Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio, gdy zaczęłam piec chleb na zakwasie, właściwie taki robię cały czas. Wczoraj jednak zachciało nam się tego chleba, który piekłam przez długi czas, jakieś 1,50 roku. Komuś, kto ma wypiekacz i mało czasu może się przyda.Oto przepis przeze mnie wypróbowany wielokrotnie:350ml ciepłej serwatki lub wody,3 łyżki oleju, 1,50 łyżeczki cukru, 1 płaska łyżka soli, 500g mąki pszennej, 100g mąki żytniej, 1 łyżka kakao, 20g drożdży świeżych.Składniki dodawać kolejno, tak jak napisałam.W czasie pieczenia / po sygnale dżwiękowym/ można dodać ziarenka, ja dałam ostatnio pestki dyni, siemię lniane i słonecznik- razem ok.10dkg. Dla niektórych pewnie to bułka z masłem ale może jednak komuś się przyda ten przepis.Ja też kiedyś nie wiedziałam, bo te przepisy, które zawiera instrukcja, w moim przypadku były "do bani". Próbowałam aż ten się sprawdził.

 

[ Dodano: Nie 11 Kwi, 2010 19:25 ]

dobrze się kroi i nie rozsypuje.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kakao do chleba?

Tak Izuniu,kakao do chleba. To mój pomysł i uważam, że całkiem niezły, oby nie przedobrzyć. Spróbuj. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109804
Udostępnij na innych stronach

tak Izuniu,kakao do chleba.

czyli z pszennego można zrobić razowy "na oko",

tak nas oszukują w piekarniach :devil: :rolleyes:

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109807
Udostępnij na innych stronach

czyli z pszennego można zrobić razowy "na oko",

tak nas oszukują w piekarniach

Nie twierdzę, że jest razowy, jest pszenny z dodatkiem mąki żytniej a kakao z pewnością nie jest niezdrowe.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109826
Udostępnij na innych stronach

anerka-wiem że nic takiego nie pisałaś ale piekarze dodają ciemne dodatki do mąki pszennej żeby klient myślał że "ciemne tzn zdrowsze" i kupi ten a nie inny.
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109827
Udostępnij na innych stronach

sawca, niespecjalnie zależy mi na razowym chlebie a odrobina kakao, którą czasem dodaję to tak po prostu żeby coś zmienić. Wydaje mi się ,że trochę zmienia smak.W żadnym wypadku nie chcę naśladwać neuczciwyh piekarzy, wiem że stosują róże metody i absolutne potępiam.Przyznam , że coraz chętniej piekę chleb na zakwasie i taki właśnie wczoraj zrobiłam/ pszenno-żytni/,bez dodatku drożdży, no i bez kakao :smile: .Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109828
Udostępnij na innych stronach

Proponuję dodać karmel, taki zwykły zrobiony z cukru. Ostatnio zrobiłem żytni na miodzie, wyszło oczywiście super.

 

http://monki.us/~tier/wd/miodowy.jpg

 

 

Kolor to już tylko ilość karmelu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109837
Udostępnij na innych stronach

A ja proponuję dodawać słód np.: jęczmienny mocno lub średnio palony zależnie od upodobań, np.: czekoladowy

Dodany do chleba pozwala uzyskać oryginalny smak i zapach :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-109863
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

A skąd wziąć ten słód?

 

anerko Słody można zamówić tutaj : http://www.browamator.pl/

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111343
Udostępnij na innych stronach

A skąd wziąć ten słód?

Ja zazwyczaj kupuję tutaj: http://www.bogutynmlyn.pl/, np.: mój ulubiony: http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=3707&idc=23&page=

 

Nie wiem, czy jest drogi czy tani, ale na pewno bardzo dobrej jakości; sprawdziłam osobiście :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111944
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję

Wybór oczywiście należy do Ciebie

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111948
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję

 

Człowiek przez cały czas się uczy :smile: Nie wiedziałem że są " słody piekarnicze' :blush:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111949
Udostępnij na innych stronach

I jak Ciebie teraz nazwać :grin: :lol: :lol:

 

Po prostu nieuk :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111955
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałam dodać, że słód z bogutyna jest słodem przeznaczonym do wypieków, a z browamatora jest słodem piwowarniczym - ma inną konsytencję

Różnica polega tylko na tym że słód do pieczenia jest miałko zmielony, a do piwa jest ześrutowany. Ale to ten sam słód.

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-111962
Udostępnij na innych stronach

Różnica polega tylko na tym że słód do pieczenia jest miałko zmielony, a do piwa jest ześrutowany. Ale to ten sam słód.

to jeszcze powiedz który bo rodzajów słodów jest duuużo :grin: :tongue: :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-112026
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Po długiej przerwie, ponieważ dłuższy czas piekłam chleb w piekarniku/ na zakwasie/, znów upiekłam chleb w wypiekaczu. Tym razem dodałam zakwas/zaczyn/.Użyłam takich produktów: 350 ml serwatki,łyżka miodu,pełna łyżeczka soli,3 łyżki zakwasu, 300g mąki pszennej typ 650, 300g mąki żytniej chlebowej/kupionej w piekarni /i 15g drożdży świeżych. W trakcie /po sygnale/ dosypałam siemię lniane i słonecznik, razem ok.100g. Chlebek wyszedł bardzo dobry i o dziwo po raz pierwszy tak ładnie wypieczony.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4033-pieczywochleb-z-wypiekacza-anerki/#findComment-122487
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.