heiterfuchs Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Marca 2010 Zostalem dzisiaj poczestowany kielbasą surowa wedzoną dosc sowicie przyprawiona gorczycą,ktora na prawde byla smaczna.Stad moje pytanie w jakich proporcjach na kg dodajecie gorczycy.Traf chcial ,ze akurat dzisiaj robie kielbase (co prawda wedzoną-parzoną)z przypraw zamierzam dodac pieprz 2g na kg ,majeranek 1,5 g na kg ,czosnek 2 g na kg oraz wspomniana wyzej gorczyce w ilosci .. no wlasnie :grin: .Dodam jeszcze ze sklad kielbasy to 70% wieprzowina i 30 % mieso z daniela.Bardzo wdzieczny bym byl za sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Marca 2010 oraz wspomniana wyzej gorczyce w ilosci .. no wlasnie Ja jeżeli dodaje to 1,5g/na kilogram wsadu - mięsa . Pozdrawiam Tutaj średnie dawki przypraw http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1467 Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-106677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Marca 2010 Gorczycę dodaję do szynkowej , ok 2 g / kg Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-106678 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Marca 2010 dosc sowicie przyprawiona gorczycąJa gorczycy dodaję od 1g do 6g na kilogram. Wszystko zależy od kiełbaski. Jak lubisz to zrób połowę z mniejszą ilością, a do drugiej dosyp dużo, skoro lubisz... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-106679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Marca 2010 Ja natomiast odwazam tylko sol,peklosol,pieprz i czosnek reszta leci na smak a gorczyce sypne zawsze wzrokowo jak kminek do bigosu :wink: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-106680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Marca 2010 z przypraw zamierzam dodac pieprz 2g na kg To lubisz pieprzną bo normy mówią o 1g/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-106692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Marca 2010 Czy ta gorczyca była w ziarenkach, czy zmielona? Moim zdaniem to ma duże znaczenie w ilości dodania tej przyprawy. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-106693 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Marca 2010 Poza tym może być biała, może być czarna. Podobno czarna bardziej się nadaje do kiełbas. Przekonam się o tym niebawem, bo dzisiaj takiej dodałem do kiełbasy. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-106758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 a gorczyce dodajecie całą czy ucieracie w moździerzu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-109811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heiterfuchs Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Ja dalem 1,5 g na kg w calych ziarenkach i bylo git. Gorczyca weszla na stale do mojego repertuaru przypraw "kielbasianych" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-109814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Poza tym może być biała, może być czarna. Podobno czarna bardziej się nadaje do kiełbas. Przekonam się o tym niebawem, bo dzisiaj takiej dodałem do kiełbasy. Tylko uważaj z tą czarną gorczycą! Jest bardzo ostra i dodaje się ją do musztard żeby podkręcić smak musztardy zrobionej na białej gorczycy. Różnica jest podobna jak pomiędzy słodką papryką, a ostrą. Jest tez odmiana czarnej gorczycy gdzie przy stosowaniu poprzedniego porównania to już by była chili ostra! Więc nie proponuje stosowania 1:1 czarną w zamian za białą. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3938-gorczyca/#findComment-109815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.