Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Tutaj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7549-i4-wieprzowina-wykrawanie-wieprzowych-czesci-zasadniczych/?p=254799 znajdziesz sposób wykrawania schabu z półtuszy wieprzowej i usunięcia z niego kości celem otrzymania polędwicy wieprzowej do wędzenia.W półtuszy wieprzowej poza tym występuje mały, podłużny mięsień, umiejscowiony pod schabem (od strony wewnętrznej półtuszy) zwany polędwiczką. Pod taką też nazwą występuje on również w handlu.Podaję sposób rozbioru uzupełniającego schabu, który powinien wyjaśnić wszelkie wątpliwości: Rozbiór uzupełniający schabuSchab przeznaczony do dystrybucji jest to mięso z kością pochodzące z obróbki uzupełniającej, polegającej na odcięciu polędwiczki wewnętrznej (mięsień biodrowo-udowy, lędźwiowy większy), oraz zdjęciu tłuszczu zewnętrznego tak, by pozostawić jego warstwę grubości ok. 2 mm na mizdrzę, kości mogą wystawać poza linię przyczepu mięśnia najdłuższego grzbietu do żeber nie więcej niż 3 cm.Głównymi składnikami schabu są:a) mięśnie - najdłuższy grzbietu, tzw. polędwica zewnętrzna, oraz mięsień biodrowo-udowy (lędźwiowy większy), tzw. polędwiczka wewnętrzna, a także część mięśnia karkowego przylegająca do mięśnia najdłuższego grzbietu,b) kości - przepołowione kręgi piersiowe od piątego do ostatniego wraz z przyległymi do nich górnymi odcinkami żeber i przepołowione kręgi lędźwiowe. W zależności od istniejącego układu anatomicznego ostatni kręg lędźwiowy może pozostać przy biodrówce.Schab przeznaczony do produkcji schabu pieczonego jest to mięso z kością (schab z kością), z którego w wyniku rozbioru uzupełniającego odcięto:- przyległy do kręgów lędźwiowych mięsień biodrowo-udowy, tzw. polędwiczkę oraz- usunięto części kręgosłupa (tzw. pokrzep), tj. wyrostki poprzeczne i ościste.Przy schabie pozostają górne odcinki żeber, które nie mogą wystawać poza najdłuższy mięsień grzbietu (polędwicę). Powierzchnia schabu powinna być wyrównana, pozbawiona strzępów mięsa i mieć okrywę tłuszczową grubości do ok. 5 mm.Polędwica przeznaczona do produkcji wędzonek jest to mięso bez kości (mięsień najdłuższy grzbietu), uzyskane po rozbiorze uzupełniającym schabu, w wyniki którego wykrojono:- przyległy do kręgów lędźwiowych mięsień udowo-biodrowy, tzw. polędwiczkę,- wszystkie kości, a więc przepołowione kręgi piersiowe wraz z górnymi odcinkami żeber oraz przepołowione kręgi lędźwiowe.Przy polędwicy powinna pozostać warstwa tłuszczu zewnętrznego grubości do 2 mm oraz przyczepy mięśnia najdłuższego grzbietu do kręgów piersiowych i lędźwiowych, tzw. warkocz. Polędwica powinna mieć wyrównane końce; wręcz niedopuszczalne jest, aby były na niej strzępy mięśni i tłuszczu. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez Maxell „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/4/#findComment-317764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Jakoś mi to nie pasuje, próbuję się dowiedzieć na fachowym forum. Polędwica to część lędźwiowa tuszy mięsnej a polędwiczki to danie z polędwicy pokrojonej w plastry najprościej rzecz ujmując. Niestety grubo się mylisz,że polędwiczka to danie z pokrojonej polędwicy - tyle z mojej strony ( rozumiem jeszcze dyskusję czemu mówimy polędwica a nie schab ale mylenie polędwicy z polędwiczką .... .)Idź i pooglądaj sobie w sklepie mięsnym asortyment ; jak wygląda i ile kosztuje polędwica (czyli to co w handlu nazywane jest obecnie schabem bez kości) a jak wygląda i kosztuje polędwiczka wieprzowa . PS Dla mnie też Twoje stwierdzenie cyt "nie od Ciebie oczekiwałem odpowiedzi " do najgrzeczniejszych nie należało . Edytowane 2 Grudnia 2013 przez chudziak "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/4/#findComment-317769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Jakoś mi to nie pasuje, próbuję się dowiedzieć na fachowym forum. Polędwica to część lędźwiowa tuszy mięsnej a polędwiczki to danie z polędwicy pokrojonej w plastry najprościej rzecz ujmując. Niestety grubo się mylisz,że polędwiczka to danie z pokrojonej polędwicy - tyle z mojej strony ( rozumiem jeszcze dyskusję czemu mówimy polędwica a nie schab ale mylenie polędwicy z polędwiczką .... .)Idź i pooglądaj sobie w sklepie mięsnym asortyment ; jak wygląda i ile kosztuje polędwica (czyli to co w handlu nazywane jest obecnie schabem bez kości) a jak wygląda i kosztuje polędwiczka wieprzowa . PS Dla mnie też Twoje stwierdzenie cyt "nie od Ciebie oczekiwałem odpowiedzi " do najgrzeczniejszych nie należało . https://www.google.pl/search?q=pol%C4%99dwiczki+wieprzowe&oq=pol%C4%99dwiczki+wieprzowe&aqs=chrome..69i57j0l5.9950j0j8&sourceid=chrome&espv=210&es_sm=122&ie=UTF-8 Polędwica to część lędźwiowa tuszy mięsnej - to ze słownika języka polskiego Jeśli Cię uraziło to zdanie to przepraszam, odnosiłem się do słów Dziadka i do niego było pytanie, stąd takie sformułowanie, wydawało mi się to jasne. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/4/#findComment-317773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Moderatorka i moderator mają na forum pewne przywileje i obowiązki. Nie radzę w przyszłości karcić kogokolwiek z "zielonych". Otrzymałeś już wszelkie niezbędne informacje i możemy zamknąć ten temat, uznając go za wyjaśniony. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/4/#findComment-317777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Nie jest wyjaśniony ale zakończmy. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/4/#findComment-317792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Kolego miły, jeśli materiał, który wkleiłem nie wyjaśnia różnicy między schabem, polędwiczką i polędwicą, to pewnie inny cel przyświecał Ci przy zakładaniu tego tematu. Obym się mylił. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/4/#findComment-317793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Szanowny Maxell, nie wiem o czym piszesz, nie ja zakładałem temat. Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/4/#findComment-317796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Szanowny Maxell, nie wiem o czym piszesz, nie ja zakładałem temat. Pomijając już kto go zakładał, ostatnio to Ty właściwie go prowadzisz. I Ty otrzymałeś wystarczająca ilość różnego rodzaju informacji, które powinny rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie omawianych elementów wieprzowych. jeśli Ci to nie wystarcza, to zapewne zamysł Twej dociekliwości miał inny podtekst.EOT „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4053-schab-a-pol%C4%99dwica-wieprzowa/page/4/#findComment-317798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi