Indiana22 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 mam kolejne pytanie z seri zrób to sam :grin: chodzi o máke.... moze najpier wkleje cytat z jakiejs strony survivalowej... ...Do celów spożywczych zbieramy żołędzie (we wrześniu). Robimy z nich kawę lub (po usunięciu garbników) kaszę i mąkę na placuszki i bliny. no wlasnie czy ktos robil cos takiego, wychodza z tego normalne wypieki np chleby... i czy moze zna ktos dokladny przepis (jak usunac te garbniki). ...pozdrawiam ( i sorki za brak polskich znaków, mam tylko ó :lol: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Jak chcesz robić mąkę sam w domu to będziesz potrzebował takiego pomocnika http://www.bogutynmlyn.pl/go/_search/full_search.php?search_query_words=m%B3ynek&x=11&y=9 Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Indiana22, Na tej stronie "pracują Ludzie zakręceni" ale Ty chcesz chyba pobić rekordy, co? :question: :lol: :lol: :grin: Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 ale Ty chcesz chyba pobić rekordyCzekam na pytanie jak zrobić sól :grin: :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 ale Ty chcesz chyba pobić rekordyCzekam na pytanie jak zrobić sól :grin: :grin: :grin: Albo peklosól :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 cytat z jakiejs strony survivalowej...trzeba na tej samej stronce dalej czytać> "...Mąka żołędziowa - żeby ją zrobić, najpierw trzeba żołędzie pozbawić garbników. Są na to dwa sposoby: Płukanie: Żołędzie zbieramy we wrześniu, kiedy są brązowe i wypadają z miseczek, a jeszcze lepiej zrobić to po pierwszych przymrozkach. Oczyszczamy je ze skorupki, ćwiartujemy i zalewamy wodą. Moczymy przez 2 doby zmieniając wodę 3 razy dziennie. Ługowanie: Do wody dodajemy popiołu z drzew liściastych, najlepiej z lipy (powinno wystarczyć kilka łyżek białego popiołu na menażkę żołędzi), mieszamy, a następnie odcedzamy przez szmatkę. Powstałą w ten sposób wodą z ługiem zalewamy zebrane, oczyszczone ze skorupek i rozdrobnione żołędzie. Moczymy 1 dzień, a następnie dokładnie płuczemy. Pozbawione garbników żołędzie wkładamy do garnka ze świeżą wodą i zagotowujemy. Potem miażdżymy je między kamieniami lub w maszynce do mięsa i suszymy koło kaloryfera rozsypane cienką warstwą na bibule lub na blasze w piecu. Wysuszone żołędzie można mielić na kaszę lub, drobniej, na mąkę. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108284 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jondek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Szukaj żarno Zelmera jest znacznie tańsze. Cytuj z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Indiana22 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 kurcze te mlynki nie sa tanie :???: ciekawe czy dal bym rade zetrzec make na dwoch kamieniach :grin: dzieki wszystkim za odpowiedzi, faktycznie niedoczytalem do konca...a ma moze ktos osobiste doswiadczenia z tego rodzaju máká :question: PS. nie chce pobic rekordu, poprostu w kregu moich zainteresowan sa min. rzeczy i produkty wykonywane calkowicie samodzielnie przy urzyciu jak najprostrzych metod i narzedzi..... takze spodziewajcie sie jeszcze kilku orginalnych pytan :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108333 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Tym też można mielić ziarno na mąkę. http://www.browamator.pl/szczegoly.php?przedm=419253&grupa_p=6&sess_id=877154920 Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Tylko po co z żołędzi?Nie lepiej zrobić mąkę z pszenicy, żyta? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 To ja dodam coś od siebie: Thermomix takie cudo ma moja żona tylko starszy model o taki właśnie poczytajcie sobie co w nim można zrobić, niestety urządzenia drogie i sprzedawane tylko w sprzedaży bezpośredniej, ale warte tych pieniędzy! Jeszcze o nim napiszę przy okazji, a mąkę z zboża można w nim zrobić ekspresowo, jeszcze ciasto na chleb lub pizzę, ugotować w nim zupę, zrobić surówki, lody czy też kluski na parze zrobić Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 można w nim zrobić ekspresowo, jeszcze ciasto na chleb lub pizzę, ugotować w nim zupę, zrobić surówki, lody czy też kluski na parze zrobić Ja używam thermomixu do kutrowania mięsa na parówki.Dodam jeszcze, że Luiza (przeciwniczka zakupów w sprzedaży bezpośredniej) nie żałuje pieniędzy wydanych na Thermomix. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 To ja dodam coś od siebie: Thermomix takie cudo ma moja żona tylko starszy model o taki właśnie poczytajcie sobie co w nim można zrobić, niestety urządzenia drogie i sprzedawane tylko w sprzedaży bezpośredniej, ale warte tych pieniędzy! Jeszcze o nim napiszę przy okazji, a mąkę z zboża można w nim zrobić ekspresowo, jeszcze ciasto na chleb lub pizzę, ugotować w nim zupę, zrobić surówki, lody czy też kluski na parze zrobić https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=119116#119116 Mogę wszystko potwierdzić :wink: Ten nowszy model kusi :???: ale tak długo jak stary na chodzie jest... pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 używam thermomixu do kutrowania mięsa na parówkiJa rowniez kutruje nim mieso. Gonzo czy mozesz podac parametry tj. wielkosc porcji, czas, obroty, czy robisz to na oko? Ja kutruje, w przypadku parowek, porcje po ok. 280 g, 30+60 sek, obroty 4. Ten nowszy model kusi ale tak długo jak stary na chodzie jestTo jeszcze mozesz dlugo czekac, znam ludzi co uzywaja jeszcze wczesniejszy model tm3300 i nadal chodzi. Przyznam jednak, ze ten najnowszy wyglada fajnie, ale coz moj tez jest stale na chodzie. Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Ja rowniez kutruje nim miesoMoja laska zabroniła mi kutrować tm´mixem, kiedyś kutrowałem z dodatkiem lodu właśnie na 5, widocznie za długo i tm wysiadł, chyba się zagrzał trochę go było czuć spalenizną. Na szczęście jest wyposażony w bezpiecznik i po czasie odżył znowu Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anik Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 8 Kwietnia 2010 Mi przy pierwszej probie kutrowania z lodem na obrotach 6 tez sie zagrzal. Teraz zamiast lodu dodaje wode o temp. ok. 0C, obroty 4. Ostatnio robilam 5 kg parowek i nic sie nie grzalo. Cytuj Pozdrawiam,anik Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108522 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.