L.Przemek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Witam,Mam pytanie jak długo po wędzeniu, a przed parzeniem moge trzymać kiełbase krakowską w lodówce? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Na pytanie niech odpowiedza fachowcy technolodzy .Moim zdniem najlepiej parz po wyjeciu z wedzarni wtedy temperatura kielbasy w zaleznosci od teperatury wedzenia osiagnela jakas tam teperature wewnatrz batonu.I to wplywa bardzo korzystnie na parzenie kielbas a jesli schlodzisz kielbase do teperatury lodowkowej to parzenie stanowczo sie wydluza.To samo dotyczy zamrazania kielbas surowych.Jesli chcesz ja trzymac wiecej jak pare dni to lepjej zamrozic.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-108932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Właśnie nie chce mrozić to jest kwestia dwóch dni jutro uwędzić w środę parzyć tylko nie wiem czy coś się z nią nie zacznie dziać niedobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-108933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Moim zdaniem dwa dni po wedzeniu to nic strasznego ale jak wyzej pisalem niejestem technologiem.Poczekaj a napewno ktos fachowo odpowie .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-108934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Kwietnia 2010 Dzięki marcus do jutra jest jeszcze troche czasu to poczekam.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-108935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zaproponuję coś innego. Często robię kiełbasę krakowską. Nie parzę jej tradycyjnie tylko w wędzarni. Jak to wygląda w praktyce: nadziewam batony w osłonce o średnicy 60mm i ważą mniej więcej po 0.8 kg lub nieco mniej. Wędzę w temp. 40-45 stopni przez 3 godz. następnie stopniowo podnoszę temp. do 80 stopni i przetrzymuję w tej. temp. od 40 minut jak batony są cieńsze do 1godz. jak grubsze. Nigdy nie "niedoparzyłem", ale jak potrzymasz za długo to wyjdzie bardziej sucha. Kwestia doświadczeń. Nie stwierdziłem różnicy w smaku tej parzonej tradycyjnie a tą z wędzarni. Przy tej metodzie musisz bacznie obserwować temperaturę aby nie "upiec" krakowskiej. Ale taka pieczona też ma swój smak, tyle że wycieknie tłuszczyk. Popróbuj. Powodzenia. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-108978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes855 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Jak dla mnie parzona w wędzarni jest znacznie smaczniejsza od parzonej w kotle. Dwa dni to spoko nawet na drążku w kuchni powisi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-108995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Jak dla mnie parzona w wędzarni jest znacznie smaczniejsza od parzonej w kotle. Dwa dni to spoko nawet na drążku w kuchni powisi.A jak się parzy w wędzarni :wink: Myślę, że w lodówce i to na max. coby nie skwaśniała. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 A jak się parzy w wędzarni :wink: A przeczytaj dwa posty wcześniej! Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Nie parzę jej tradycyjnie tylko w wędzarniTradycyjnie. Parzymy w wodzie a podpiekamy w wedzarni . Chyba ze masz wedzarnie z mozliwoscia parzenia. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Spróbuje tak jak MirekB pisze zobacze co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MirekB Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Od kilku lat tak czynię i jestem zadowolony. Grześ 855 jak czytam tez tą opinię potwierdza.Parzymy w wodzie a podpiekamy w wędzarni .Jak go zwał tak jest. Dla mnie jest to parzenie, może ktoś to nazywa pieczeniem, ale dla mnie jest to parzenie, albo jak kto woli zastępuje mi to parzenie. Dla mnie pieczenie kojarzy się z chrupiąca skórką. A w tym wypadku kiełbasa krakowska nie jest chrupiąca. Nie ważne detale ważny efekt końcowy. Smacznego dla Przemka 1978. (kto ryzykuje ten ma nauczkę później na przyszłość). Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Parzenie a pieczenie to jest różnica. Nie da się parzyć w wędzarni chyba ze są to komory wędzarniczo-parzelnicze typu Atmos lub Vameg(lub inne) ale sadze ze takowych nie posiadasz bo są to komory przemysłowe.Z tego co jest napisane wynika ze jest to pieczenie więc nie mieszaj tych pojęć. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Kwietnia 2010 Kiełbasa gotowa wędziłem 100 minut dym 50-60 stopni potem 50 minut temperatura 75-80 stopni wyszła super żadnego wycieku tłuszczu jest taka jak powinna być. Mam pytanie czy tak zrobioną kiełbase można podsuszać? Jeżeli tak to przez ile dni i w jakich warunkach.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wal-duś Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Kiełbasa gotowa wędziłem 100 minut dym 50-60 stopni potem 50 minut temperatura 75-80 stopni wyszła super żadnego wycieku tłuszczu jest taka jak powinna być. Mam pytanie czy tak zrobioną kiełbase można podsuszać? Jeżeli tak to przez ile dni i w jakich warunkach. PozdrawiamJasne,że można podsuszać,a ile czasu to zależy jaką suchą chcesz mieć .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 A jak się parzy w wędzarni :wink: A przeczytaj dwa posty wcześniej! Myślałem, że stawiamy gar z wodą w wędzarni :wink: Dbajmy o prawidłowe nazewnictwo gdyż ktoś inny pomyśli o parzeniu parki królików :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109059 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Kwietnia 2010 Dbajmy o prawidłowe nazewnictwo gdyż ktoś inny pomyśli o parzeniu parki królikówMyślę, że w wędzarni by im nie było za wygodnie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Witam, Mam pytanie jak długo po wędzeniu, a przed parzeniem moge trzymać kiełbase krakowską w lodówce? Pozdrawiam. Mam podobne pytanie. Krakowska uwędzona i sparzona- jutro powinna być wędzona poraz drugi, a ma padać deszcz i to intensywnie. Wędzenie moją wędzarnią w dużym deszczu przynosi marne efekty i niezbyt przyjemne jest. Czy krakowską po parzeniu mogę przetrzymać do kolejnego wędzenia o dobę dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Receptura produkcji kiełbasy krakowskiej parzonej nie przewiduje drugiego wedzenia . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Receptura produkcji kiełbasy krakowskiej parzonej nie przewiduje drugiego wedzenia . Pozdrawiam No chyba ze sie zwie krakowska sucha a nie parzona http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Odpowiedziałem na temat postu a nie na żadne -chyba . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzeszyk Opublikowano 28 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Sierpnia 2010 zawsze robię według tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=368&highlight=kie%B3basa+krakowska+sucha. Ale dzięki za odpowiedzi, jakoś muszę sobie poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 10 Marca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 10 Marca 2011 Jutro wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-151430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.