Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bijcie, jeśli czegoś nie doczytałem... ;) Mam zamiar po raz pierwszy zrobić pieczyste, z wykorzystaniem takiej folii celulozowej

Swojego czasu, daaaawno temu, byłem na kursie "kucharskim", i tam właśnie widziałem taki sposób przygotowania, oraz pieczenia mięsa.

Polegało to na tym, ze mięso (karkówka, schab, szynka) było peklowane, zawijane szczelnie w kilka, kilkanaście warstw tej folii, sznurowane i pieczone.

Niestety dopada mnie skleroza, i nie za bardzo pamiętam jak peklować całe kawałki mięsa przed pieczeniem :facepalm: Bodajże było nastrzykiwane i masowane metodą podciśnieniową, ale ja nie mam takiej możliwości. I z tego powodu mam pytania:

1. Czy Spotkaliście się z taką metodą "szczelnego" pieczenia mięsa w folii celulozowej ?

2. Czy "ciśnienie" powstające podczas pieczenia nie rozerwie folii ? (Jak piekę w "rękawie", to zawsze nakłuwam folię)

3. Jak przygotować kawałki mięsa do takiego pieczenia w warunkach domowych ?

4. Czy to w ogóle ma sens ?

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462412
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 284
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ArkoGdynia

Szybko i na temat...

 

Ad. 1 TAK

Ad. 2 Nie ciśnienie nie rozerwie.... a nakłuwanie powoduje że uciekają nam soki... ma być szczelne.. o to właśnie chodzi!

Ad. 3 Można je zapeklować w lodówce w ulubionych przyprawach zawijając w folię celulozową ( na ściśle) i po 2 dniach upiec w niskiej temperaturze przez dłuższy czas..do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopni

Ad. 4 Bardzo duży sens... kolega Radziu na jednej z Spółdzielni zrobił w taki sposób łopatkę ..... rozpływała sie w ustach, krucha i rewelacyjnie delikatna , podawana z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym.... poezja!!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462672
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości, a przede wszystkim potwierdzenie, że jednak nie mam jeszcze sklerozy :)

Mam jeszcze pytanie dodatkowe: W jakiej temperaturze piec takie mięsko :rolleyes: (duże kawałki typu cały schab karkowy, schab środkowy, łopatka, szynka...)

Ma być promocja "przedświąteczna" w Topazie na karkówkę oraz szynkę (10,49/kg), i mam zamiar zrobić "pieczyste" na świąteczny stół.

Z wędzarnią niestety nie zdążę do świąt :hmm:

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462687
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem ładny płat boczku w sklepie, niezbyt tłusty, więc nie mogłem sie powstrzymac przed zrobieniem rolady. 

Płat boczku nasmarowałem wewnątrz, musztardą, do tego trochę jałowca, mielonej kolendry. Wnetrze to mielona łopatka, czosnek, sól, pieprz,majeranek, troche cukru przyprawione do smaku (dośc intensywnie).  Marynowało sie w lodówce 2 godziny. Zasznurowane i pieczone w 170 stopniach do osiagniecia 75 st C w środku.

Dom pachniał przez całą dobe. Wyszło za mało słone (boczek, bo nadzienie jest dobre), trzeba było boczek bardziej posolić i natrzec czosnkiem.

Po ostudzeniu ma bardzo dobra konsystencje -jest zwarte, da sie kroic w plastry

 

 

 

post-48289-0-18289800-1450123815_thumb.jpg

post-48289-0-23585000-1450123828_thumb.jpg

post-48289-0-50867900-1450123843_thumb.jpg

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462923
Udostępnij na innych stronach

...upiec w niskiej temperaturze przez dłuższy czas..do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopni

Niby mam termometr z sondą, ale jak go "zaaplikować" w szczelnie zawiniętą "paczkę" :facepalm:

Czy mogę przyjąć "standard", czyli 1h na 1kg mięsa :rolleyes: I wtedy 1/6 czasu na 200oC i dopiekanie 5/6 czasu w 160oC :rolleyes:

Edytowane przez Artu

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463017
Udostępnij na innych stronach

u mnie było około 3,5-3,75 kg surowca. I w miare sie zgadza czas - ok 3,5h. Termometr wbiłem tak jak widzisz -to wystarczy. Tylko po wyjęciu trzeba go zostawić w mięsie, aż sie troche wystudzi, bo wypływa sok z mięsa. Z początku chciałem piec to w 140 stopniach i dopiec pod grillem, ale jak zobaczyłem jak rośnie mi temperatura... to by chyba ze 24h zajęło.... podkręciłem na 170 stopni i było w sam raz - przyrumieniło się, ale nie wysuszyło.

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463241
Udostępnij na innych stronach

Jak dojedzie folia celulozowa, to zrobię pieczenie przedświąteczne, i zobaczę jak ma się moja teoria do praktyki :)

Teraz jest schab środkowy "w promocji", więc będę miał odniesienie dla tego "suchego" mięska ;)

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463266
Udostępnij na innych stronach

Sprawy tak się mają :)

 

Mięsko przygotowane do "produkcji":

 

 

Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś :)

 

Przyprawy:

 

 

Boczuś klasyka, czyli sól, pieprz, czosnek, majeranek:




Jeden kawałek schabu środkowego również "klasycznie", tak jak boczuś plus ziółka O.Mateusza, a drugi został naszpikowany suszonymi morelami, sól, pieprz oraz przyprawa do mięs "Mikado"

 

 

I gotowe "paczuszki", owinięte kilkukrotną warstwą folii celulozowej. Schowane do lodówki, i we wtorek do piekarnika :)

 

 

Zastanawiam się jeszcze, czy nie "zapakować" ich w siatkę, bo boję się, że folia może się "odwinąć" na brzegach... :facepalm:

Tylko czy siatka "wytrzyma" temperaturę 200oC :rolleyes:

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463898
Udostępnij na innych stronach

Hmmm schabiku to ja na zdjęciach nie widzę ... widzę polędwicę i karkówkę ... :(

Co do pieczenia to polecam pieczenie niskotemperaturowe tak maks 100-110st C dłużej ale nie jest suche ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463904
Udostępnij na innych stronach

Hmmm schabiku to ja na zdjęciach nie widzę ... widzę polędwicę...

