Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zbóju ja to Cię podiwiam jak piszesz o tym degustowaniu po kilku dniach, jak Ty to robisz, przecież to jest niemożliwe dla mnie nie rzucić się na jeszcze ciepły mięsko, no może czasem pozwolę mu spokojnie wystygnąć, ale na drugi dzień to już żadna siła by mnie nie powstrzymała :D :rolleyes:

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136562
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Zbóju ja to Cię podiwiam jak piszesz o tym degustowaniu po kilku dniach, jak Ty to robisz, przecież to jest niemożliwe dla mnie nie rzucić się na jeszcze ciepły mięsko, no może czasem pozwolę mu spokojnie wystygnąć, ale na drugi dzień to już żadna siła by mnie nie powstrzymała :D :rolleyes:

:lol: Kawałek pewnie spróbuję jak przestygnie :cool: ale zapewniam, że mięsa pieczone, przynajmniej te które ja robię, a trochę już ich upiekłem, najlepiej smakują po dwóch dniach jak się dobrze przegryzą :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136569
Udostępnij na innych stronach

Oj Zbóju ale mi smaka zrobiłes ta goloneczka... oj na weeken . czyli jutro chyba też zrobię...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136590
Udostępnij na innych stronach

Boczek zbojecki :cool:

Zbójaszku i znowu coś ''wydreptałeś ''. :thumbsup:

 

W najbliższym czasie pozwolę sobie skorzystać z Twojego przepisu :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136595
Udostępnij na innych stronach

Oj Zbóju ale mi smaka zrobiłes ta goloneczka... oj na weeken . czyli jutro chyba też zrobię...

Rób rób, golonka to chyba pod każdą postacią jest dobra :cool:

Zbójaszku i znowu coś ''wydreptałeś ''. :thumbsup:

A no wydreptałem :lol: , oprócz boczków to jeszcze trzy farsze,jutro czwarty, do ciasta zrobiłem :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136597
Udostępnij na innych stronach

Pieczenie jutro wczesnym popołudniem,a smakowanie :rolleyes: najlepsze powinno być po dwóch dniach :cool:

oprócz boczków to jeszcze trzy farsze,jutro czwarty, do ciasta zrobiłem :cool:

Hmm... :grin: . No to normę wyrobiłeś :wink: .

Przepis na boczki pieczone , mam już w zeszycie :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136623
Udostępnij na innych stronach

Przepis na boczki pieczone , mam już w zeszycie :thumbsup:

To teraz jeszcze piekarnik potrzebny :lol:

Co do samego przepisu to jak będziesz robił marynatę to zacznij od mniejszych ilości składników, żeby Cię za bardzo nie paliło od przypraw, ja lubię na ostro dlatego duża ilość pieprzu cayenne, ale z kolei jak boczek po upieczeniu poleży dwa dni to już będzie łagodniejszy. Marynata, którą wczoraj zrobiłem to i tak jeszcze nie jest to co kiedyś robiłem, ale powoli sobie przypomnę próbując robić następne :cool:

Hmm... :grin: . No to normę wyrobiłeś :wink: .

:lol: norma niepełna, jakiegoś ciacha brakuje, ale to dopiero za dwa tyg. :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136625
Udostępnij na innych stronach

Boczki już piekarniku :cool:

 

 

Na dno ułożyłem cebulę krojoną w talarki i czosnek przekrojony na pół, pieczenie 20min. w 200st.C później zmniejszę temp do 180st.C i będę piekł na oko.

 

Miałem piec na dwa term. ale w jednym małym(12.50 PLN) szkiełko zaczęło się topic, a drugi po 20min. w 200st.C pokazał 70st wewnątrz mięsa, wyjąłem oba i piekę po swojemu :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136664
Udostępnij na innych stronach

:devil: :devil: Od strony mięsa za mocno się przypiekło, a raczej marynata się przypiekła mocno, przypiekło się to mięso co jest przy żeberkach, więc foty nie wstawiam, ale na szczęście się nie spaliło. Zapomniałem obrócić blachę w piekarniku i jeden kawałek mocno się przypiekł, ale urwałem kawałek i nie jest spalony, ale za to pali w jęzor, o to chodziło :cool:

 

Do wystudzenia mięso w blaszce obróciłem coby jeszcze sosem nasiąknęło :smile:

 

 

Piekłem 20min w 200st.C, 20min w 180st.C, 50min w 170st.C i wychodzi na to, że piec trzeba 15min w 200st.C i 65-70min w 175-180st.C, tak zrobię następnym razem :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136675
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze smakowanie boczek dobry w Poniedziałek będzie jeszcze lepszy, ale na obecną chwilę to nie jest to co kiedyś robiłem, nic to mam czas potrenuję i może w międzyczasie przypomni mi się mój stary przepis na boczek zbójecki.

Druga sprawa, ten kawałek, który mocno mi się przypiekł, podczas studzenia obróciłem mięsem do sosu z pieczenia i ten sosik "wyciągnął" to brzydkie co na boczku było, znaczy się boczuś uratowany :lol: :thumbsup: :thumbsup:

 

To ten nieszczęsny kawałek :cool:

 

 

Nie wiem jak mi się udało, ale pieczenie było na oko bez termometru i boczek wyszedł soczysty i miękki :thumbsup:

 

 

Taka tam mała :rolleyes: kolacyjka :cool: Jak to Darino mi kiedyś napisał było dziś "po talerzu" :lol: :lol:

 

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136696
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze smakowanie boczek dobry w Poniedziałek będzie jeszcze lepszy,

 

Mistrzu , na boczek się piszę na 100% :thumbsup: :clap:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136703
Udostępnij na innych stronach

