Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Zbójaszku,a co to jest ta przyprawa borowikowa? Zbójaszku,a czy ta przyprawa borowikowa zawiera glutaminian sodu?

Przyprawa o smaku borowików.

Składu przyprawy nie znam, trochę przyprawy dostałem w  prezencie :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-362012
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na fotce tego nie widać, ale jest dużo ciemnieszy kolorek mięska. Jutro smakowanie

Witaj

mnie się podoba ta pieczeń,z pewnością pyszna

słonecznie pozdrawiam

Marek 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-362500
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z farszu kiełbasianego odjąłem 1.5 kg. Najpierw była myśl kilka słoików nadziać, następnie parzoną w barierówce zrobić, ale tak "se" później pomyślałem, że dawno, chyba ze trzy lata, peklowanego nie piekłem, no i dziś upiekłem dwie pieczenie w 180 st.C, mała foremka 50 min. duża 20 min. dłużej.

Wiem wiem, peklowanego się nie piecze w wysokich temp., ale mnie się zachciało i już :D Poza tym jeden mały plasterek czegoś takiego krzywdy nikomu nie zrobi :D

 

post-41817-0-30915300-1406905117_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-364262
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wiem wiem, peklowanego się nie piecze w wysokich temp., ale mnie się zachciało i już Poza tym jeden mały plasterek czegoś takiego krzywdy nikomu nie zrobi

 

A próbowałeś tą pieczeń?.Pal sześć peklowane, ale pieczony farsz kiełbasiany jest słony.Taką pieczeń ja solę 10g/kg a kiełbasę 20g/kg a ja słonolubny jestem. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-364264
Udostępnij na innych stronach

Dam radę :D

 

 

 

aką pieczeń ja solę 10g/kg

Ja tam dużo soli nie używam, ale do pieczeni daję 13g/kg :D


Aha, jeszcze jej nie próbowałem, niedawno z piekarnika wyjęta :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-364265
Udostępnij na innych stronach

Jak to u mnie bywa z mięsami pieczonymi mninimum dwa dni leżakują w lodówce.

 

post-41817-0-96680300-1407059309_thumb.jpg

 

Na sól trochę słone, bo to farsz kiełbasiany, lecz nie zasłone, śmiało zapodam na stół dla gości.

 

post-41817-0-01484700-1407059428_thumb.jpg

 

I poszło do zamrażarki :D

 

post-41817-0-33689900-1407059464_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-364455
Udostępnij na innych stronach

 

 

poszło do zamrażarki

Ale gościom podasz rozmrożone :) ? ....bo wiesz jeden mięsożerca to ma kłopoty z twardym  :angel: .

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-364461
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale gościom podasz rozmrożone :) ?

No oczywiście :D

 

 

bo wiesz jeden mięsożerca to ma kłopoty z twardym :angel:

Wiem wiem :D :D :angel:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-364467
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale gościom podasz rozmrożone :) ?

 

:facepalm:

 

 

 

 

bo wiesz jeden mięsożerca to ma kłopoty z twardym :angel: .

 

 

:facepalm::)

 

 

 

Wiem wiem :D :D :angel:

 

 

:clap::)

 

Pozdrowionka ślę .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-364469
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pierwszy raz nadziałem karkówkę czosnkiem, miałem posypać moją mieszanką przypraw, ale się skończyła, a nie było komu jej zrobić :D całość posypałem szczodrze solą, górę posypałem z garści pieprzem i majerankiem roztartym, całość zapakowałem próżniowo i do lodówki, jutro pieczenie. Nie mam pojęcia co z tego wyjdzie, ale nic to Baśka, w Czwartek przyjeżdża Prezes Pobiedziskich Zakładów Mięsnych i oceni produkt :D :D

 

post-41817-0-74916000-1407761952_thumb.jpg

 

Obecnie w piekarniku siedzi pieczeń borowikowa, qrcze chyba za tłusta będzie, przy  spożywaniu mus będzie dobrze wiśniówką podlewać coby ten tłuszczyk na bieżąco neutralizować :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365554
Udostępnij na innych stronach

, qrcze chyba za tłusta będzie

 

Dla

Prezes Pobiedziskich Zakładów Mięsnych

nie ma za tłustych potraw :frantics::yes:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365558
Udostępnij na innych stronach

karkowka i czosnek zawsze tak robie smak doskonaly :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365559
Udostępnij na innych stronach

nie ma za tłustych potraw :frantics::yes:

 

Kaziu, co do Prezesa to o tłustość wyrobu się nie martwię, on takie spożywa, najważniejsze coby za twarde nie było :D :D :angel:

