Artu Opublikowano 13 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Nie bijcie, jeśli czegoś nie doczytałem... Mam zamiar po raz pierwszy zrobić pieczyste, z wykorzystaniem takiej folii celulozowejSwojego czasu, daaaawno temu, byłem na kursie "kucharskim", i tam właśnie widziałem taki sposób przygotowania, oraz pieczenia mięsa.Polegało to na tym, ze mięso (karkówka, schab, szynka) było peklowane, zawijane szczelnie w kilka, kilkanaście warstw tej folii, sznurowane i pieczone.Niestety dopada mnie skleroza, i nie za bardzo pamiętam jak peklować całe kawałki mięsa przed pieczeniem Bodajże było nastrzykiwane i masowane metodą podciśnieniową, ale ja nie mam takiej możliwości. I z tego powodu mam pytania:1. Czy Spotkaliście się z taką metodą "szczelnego" pieczenia mięsa w folii celulozowej ?2. Czy "ciśnienie" powstające podczas pieczenia nie rozerwie folii ? (Jak piekę w "rękawie", to zawsze nakłuwam folię)3. Jak przygotować kawałki mięsa do takiego pieczenia w warunkach domowych ?4. Czy to w ogóle ma sens ? Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Szybko i na temat... Ad. 1 TAKAd. 2 Nie ciśnienie nie rozerwie.... a nakłuwanie powoduje że uciekają nam soki... ma być szczelne.. o to właśnie chodzi!Ad. 3 Można je zapeklować w lodówce w ulubionych przyprawach zawijając w folię celulozową ( na ściśle) i po 2 dniach upiec w niskiej temperaturze przez dłuższy czas..do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopniAd. 4 Bardzo duży sens... kolega Radziu na jednej z Spółdzielni zrobił w taki sposób łopatkę ..... rozpływała sie w ustach, krucha i rewelacyjnie delikatna , podawana z kaszą gryczaną i sosem czosnkowym.... poezja!! Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedź i rozwianie moich wątpliwości, a przede wszystkim potwierdzenie, że jednak nie mam jeszcze sklerozy Mam jeszcze pytanie dodatkowe: W jakiej temperaturze piec takie mięsko (duże kawałki typu cały schab karkowy, schab środkowy, łopatka, szynka...)Ma być promocja "przedświąteczna" w Topazie na karkówkę oraz szynkę (10,49/kg), i mam zamiar zrobić "pieczyste" na świąteczny stół.Z wędzarnią niestety nie zdążę do świąt Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Tutaj masz info od samego Radzia https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8223-wyroby-z-darzlubia-firma-kol-rzeźnika/?p=335569 Z Dymnym pozdrowieniem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Znalazłem ładny płat boczku w sklepie, niezbyt tłusty, więc nie mogłem sie powstrzymac przed zrobieniem rolady. Płat boczku nasmarowałem wewnątrz, musztardą, do tego trochę jałowca, mielonej kolendry. Wnetrze to mielona łopatka, czosnek, sól, pieprz,majeranek, troche cukru przyprawione do smaku (dośc intensywnie). Marynowało sie w lodówce 2 godziny. Zasznurowane i pieczone w 170 stopniach do osiagniecia 75 st C w środku.Dom pachniał przez całą dobe. Wyszło za mało słone (boczek, bo nadzienie jest dobre), trzeba było boczek bardziej posolić i natrzec czosnkiem.Po ostudzeniu ma bardzo dobra konsystencje -jest zwarte, da sie kroic w plastry Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Boczek ładnie zasznurowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-462936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 15 Grudnia 2015 (edytowane) ...upiec w niskiej temperaturze przez dłuższy czas..do osiągnięcia wewnątrz temperatury 68-70 stopniNiby mam termometr z sondą, ale jak go "zaaplikować" w szczelnie zawiniętą "paczkę" Czy mogę przyjąć "standard", czyli 1h na 1kg mięsa I wtedy 1/6 czasu na 200oC i dopiekanie 5/6 czasu w 160oC Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Artu Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 15 Grudnia 2015 u mnie było około 3,5-3,75 kg surowca. I w miare sie zgadza czas - ok 3,5h. Termometr wbiłem tak jak widzisz -to wystarczy. Tylko po wyjęciu trzeba go zostawić w mięsie, aż sie troche wystudzi, bo wypływa sok z mięsa. Z początku chciałem piec to w 140 stopniach i dopiec pod grillem, ale jak zobaczyłem jak rośnie mi temperatura... to by chyba ze 24h zajęło.... podkręciłem na 170 stopni i było w sam raz - przyrumieniło się, ale nie wysuszyło. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463241 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Jak dojedzie folia celulozowa, to zrobię pieczenie przedświąteczne, i zobaczę jak ma się moja teoria do praktyki Teraz jest schab środkowy "w promocji", więc będę miał odniesienie dla tego "suchego" mięska Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Sprawy tak się mają Mięsko przygotowane do "produkcji": Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś Przyprawy: Boczuś klasyka, czyli sól, pieprz, czosnek, majeranek:Jeden kawałek schabu środkowego również "klasycznie", tak jak boczuś plus ziółka O.Mateusza, a drugi został naszpikowany suszonymi morelami, sól, pieprz oraz przyprawa do mięs "Mikado" I gotowe "paczuszki", owinięte kilkukrotną warstwą folii celulozowej. Schowane do lodówki, i we wtorek do piekarnika Zastanawiam się jeszcze, czy nie "zapakować" ich w siatkę, bo boję się, że folia może się "odwinąć" na brzegach... Tylko czy siatka "wytrzyma" temperaturę 200oC Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Hmmm schabiku to ja na zdjęciach nie widzę ... widzę polędwicę i karkówkę ... Co do pieczenia to polecam pieczenie niskotemperaturowe tak maks 100-110st C dłużej ale nie jest suche Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Hmmm schabiku to ja na zdjęciach nie widzę ... widzę polędwicę...Jak go zwał, tak go zwał. Dla mnie jest to od zawsze kark środkowy, a polędwica, to takie małe i drogie Co do pieczenia to polecam pieczenie niskotemperaturowe tak maks 100-110st C dłużej ale nie jest suche Mięsa jest w sumie 6,25kg, więc mam zamiar piec 1h w temperaturze 200oC, i później 5h w 160oC w/g porady Radzia Poza tym, mięso jest szczelnie owinięte folią, więc raczej nie powinno się "wysuszyć" Oby tylko folia wytrzymała... Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 19 Grudnia 2015 To takie małe i drogie to poledwiczki A jak będziesz zajadał i kroił te schaby to uważaj na kości Piecz jak chcesz Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Schab to część świntucha, a polędwica to jest wyrób ze schabu, np. sopocka lub łososiowa.Kotlety mamy schabowe z kością lub bez kości a nie z polędwicy.Karczek to część świntucha a baleron to jest wyrób z karczku.Roger jak uważasz, że jest inaczej to Twój problem To moje i większości forumowiczów zdanie. Wiem, że to nie jest "politycznie" poprawne na Tym forum, ale ja nie mam zamiaru schab nazywać polędwicą. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Tak czysto literalnie nauczyłem się tutaj na tym forum że schab to część rozbiorowa tuszy a po wykrojeniu kości staje się poledwicą ... czy łososiową czy tez Sopocką zależy od obróbki ...A jak schabowy to tylko z kością i na smalcu ... Karczek to karczek czy karkówka nie schab karkowy ... I niech to bedzie tylko moj problem ... nie widzę problemu Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 19 Grudnia 2015 a polędwica to jest wyrób ze schabu, np. sopocka lub łososiowa. Tej teorii to nie znałem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 19 Grudnia 2015 I niech tak zostanie! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-463945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 19 Grudnia 2015 Od lewej schabik środkowy, schabik karkowy, ponownie schabik środkowy i boczuś Ja bym jeszcze przed dalszą obróbką odcięła warkocz od tej polędwicy (czyli schabu bez kości ). Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 20 Grudnia 2015 I mam kolejny problem... tym razem z pasztetem Wszystko przygotowane, ugotowane, trzykrotnie zmielone, przyprawione i wyszło tego 8l masy mięsnej.Teraz mam problem, bo nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi ile dodać jajek do takiej ilości... a właściwie problem jest taki, ze mam tylko 10szt jajek w domu (Jajka oczywiście od kury, a opakowanie "zastępcze") Czy to wystarczy Jak dodać... to znaczy żółtka do masy i wyrobić, a białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać Pomóżcie, bo misa masy czeka na zapakowanie do foremek i pieczenie Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Moja mam dzis piekla pasztet miala 5kg masy dala 12 jaj calych.a pasztet naprawde robi wyborny. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Pasztet wg Halusi tu jest link poczytaj warto bo wyśmienity Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Moja mam dziś piekła pasztet miała 5kg masy dala 12 jaj całych.a pasztet naprawdę robi wyborny. To jestem "ugotowany", bo sklepy już zamknięte, a jajek więcej nie mam Masa do jutra raczej nie "wytrzyma", bo z warzywami, gotowaną z mięsem cebulą... Boję się, że skwaśnieje Ryzyk fizyk, daję to co mam, władam do piekarnika i odmawiam paciorek Jutro albo się pochwalę, albo pochlastam Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Daj te 10 jaj po jednym (wcześniej wybijaj do oddzielnego naczynia) skoro nie masz więcej i na pewno wystarczy.Pasztecik będzie tylko bardziej smarowny. Mam nadzieję, że dałeś odpowiednią ilość tłuszczu.Jajka powodują twardnienie masy mięsnej. W pasztetówkach nie ma jajek i są dobre.Tylko dobrze wyrób te masę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Ale u nas sa mniejsze jaja ,wiec takie prawdziwe napewno starczy Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artu Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 22 Grudnia 2015 (edytowane) Lepiej późno, niż wcale Pasztet wyszedł wyśmienity Ani za twardy, ani za miękki... Pieczony w 170oC z termoobiegiem z dodatkiem pary wodnej przez 1,5h, na wierzchu plasterki słoninki posypane pieprzem cayenne Wyszły 1,5 "keksówki" i jedna duża blacha. Poniżej foto z tej "połówki keksówki" z piklami z kabaczka na kanapkach (czarne kropki w pasztecie, to duszone na maśle pieczarki zmielone wraz z mięsem): Dziękuję wszystkim za pomoc, i nadmienię tylko, że to jest mój pierwszy w życiu pasztet... Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Artu Cytuj ________________Pozdrawiam, Artur Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3988-wyroby-mi%C4%99sne-z-piekarnika/page/10/#findComment-464503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.