anerka Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Ostatnio, gdy zaczęłam piec chleb na zakwasie, właściwie taki robię cały czas. Wczoraj jednak zachciało nam się tego chleba, który piekłam przez długi czas, jakieś 1,50 roku. Komuś, kto ma wypiekacz i mało czasu może się przyda.Oto przepis przeze mnie wypróbowany wielokrotnie:350ml ciepłej serwatki lub wody,3 łyżki oleju, 1,50 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżka soli, 500g mąki pszennej, 100g mąki żytniej, 1 łyżka kakao, 20g drożdży świeżych.Składniki dodawać kolejno, tak jak napisałam.W czasie pieczenia / po sygnale dżwiękowym/ można dodać ziarenka, ja dałam ostatnio pestki dyni, siemię lniane i słonecznik- razem ok.10dkg. Dla niektórych pewnie to bułka z masłem ale może jednak komuś się przyda ten przepis.Ja też kiedyś nie wiedziałam, bo te przepisy, które zawiera instrukcja, w moim przypadku były "do bani". Próbowałam aż ten się sprawdził. [ Dodano: Nie 11 Kwi, 2010 19:25 ] dobrze się kroi i nie rozsypuje. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izunia2007 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Kakao do chleba? Cytuj ZAPRASZAM NA MOJE STRONKI: www.chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com i www.smacznie-i-zdrowo.blogspot.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Kakao do chleba?Tak Izuniu,kakao do chleba. To mój pomysł i uważam, że całkiem niezły, oby nie przedobrzyć. Spróbuj. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 22 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Kwietnia 2010 tak Izuniu,kakao do chleba. czyli z pszennego można zrobić razowy "na oko", tak nas oszukują w piekarniach :devil: :rolleyes: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 czyli z pszennego można zrobić razowy "na oko", tak nas oszukują w piekarniach Nie twierdzę, że jest razowy, jest pszenny z dodatkiem mąki żytniej a kakao z pewnością nie jest niezdrowe. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 anerka-wiem że nic takiego nie pisałaś ale piekarze dodają ciemne dodatki do mąki pszennej żeby klient myślał że "ciemne tzn zdrowsze" i kupi ten a nie inny. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 sawca, niespecjalnie zależy mi na razowym chlebie a odrobina kakao, którą czasem dodaję to tak po prostu żeby coś zmienić. Wydaje mi się ,że trochę zmienia smak.W żadnym wypadku nie chcę naśladwać neuczciwyh piekarzy, wiem że stosują róże metody i absolutne potępiam.Przyznam , że coraz chętniej piekę chleb na zakwasie i taki właśnie wczoraj zrobiłam/ pszenno-żytni/,bez dodatku drożdży, no i bez kakao :smile: .Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Jak już molestujemy temat o "kakao" to jakie dodajesz gorzkie czy słodkie, sypkie czy granulowane. Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Kwietnia 2010 Proponuję dodać karmel, taki zwykły zrobiony z cukru. Ostatnio zrobiłem żytni na miodzie, wyszło oczywiście super. http://monki.us/~tier/wd/miodowy.jpg Kolor to już tylko ilość karmelu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 A ja proponuję dodawać słód np.: jęczmienny mocno lub średnio palony zależnie od upodobań, np.: czekoladowyDodany do chleba pozwala uzyskać oryginalny smak i zapach :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Maja 2010 A ja proponuję dodawać słód np.: jęczmienny mocno lub średnio palonyA skąd wziąć ten słód? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111338 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Maja 2010 A skąd wziąć ten słód? anerko Słody można zamówić tutaj : http://www.browamator.pl/ Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2010 A skąd wziąć ten słód? Ja zazwyczaj kupuję tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/, np.: mój ulubiony: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3707&idc=23&page= Nie wiem, czy jest drogi czy tani, ale na pewno bardzo dobrej jakości; sprawdziłam osobiście :grin: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2010 andrzej k, bena, ,Dziękuję za informacje.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2010 Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencjęWybór oczywiście należy do CiebiePozdrawiam Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Maja 2010 Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję Człowiek przez cały czas się uczy :smile: Nie wiedziałem że są " słody piekarnicze' :blush: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Maja 2010 I jak Ciebie teraz nazwać :grin: :lol: :lol: Po prostu nieuk :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 18 Maja 2010 Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję Różnica polega tylko na tym że słód do pieczenia jest miałko zmielony, a do piwa jest ześrutowany. Ale to ten sam słód. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 18 Maja 2010 Różnica polega tylko na tym że słód do pieczenia jest miałko zmielony, a do piwa jest ześrutowany. Ale to ten sam słód.to jeszcze powiedz który bo rodzajów słodów jest duuużo :grin: :tongue: :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-112026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 18 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 18 Maja 2010 np: =%2F163929%2F164394%2F183079%2F1594330&sortuj=kod]http://www.browamator.pl/szczegoly.php?Slod_belgijski_karmelowy_ciemny_Special_B_400_EBC_-_025_kg&przedm=8574914&grupa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F164394%2F183079%2F1594330&sortuj=kod albo http://twojbrowar.pl/prestashop/354-slod-crystal-145-ebc-1kg.html ECB = 400 taki sam jak tamten. Tyle że w ziarnie. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-112046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 2 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Września 2010 Po długiej przerwie, ponieważ dłuższy czas piekłam chleb w piekarniku/ na zakwasie/, znów upiekłam chleb w wypiekaczu. Tym razem dodałam zakwas/zaczyn/.Użyłam takich produktów: 350 ml serwatki,łyżka miodu,pełna łyżeczka soli,3 łyżki zakwasu, 300g mąki pszennej typ 650, 300g mąki żytniej chlebowej/kupionej w piekarni /i 15g drożdży świeżych. W trakcie /po sygnale/ dosypałam siemię lniane i słonecznik, razem ok.100g. Chlebek wyszedł bardzo dobry i o dziwo po raz pierwszy tak ładnie wypieczony. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-122487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.