. Jak juz uwędzimy to wysle fotkę. Dobrze, że jesteście w pobliżu :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Marca 2010 Czy mięso wytrzyma do 21 marca to niech wypowie się ktoś doświadczony. Ważne jest na ile dni peklowania zostało nastawione . Jeżeli było na np. 9 dni i będziesz peklował pięć dni dłużej to na pewno będzie bardziej słone . Można jednak ze spokojem przetrzymać mięso w solance dłużej , obniżając jej temperaturę do 1-2stopniC . Przy tak niskiej temperaturze proces peklowania jest wstrzymany względnie niewielki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Marca 2010 Można jednak ze spokojem przetrzymać mięso w solance dłużej , obniżając jej temperaturę do 1-2stopniC . Przy tak niskiej temperaturze proces peklowania jest wstrzymany względnie niewielki . Mozna tez mieso wyjac ze solanki i przez 5 dni w tem.do 6°C "przepalic". Nie wiem jak sie to nazywa po polsku wiec przetlumaczylem doslownie z niemieckiego. Durchbrennen znaczy przepalic ,a moze ktos wie odpowiednik po polsku?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Marca 2010 Mozna tez mieso wyjac ze solanki i przez 5 dni w tem.do 6°C "przepalic".Ostatnio peklowałem golonki wg. tabeli Dziadka na 2 dni.Z racji, ze musiałem wyjechać golonki zostały wyjęte z solanki i po 5 -ciu minutowym wymoczeniu położyłem w lodówce ( 4,5*C) gdzie się peklowały wędzonki.Tak, tak golonki miały być wędzone tydzień wcześniej. Obawiałem się trochę o te goloneczki, zwłaszcza słoność bo były porządnie nastrzyknięte ale po uwędzeniu okazały się dobre na sól. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Marca 2010 Mozna tez mieso wyjac ze solanki i przez 5 dni w tem.do 6°C "przepalic". Pomimo braku dostępu solanki w mięsie zachodzą procesy peklowania. W dalszym ciągu trwa wymiana jonowa w mięsie. Dlatego mówimy o "przepaleniu", chociaż może zgrabniejsze słowo to: "dopeklowanie." Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Marca 2010 Dlatego mówimy o "przepaleniu", chociaż może zgrabniejsze słowo to: "dopeklowanie."Bagno dziekuje za wyjasnienie . Ps. Nie pisalem ze mieso sie dalej nie pekluje !! Pisalem ze jest taka mozliwosc. :wink: Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3869-m%C4%99tna-solanka/#findComment-104946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.