 

karkowka i czosnek

 

Ja jak karkówkę piekę to czosnek razem z cebulą zawsze pod mięso kładłem do pieczenia, ale taka nadziewana to pierwszy raz, ale jak piszesz, że dobre to oki :D

 

 

 

No i pieczeń borowikowa gotowa. Dodałem też gorczycę, jestem ciekaw połączenia smaków gorczycy i przyprawy borowikowej :D

Jak wystygnie to oczywiście w celofan i do lodówki, na dwa dni conajmniej :D

Troszkę przypaliło ziarenka gorczycy, ale to pikuś :cool:

 

post-41817-0-23732800-1407765251_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365573
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czwartek przyjeżdża Prezes Pobiedziskich Zakładów Mięsnych i oceni produkt :D :D

 

 

Jak jest czosnek i majeranek to  paluchy lizać . :D  oby nie odgryźć jak będzie za mało . :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365582
Udostępnij na innych stronach

Jak jest czosnek i majeranek to paluchy lizać . :D

Andrzejku, czosnek jest w karkówce, a majeranek na karkówce :D

 

 

oby nie odgryźć jak będzie za mało . :D

Za mało chyba nie będzie, karkówka jakieś 2 kg chyba ważyła, może ździebko więcej  :D

Edytowane przez EAnna

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365586
Udostępnij na innych stronach

Na życzenie, a w sumie na polecenie jednej Pani z Komarna zmajstrowałem kiełbaskę, która została nadziana w jelito grube wp i pieczę się w 115st.C. Miało się piec w 100st.C, ale :rolleyes: się nie piecze :D

 

wp II - 1.5 kg

p-sól - 15g/kg

gorczyca

pieprz świeżo kręcony

majeranek

czosnek

Zmielone na sitku 8mm.

 

post-41817-0-37354300-1407838606_thumb.jpg

 

Rok takiej nie piekłem, ale mam nadzieję, że będzie oki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365720
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska wolno pieczona gotowa :D

Z jednej strony 2 godz, z drugiej 1godz. 45 min, na koniec temp. na 230 i gril tak po 3 minutki z każdej srony :D

 

post-41817-0-72564800-1407846867_thumb.jpg

 

Teraz w piekarniku karkówka czosnkiem nadziewana. Po dobie worek, w którym była zapakowana próżniowo karkówka z przyprawami na zgrzewie nie przepuścił soków, znaczy dobrze trzymie zgrzew :D

 

post-41817-0-37481800-1407847006_thumb.jpgpost-41817-0-46460700-1407847020_thumb.jpg

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365734
Udostępnij na innych stronach

zdjęcia tej pieczonej kiełbaski w przekroju.

 

Myślę, że kiełbaska powinna wyglądać podobnie do tej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-miesne-z-piekarnika/?p=297874

Oczywiście jak wystygnie, a ja nie zapomnę to fotka z przekroju dzisiejszej będzie :D

 

Normalnie zaintrygował mnie piękny złocisty kolore

 

Taki kolorek osłonki to głównie daje krótkie gillowanie na koniec pieczenia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365740
Udostępnij na innych stronach

 

 

trochę tłustawo wygląda w przekroju,

Ale jak jesz to tego nie czujesz tak jak wygląda. Poza tym tłuszczyk to nośnik smaku w wyrobie. W czasie pieczenia trochę się go wytapia :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365744
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno ponton, jakbyś już się zbierał do takiego wyrobu, a nawet gdy robisz konserwy, jakieś pieczenie, czy kotlety mielone to dobrze je robić z kilku różnych elementów świniaczka. Ja to lubię z karkówki i łopatki, a nieraz i boczek daję :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365748
Udostępnij na innych stronach

Karkówka pieczona w rękawie. 30 min 200st.C i 1godz. 10min. w 180st.C. Po tym czasie wyłączyłem piekarnik, ale karówkę zostawiłem w środku coby większej miękkości nabrała i każdy przy stole mógł ją bez kłopotu pogryźć. Mam nadzieję, że będzię miękka :D

Obok karkówki zawinięta w celofan wystygnięta kiełbaska wolno pieczona, jest w lodówce i nabiera lepszego smaku :D

 

post-41817-0-27780000-1407860277_thumb.jpgpost-41817-0-87737900-1407860293_thumb.jpg

 

Jakby co to karkówka nie jest spalona, tak ciemnieje majeranek przy pieczeniu, a cebulkę zawsze u nas się daje po upieczeniu na mięsko wieprzowe :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/8/#findComment-365769
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.