Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Karkówka na soli – pyszna

 

Prosty przepis dla zapracowanych i lubiących smaczne potrawy

 

Składniki:

 karkówka bez kości (ok. 2 kg),

 sól (najlepiej kamienna),

 musztarda (ulubiona – ja daję ostrą rosyjską albo chrzanową),

 zioła prowansalskie

 

Wykonanie:

Wysypujemy grubą warstwę soli na blachę piekarnika lub kamień (grubą oznacza przynajmniej 1 kg).Umytą i osuszoną karkówkę smarujemy musztardą i posypujemy na grubo ziołami prowansalskimi. Karkówkę układamy na soli. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ok 2 h (ja piekłam na termometr do osiągnięcia 70stopni)

 

 

 

 

 

Smacznego :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/
Udostępnij na innych stronach

bena, To wszystko Twoja wina!!! już jadę po karkówkę. I nic mnie nie zatrzyma! :tongue: :thumbsup:

Cieszę się :lol:

Obym większych win nie miała :wink:

Smacznego !!

Zapomniałam dodać, że równie pyszna jest na gorąco jak i na zimno np. z chrzanikiem :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112865
Udostępnij na innych stronach

Podobny przepisik juz byl :wink:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2856

Gdzies byl jeszcze taki ze karkowke zasypywalo sie w calosci sola i taki robilem ale niepolecam.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112867
Udostępnij na innych stronach

Witam! Mam podobny przepis tylko zamiast karkówki piekę kurczaka. Przyprawionego kurczaka (dwie połówki) układam na blaszce wysypanej grubą solą (soli od 1-2 kg) i do piekarnika. Kurczak jest z wierzchu chrupiący, a w środku bardzo soczysty. Pozdrawiam majsa :smile:
Majsa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112871
Udostępnij na innych stronach

A w jakim celu ukladamy to na soli ?jakie zadanie spelnia w tym wypadku sol?

Pozdrawiam.

Nie wiem ,czy zauważyłeś, ale karkówka nie jest ani solona ani peklowana :grin:

Myślę, że przede wszystkim zapewnia słoność (ile mięsko chce soli tyle sobie bierze), a poza tym nie wysycha tak, jak pieczona tradycyjnie :rolleyes:

Poprawcie, jeśli się mylę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-112884
Udostępnij na innych stronach

Można też zasypać solą cały karczek,nie tylko od spodu.

Po degustacji przedstawianego, myślę że byłby nie zjadliwy. Od spodu jest bardzo słony, a jakby był cały w soli to wiadro wody by potrzeba na popitkę. :wink:

 

Z tą ilością soli nie ma co przesadzać.

Tak jest smacznie i nie słono. :thumbsup:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113105
Udostępnij na innych stronach

Do takiego pieczenia powinna być używana sól morska,

Nie wiem czy morska jest lepsza do pieczenia niż kamienna.

Tylko, że ryba styka się bezpośrednio skórą z solą, a skóry nie jesz. W przypadku karkówki czy innego miejsca sól styka się z zjadaną warstwą mięsa. Tak sądzę.

Dolna warstwa na której leżała karkówka była dość słonawa, ale w całości było ok.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113111
Udostępnij na innych stronach

A jaką rolę w pieczeniu pełni ten kamień?

Kamień używany jest do pieczenia chleba, a do mięsa też nadaje sie znakomicie.

Kamień kumuluje ciepło i lepiej zapieka od spodu. Chyba że się mylę to niech mnie bena poprawi.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113114
Udostępnij na innych stronach

lepszy efekt daje włączenie termoobiegu.

... ale termoobieg wysusza :cry:

 

kamienia do pieczenia pizzy ale u mnie nie sprawdził się

z tego co wiem, to kamień do pizzy jest często robiony z czegoś podobnego do szamotu...Może dlatego :cry:

Mylę się??

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113118
Udostępnij na innych stronach

Mój kamień jest identyczny jak na zdjęciach, większego znaczenia myśle że nie ma taki kamień przydaje sie bardziej w sytuacji kiedy piekarnik grzeje nie "równo".Wtedy kamień ładnie rozprowadza ciepło, nawet zalecane jest do piekarników gazowych. Co do pieczenia mięsa z termo to faktycznie za szybko wysuszy, do pizzy jednak jest super wtedy pieczę się jakies 8-10min :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-113133
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Obok karkówki kładę ziemniaczki wyszorowane obtoczone mieszanką soli i mąki-1/3-2/3.Do tego polecam sos tatarski.Upieczone ziemniaczki mają posmak tych z ogniska.Polecam ten zestaw.Obiad szybki i naprawdę smaczny
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4178-kark%C3%B3wka-pieczona-na-soli/#findComment-114007
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.