Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam kolejne pytanie z seri zrób to sam :grin:

 

chodzi o máke.... moze najpier wkleje cytat z jakiejs strony survivalowej...

 

...Do celów spożywczych zbieramy żołędzie (we wrześniu). Robimy z nich kawę lub (po usunięciu garbników) kaszę i mąkę na placuszki i bliny.

 

no wlasnie czy ktos robil cos takiego, wychodza z tego normalne wypieki np chleby...

i czy moze zna ktos dokladny przepis (jak usunac te garbniki).

 

...pozdrawiam ( i sorki za brak polskich znaków, mam tylko ó :lol: )

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/
Udostępnij na innych stronach

Indiana22, Na tej stronie "pracują Ludzie zakręceni" ale Ty chcesz chyba pobić rekordy, co? :question: :lol: :lol: :grin: Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108234
Udostępnij na innych stronach

ale Ty chcesz chyba pobić rekordy

Czekam na pytanie jak zrobić sól :grin: :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108281
Udostępnij na innych stronach

cytat z jakiejs strony survivalowej...

trzeba na tej samej stronce dalej czytać>

"...Mąka żołędziowa - żeby ją zrobić, najpierw trzeba żołędzie pozbawić garbników. Są na to dwa sposoby:

Płukanie:

Żołędzie zbieramy we wrześniu, kiedy są brązowe i wypadają z miseczek, a jeszcze lepiej zrobić to po pierwszych przymrozkach.

Oczyszczamy je ze skorupki, ćwiartujemy i zalewamy wodą. Moczymy przez 2 doby zmieniając wodę 3 razy dziennie.

Ługowanie:

Do wody dodajemy popiołu z drzew liściastych, najlepiej z lipy (powinno wystarczyć kilka łyżek białego popiołu na menażkę żołędzi), mieszamy, a następnie odcedzamy przez szmatkę. Powstałą w ten sposób wodą z ługiem zalewamy zebrane, oczyszczone ze skorupek i rozdrobnione żołędzie. Moczymy 1 dzień, a następnie dokładnie płuczemy.

Pozbawione garbników żołędzie wkładamy do garnka ze świeżą wodą i zagotowujemy. Potem miażdżymy je między kamieniami lub w maszynce do mięsa i suszymy koło kaloryfera rozsypane cienką warstwą na bibule lub na blasze w piecu. Wysuszone żołędzie można mielić na kaszę lub, drobniej, na mąkę.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108284
Udostępnij na innych stronach

kurcze te mlynki nie sa tanie :???: ciekawe czy dal bym rade zetrzec make na dwoch kamieniach :grin:

dzieki wszystkim za odpowiedzi, faktycznie niedoczytalem do konca...

a ma moze ktos osobiste doswiadczenia z tego rodzaju máká :question:

PS. nie chce pobic rekordu, poprostu w kregu moich zainteresowan sa min. rzeczy i produkty wykonywane calkowicie samodzielnie przy urzyciu jak najprostrzych metod i narzedzi..... takze spodziewajcie sie jeszcze kilku orginalnych pytan :grin:

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108333
Udostępnij na innych stronach

To ja dodam coś od siebie:

 

Thermomix takie cudo ma moja żona tylko starszy model o taki właśnie poczytajcie sobie co w nim można zrobić, niestety urządzenia drogie i sprzedawane tylko w sprzedaży bezpośredniej, ale warte tych pieniędzy!

Jeszcze o nim napiszę przy okazji, a mąkę z zboża można w nim zrobić ekspresowo, jeszcze ciasto na chleb lub pizzę, ugotować w nim zupę, zrobić surówki, lody czy też kluski na parze zrobić :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108457
Udostępnij na innych stronach

można w nim zrobić ekspresowo, jeszcze ciasto na chleb lub pizzę, ugotować w nim zupę, zrobić surówki, lody czy też kluski na parze zrobić

Ja używam thermomixu do kutrowania mięsa na parówki.Dodam jeszcze, że Luiza (przeciwniczka zakupów w sprzedaży bezpośredniej) nie żałuje pieniędzy wydanych na Thermomix.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108458
Udostępnij na innych stronach

To ja dodam coś od siebie:

 

Thermomix takie cudo ma moja żona tylko starszy model o taki właśnie poczytajcie sobie co w nim można zrobić, niestety urządzenia drogie i sprzedawane tylko w sprzedaży bezpośredniej, ale warte tych pieniędzy!

Jeszcze o nim napiszę przy okazji, a mąkę z zboża można w nim zrobić ekspresowo, jeszcze ciasto na chleb lub pizzę, ugotować w nim zupę, zrobić surówki, lody czy też kluski na parze zrobić :cool:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=119116#119116

Mogę wszystko potwierdzić :wink:

Ten nowszy model kusi :???: ale tak długo jak stary na chodzie jest...

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108469
Udostępnij na innych stronach

używam thermomixu do kutrowania mięsa na parówki

Ja rowniez kutruje nim mieso. Gonzo czy mozesz podac parametry tj. wielkosc porcji, czas, obroty, czy robisz to na oko? Ja kutruje, w przypadku parowek, porcje po ok. 280 g, 30+60 sek, obroty 4.

 

Ten nowszy model kusi ale tak długo jak stary na chodzie jest

To jeszcze mozesz dlugo czekac, znam ludzi co uzywaja jeszcze wczesniejszy model tm3300 i nadal chodzi. Przyznam jednak, ze ten najnowszy wyglada fajnie, ale coz moj tez jest stale na chodzie.

Pozdrawiam,

anik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108483
Udostępnij na innych stronach

Ja rowniez kutruje nim mieso

Moja laska zabroniła mi kutrować tm´mixem, kiedyś kutrowałem z dodatkiem lodu właśnie na 5, widocznie za długo i tm wysiadł, chyba się zagrzał :cry: trochę go było czuć spalenizną. Na szczęście jest wyposażony w bezpiecznik i po czasie odżył znowu :cool:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108518
Udostępnij na innych stronach

Mi przy pierwszej probie kutrowania z lodem na obrotach 6 tez sie zagrzal. Teraz zamiast lodu dodaje wode o temp. ok. 0C, obroty 4. Ostatnio robilam 5 kg parowek i nic sie nie grzalo.

Pozdrawiam,

anik

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4007-poradadomowa-m%C4%85ka/#findComment-108522
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.