Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na pytanie niech odpowiedza fachowcy technolodzy .

Moim zdniem najlepiej parz po wyjeciu z wedzarni wtedy temperatura kielbasy w zaleznosci od teperatury wedzenia osiagnela jakas tam teperature wewnatrz batonu.

I to wplywa bardzo korzystnie na parzenie kielbas a jesli schlodzisz kielbase do teperatury lodowkowej to parzenie stanowczo sie wydluza.

To samo dotyczy zamrazania kielbas surowych.

Jesli chcesz ja trzymac wiecej jak pare dni to lepjej zamrozic.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-108932
Udostępnij na innych stronach

Zaproponuję coś innego.

Często robię kiełbasę krakowską. Nie parzę jej tradycyjnie tylko w wędzarni.

Jak to wygląda w praktyce: nadziewam batony w osłonce o średnicy 60mm i ważą mniej więcej po 0.8 kg lub nieco mniej. Wędzę w temp. 40-45 stopni przez 3 godz. następnie stopniowo podnoszę temp. do 80 stopni i przetrzymuję w tej. temp. od 40 minut jak batony są cieńsze do 1godz. jak grubsze. Nigdy nie "niedoparzyłem", ale jak potrzymasz za długo to wyjdzie bardziej sucha. Kwestia doświadczeń.

Nie stwierdziłem różnicy w smaku tej parzonej tradycyjnie a tą z wędzarni.

Przy tej metodzie musisz bacznie obserwować temperaturę aby nie "upiec" krakowskiej.

Ale taka pieczona też ma swój smak, tyle że wycieknie tłuszczyk.

Popróbuj. Powodzenia.

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-108978
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie parzona w wędzarni jest znacznie smaczniejsza od parzonej w kotle. Dwa dni to spoko nawet na drążku w kuchni powisi.

A jak się parzy w wędzarni :wink:

Myślę, że w lodówce i to na max. coby nie skwaśniała.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109002
Udostępnij na innych stronach

Od kilku lat tak czynię i jestem zadowolony. Grześ 855 jak czytam tez tą opinię potwierdza.

Parzymy w wodzie a podpiekamy w wędzarni .

Jak go zwał tak jest. Dla mnie jest to parzenie, może ktoś to nazywa pieczeniem, ale dla mnie jest to parzenie, albo jak kto woli zastępuje mi to parzenie.

Dla mnie pieczenie kojarzy się z chrupiąca skórką. A w tym wypadku kiełbasa krakowska nie jest chrupiąca.

Nie ważne detale ważny efekt końcowy.

Smacznego dla Przemka 1978. (kto ryzykuje ten ma nauczkę później na przyszłość).

**********

MirekB

sp5idk@wp.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109022
Udostępnij na innych stronach

Parzenie a pieczenie to jest różnica. Nie da się parzyć w wędzarni chyba ze są to komory wędzarniczo-parzelnicze typu Atmos lub Vameg(lub inne) ale sadze ze takowych nie posiadasz bo są to komory przemysłowe.Z tego co jest napisane wynika ze jest to pieczenie więc nie mieszaj tych pojęć. pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109024
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa gotowa wędziłem 100 minut dym 50-60 stopni potem 50 minut temperatura 75-80 stopni wyszła super żadnego wycieku tłuszczu jest taka jak powinna być. Mam pytanie czy tak zrobioną kiełbase można podsuszać? Jeżeli tak to przez ile dni i w jakich warunkach.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109042
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa gotowa wędziłem 100 minut dym 50-60 stopni potem 50 minut temperatura 75-80 stopni wyszła super żadnego wycieku tłuszczu jest taka jak powinna być. Mam pytanie czy tak zrobioną kiełbase można podsuszać? Jeżeli tak to przez ile dni i w jakich warunkach.

Pozdrawiam

Jasne,że można podsuszać,a ile czasu to zależy jaką suchą chcesz mieć .Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109046
Udostępnij na innych stronach

A jak się parzy w wędzarni :wink:

A przeczytaj dwa posty wcześniej!

Myślałem, że stawiamy gar z wodą w wędzarni :wink:

 

Dbajmy o prawidłowe nazewnictwo gdyż ktoś inny pomyśli o parzeniu parki królików :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-109059
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam,

Mam pytanie jak długo po wędzeniu, a przed parzeniem moge trzymać kiełbase krakowską w lodówce? Pozdrawiam.

Mam podobne pytanie. Krakowska uwędzona i sparzona- jutro powinna być wędzona poraz drugi, a ma padać deszcz i to intensywnie. Wędzenie moją wędzarnią w dużym deszczu przynosi marne efekty i niezbyt przyjemne jest. Czy krakowską po parzeniu mogę przetrzymać do kolejnego wędzenia o dobę dłużej?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121520
Udostępnij na innych stronach

Receptura produkcji kiełbasy krakowskiej parzonej nie przewiduje drugiego wedzenia . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121528
Udostępnij na innych stronach

Receptura produkcji kiełbasy krakowskiej parzonej nie przewiduje drugiego wedzenia . Pozdrawiam

No chyba ze sie zwie krakowska sucha a nie parzona

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1379

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121529
Udostępnij na innych stronach

Odpowiedziałem na temat postu a nie na żadne -chyba . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121533
Udostępnij na innych stronach

zawsze robię według tego przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=368&highlight=kie%B3basa+krakowska+sucha. Ale dzięki za odpowiedzi, jakoś muszę sobie poradzić
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4036-kie%C5%82basa-krakowska-parzona/#findComment-121555
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.