Jak go zwał, tak go zwał. Dla mnie jest to od zawsze kark środkowy, a polędwica, to takie małe i drogie :D

 

Co do pieczenia to polecam pieczenie niskotemperaturowe tak maks 100-110st C dłużej ale nie jest suche ;)

Mięsa jest w sumie 6,25kg, więc mam zamiar piec 1h w temperaturze 200oC, i później 5h w 160oC w/g porady Radzia :thumbsup:

Poza tym, mięso jest szczelnie owinięte folią, więc raczej nie powinno się "wysuszyć" :) Oby tylko folia wytrzymała... :facepalm:

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463912
Udostępnij na innych stronach

To takie małe i drogie to poledwiczki ;)

A jak będziesz zajadał i kroił te schaby to uważaj na kości ;)

Piecz jak chcesz ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463915
Udostępnij na innych stronach

Schab to część świntucha, a polędwica to jest wyrób ze schabu, np. sopocka lub łososiowa.

Kotlety mamy schabowe z kością lub bez kości a nie z polędwicy.

Karczek to część świntucha a baleron to jest wyrób z karczku.

Roger jak uważasz, że jest inaczej to Twój problem :)

To moje i większości forumowiczów zdanie. Wiem, że to nie jest "politycznie" poprawne na Tym forum, ale ja nie mam zamiaru schab nazywać polędwicą.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463924
Udostępnij na innych stronach

Tak czysto literalnie nauczyłem się tutaj na tym forum że schab to część rozbiorowa tuszy a po wykrojeniu kości staje się poledwicą ... czy łososiową czy tez Sopocką zależy od obróbki ...

A jak schabowy to tylko z kością i na smalcu ...

Karczek to karczek czy karkówka nie schab karkowy ...

I niech to bedzie tylko moj problem ... nie widzę problemu ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463929
Udostępnij na innych stronach

 

 

a polędwica to jest wyrób ze schabu, np. sopocka lub łososiowa.

 

Tej teorii to nie znałem :(  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463943
Udostępnij na innych stronach

I niech tak zostanie! :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463945
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś

Ja bym jeszcze przed dalszą obróbką odcięła warkocz od tej polędwicy (czyli schabu bez kości ).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464032
Udostępnij na innych stronach

I mam kolejny problem... tym razem z pasztetem :facepalm: Wszystko przygotowane, ugotowane, trzykrotnie zmielone, przyprawione i wyszło tego 8l masy mięsnej.

Teraz mam problem, bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi ile dodać jajek do takiej ilości... a właściwie problem jest taki, ze mam tylko 10szt jajek w domu :facepalm: (Jajka oczywiście od kury, a opakowanie "zastępcze") :)

Czy to wystarczy :rolleyes: Jak dodać... to znaczy żółtka do masy i wyrobić, a białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać :rolleyes:

Pomóżcie, bo misa masy czeka na zapakowanie do foremek i pieczenie :)

 

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464215
Udostępnij na innych stronach

Moja mam dzis piekla pasztet miala 5kg masy dala 12 jaj calych.a pasztet naprawde robi wyborny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464222
Udostępnij na innych stronach

Pasztet wg Halusi tu jest link poczytaj warto :) bo wyśmienity :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464224
Udostępnij na innych stronach

Moja mam dziś piekła pasztet miała 5kg masy dala 12 jaj całych.a pasztet naprawdę robi wyborny.

 

To jestem "ugotowany", bo sklepy już zamknięte, a jajek więcej nie mam :facepalm: Masa do jutra raczej nie "wytrzyma", bo z warzywami, gotowaną z mięsem cebulą... Boję się, że skwaśnieje :hmm:

Ryzyk fizyk, daję to co mam, władam do piekarnika i odmawiam paciorek :D Jutro albo się pochwalę, albo pochlastam :laugh:

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464234
Udostępnij na innych stronach

Daj te 10 jaj po jednym (wcześniej wybijaj do oddzielnego naczynia) skoro nie masz więcej i na pewno wystarczy.

Pasztecik będzie tylko bardziej smarowny. Mam nadzieję, że dałeś odpowiednią ilość tłuszczu.

Jajka powodują twardnienie masy mięsnej. W pasztetówkach nie ma jajek i są dobre.


Tylko dobrze wyrób te masę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464235
Udostępnij na innych stronach

Ale u nas sa mniejsze jaja ,wiec takie prawdziwe napewno starczy  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464240
Udostępnij na innych stronach

Lepiej późno, niż wcale :) Pasztet wyszedł wyśmienity :thumbsup: Ani za twardy, ani za miękki... Pieczony w 170oC z termoobiegiem z dodatkiem pary wodnej przez 1,5h, na wierzchu plasterki słoninki posypane pieprzem cayenne :) Wyszły 1,5 "keksówki" i jedna duża blacha. Poniżej foto z tej "połówki keksówki" z piklami z kabaczka na kanapkach (czarne kropki w pasztecie, to duszone na maśle pieczarki zmielone wraz z mięsem):

 

post-76571-0-34201500-1450782011_thumb.jpg

 

Dziękuję wszystkim za pomoc, i nadmienię tylko, że to jest mój pierwszy w życiu pasztet... :D

Edytowane przez Artu

________________

Pozdrawiam, Artur

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464503
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.