Taka tam mała :rolleyes: kolacyjka :cool:

Zbójaszku takiej kolacji nie można się oprzeć :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136704
Udostępnij na innych stronach

Boczek po Zbójecku :thumbsup:

:clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136709
Udostępnij na innych stronach

To się nazywa kolacja po Zbóju :thumbsup: :clap:

:lol: :lol:

Mistrzu , na boczek się piszę na 100% :thumbsup: :clap:

Nie ma sprawy :cool: Jak już odtworzę smak, który powinien nieć mój boczek to może i na zlot "kawałek" się upiecze :smile:

Zbójaszku takiej kolacji nie można się oprzeć :grin:

To napiszę, że niestety, ja nie mogłem się oprzeć. Zapewne "jakoś" odcierpię tę kolacyjkę, ale co mi tam, no nie?? :lol: :lol:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136711
Udostępnij na innych stronach

To napiszę, że niestety, ja nie mogłem się oprzeć. Zapewne "jakoś" odcierpię tę kolacyjkę, ale co mi tam, no nie??

_________________

zdziwiłabym się gdybyś się oparł, pyszności...

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136736
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nigdy w życiu nie byłam w Lubomierzu -chyba się wybiorę :rolleyes: :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136781
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nigdy w życiu nie byłam w Lubomierzu -chyba się wybiorę :rolleyes: :lol:

jadę z Tobą :)

Dziewczęta przybywajcie :cool: ... na boczek zbójecki :lol: który po półtorej doby idzie ku lepszemu smaku :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136971
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak mi się udało, ale pieczenie było na oko bez termometru i boczek wyszedł soczysty i miękki

To się nie dziw bo mnie na oko zawsze dobry wychodzi :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-136973
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pieczeń drobiowa.

 

Filet uda z kurcz. - 1.2kg sitko - 8mm

Pierś z kurcz. - 0.5kg (2 sztuki) krojone w kostkę

 

Po zmieleniu mięsa mieszać z przyprawami, aż nabiorą kleistości, do foremki i w chłodne miejsce na jakieś dwie godzinki celem "osadzania" następnie do piekarnika.

 

Przyprawy

 

sól

pieprz

i inne przyprawy jakie są pod ręką

 

Pieczeń wp.

 

mięso z karkówki - ilość dowolna - sitko 6mm

pasek boczku - około 30dag - w całości

 

Przyprawy

 

sól

p-sól (tylko do posypania na pasek boczku)

pieprz

sos czosnkowy chili

i inne przyprawy jakie są pod ręką

 

Po zmieleniu mięso z karkówki mieszam z przyprawami, aż nabierze kleistości, do foremki na spód wkładam połowę mięsa, no to kładę pasek boczku, przykrywam drugą częścią mięsa i w chłodne miejsce na jakieś dwie godzinki celem "osadzania" następnie do piekarnika.

Obydwie pieczenia będę piekł razem z tym, że pieczeń wp na temp. w środku mięsa (70st.C), a drobiowa to się upiecze "przy okazji" bez mierzenia temp. i też będzie oki. Temp. początkowa 200st.C przez 20min. następnie 180st.C do uzyskania pożądanej temp.

 

Prezesiehttp://img339.imageshack.us/img339/1036/prosze.gif jedyny nasz i Arkadiusz, "Sos czosnkowy chili" użyty do przyprawienia nie posiada glutaminianu sodu :cool:

 

Przedwczoraj zasoliłem dwa kawałki boczku, wczoraj posmarowałem dodatkowo sosem czosnkowym chili, "leży" sobie w lodówce. pieczenie jutro :grin:

 

 

A skrzydełka to tak do pogryzienia :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-145681
Udostępnij na innych stronach

"Sos czosnkowy chili" użyty do przyprawienia nie posiada glutaminianu sodu :cool:

:grin: I można? I da się? :grin: Jest to duży krok w dobrą stronę. Bardzo ładnie! :grin:

(Chociaż mój sceptycyzm mi podpowiada, że nie napisali na opakowaniu.)

A najlepiej to, jak mawiała babcia Pawlakowa: "...Już by całkiem spokojna była jakby tylko tej elektryki nie było..." :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-145705
Udostępnij na innych stronach

:grin: I można? I da się? :grin: Jest to duży krok w dobrą stronę. Bardzo ładnie! :grin:

:grin: :grin: :cool:

(Chociaż mój sceptycyzm mi podpowiada, że nie napisali na opakowaniu.)

Możliwość tak może istnieć. W dzisiejszych czasach człowiek nigdy do końca nie będzie pewny co w zakupionym produkcie się znajduje, niestety :devil:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-145706
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsze pieczenia :cool:

Pieczeń z karkówki z boczkiem po bokach nie za bardzo się złączyła tzn. górna warstwa mięsa jakby się nie połączyła z dolną, ale ładnie się zapiekło i trzyma się kupy :grin: Obydwie pieczenie zawinięte w folię alu. i czekają na Sobotę :thumbsup:

 

 

Dziś do piekarnika "Boczek czosnkowy chili" i solą morską zasoliłem też wczoraj 1,5kg karkówki b/k, nie wiem jeszcze jak przyprawię, ale pieczenie będzie w rękawie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-145838
Udostępnij na innych stronach

Boczek czosnkowy chili. Coby to przypieczenie zminimalizować to na czas stygnięcia boczki obróciłem :cool:

 

 

Karkóweczka z rękawa :cool:

 

 

Jutro słodkości.

pis'u bracie, będę robił blok, jabłecznik wiadomo czyj, ptasie mleczko, i biszkopt/y, siostrzenica moja ma zrobić babeczki z kajmakiem i bitą śmietaną :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/3/#findComment-146069
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.