bena Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Maja 2010 Karkówka na soli – pyszna Prosty przepis dla zapracowanych i lubiących smaczne potrawy Składniki: karkówka bez kości (ok. 2 kg), sól (najlepiej kamienna), musztarda (ulubiona – ja daję ostrą rosyjską albo chrzanową), zioła prowansalskie Wykonanie: Wysypujemy grubą warstwę soli na blachę piekarnika lub kamień (grubą oznacza przynajmniej 1 kg).Umytą i osuszoną karkówkę smarujemy musztardą i posypujemy na grubo ziołami prowansalskimi. Karkówkę układamy na soli. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ok 2 h (ja piekłam na termometr do osiągnięcia 70stopni) Smacznego :thumbsup: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Maja 2010 Ciekawy przepis :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112863 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Maja 2010 bena, To wszystko Twoja wina!!! już jadę po karkówkę. I nic mnie nie zatrzyma! :tongue: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Maja 2010 bena, To wszystko Twoja wina!!! już jadę po karkówkę. I nic mnie nie zatrzyma! :tongue: :thumbsup:Cieszę się :lol: Obym większych win nie miała :wink: Smacznego !! Zapomniałam dodać, że równie pyszna jest na gorąco jak i na zimno np. z chrzanikiem :thumbsup: Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Maja 2010 Podobny przepisik juz byl :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2856Gdzies byl jeszcze taki ze karkowke zasypywalo sie w calosci sola i taki robilem ale niepolecam.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majsa Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Maja 2010 Witam! Mam podobny przepis tylko zamiast karkówki piekę kurczaka. Przyprawionego kurczaka (dwie połówki) układam na blaszce wysypanej grubą solą (soli od 1-2 kg) i do piekarnika. Kurczak jest z wierzchu chrupiący, a w środku bardzo soczysty. Pozdrawiam majsa :smile: Cytuj Majsa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Maja 2010 Mam podobny przepis tylko zamiast karkówki piekę kurczakakurczaka robiliśmy z żoną na soli, ale karczku jeszcze nie :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Maja 2010 A w jakim celu ukladamy to na soli ?jakie zadanie spelnia w tym wypadku sol?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 26 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Maja 2010 A w jakim celu ukladamy to na soli ?jakie zadanie spelnia w tym wypadku sol? Pozdrawiam. Nie wiem ,czy zauważyłeś, ale karkówka nie jest ani solona ani peklowana :grin: Myślę, że przede wszystkim zapewnia słoność (ile mięsko chce soli tyle sobie bierze), a poza tym nie wysycha tak, jak pieczona tradycyjnie :rolleyes: Poprawcie, jeśli się mylę Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 27 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Maja 2010 Piekłem w ten sposób karczek i schab, potwierdzam wychodzą bardzo smaczne i soczyste. Zastanawiam się czy ta sól nie zatrzymuje wilgoci w mięsie. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113042 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Maja 2010 Można też zasypać solą cały karczek,nie tylko od spodu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Maja 2010 Można też zasypać solą cały karczek,nie tylko od spodu. Po degustacji przedstawianego, myślę że byłby nie zjadliwy. Od spodu jest bardzo słony, a jakby był cały w soli to wiadro wody by potrzeba na popitkę. :wink: Z tą ilością soli nie ma co przesadzać. Tak jest smacznie i nie słono. :thumbsup: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Maja 2010 Do takiego pieczenia powinna być używana sól morska,jadłem tak pieczoną rybę i nie była słona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Maja 2010 Do takiego pieczenia powinna być używana sól morska,Nie wiem czy morska jest lepsza do pieczenia niż kamienna. Tylko, że ryba styka się bezpośrednio skórą z solą, a skóry nie jesz. W przypadku karkówki czy innego miejsca sól styka się z zjadaną warstwą mięsa. Tak sądzę. Dolna warstwa na której leżała karkówka była dość słonawa, ale w całości było ok. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Maja 2010 A jaką rolę w pieczeniu pełni ten kamień? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Maja 2010 A jaką rolę w pieczeniu pełni ten kamień? Kamień używany jest do pieczenia chleba, a do mięsa też nadaje sie znakomicie. Kamień kumuluje ciepło i lepiej zapieka od spodu. Chyba że się mylę to niech mnie bena poprawi. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Maja 2010 Używałem takiego kamienia do pieczenia pizzy ale u mnie nie sprawdził się, lepszy efekt daje włączenie termoobiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 28 Maja 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 28 Maja 2010 lepszy efekt daje włączenie termoobiegu. ... ale termoobieg wysusza kamienia do pieczenia pizzy ale u mnie nie sprawdził się z tego co wiem, to kamień do pizzy jest często robiony z czegoś podobnego do szamotu...Może dlatego Mylę się?? Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 28 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Maja 2010 Mój kamień jest identyczny jak na zdjęciach, większego znaczenia myśle że nie ma taki kamień przydaje sie bardziej w sytuacji kiedy piekarnik grzeje nie "równo".Wtedy kamień ładnie rozprowadza ciepło, nawet zalecane jest do piekarników gazowych. Co do pieczenia mięsa z termo to faktycznie za szybko wysuszy, do pizzy jednak jest super wtedy pieczę się jakies 8-10min :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Obok karkówki kładę ziemniaczki wyszorowane obtoczone mieszanką soli i mąki-1/3-2/3.Do tego polecam sos tatarski.Upieczone ziemniaczki mają posmak tych z ogniska.Polecam ten zestaw.Obiad szybki i naprawdę smaczny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-114007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.