TOSHIBA Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2010 Boczek wędzony na szybko. W piątek pomyślałem sobie że przydałby się kawałek boczku wędzonego na sobotę. Po południu kupiłem boczek ze skorą bo tak się w Niemczech to kupuje – pod nazwą >brzuch< n.>Bauch<. Jest to boczek ze skórą i żebrami, Niestety, zapomniałem że nie mam już soli do peklowania, a w Niemczech nie kupi się tego w sklepie spożywczym ani żadnym innym „normalnym’ sklepie, obrót sola do peklowania jest tylko poprzez sklepy/hurtownie zaopatrzenia masarni, więc natarłem zwykłą solą jodowaną pokrojony boczek na plastry 1,5 cm. Soli około 20-22 g / 1 kg (soliłem na „oko”) Po 24 godzinach w lodowce do wędzarni, po 1 h osuszania włączyłem generator dymu Borniaka i 1 godzinę tak sobie dymiło w temperaturze 22 - 25 stopni / dym średni. Potem zwiększyłem temperaturę do 35 - 40 stopni i tak jeszcze przez 2 godziny / dym gęsty. Prosto z wędzarki do garnka z wodą i parzenie 8 do 10 min starczy (oczywiście mowa tylko o plastrach 1,5 cm), no i oczywiście natychmiastowa konsumpcja na bieżąco na świeżym chlebku posmarowanym grubo masłem i na to gorący kawałek boczku. Nie wszystko pokroiłem na plastry, w celu porównawczym zostawiłem jeden kawałek 3 cm i 2 kawałki po 7 i 8 cm. To wędziłem 2 razy dłużej i odpowiedni dłużej parzyłem. Jednak plastry smakowały mi lepiej, były owędzone ze wszystkich stron, a nie jak to normalnie bywa wędzony duży kawałek i potem krojony. A i jeszcze jedno, wodę do parzenia dobrze jest posolić i pierwszy kawałek sparzyć pojedynczo i odpowiednio do własnego smaku dobrać ilość soli lub ewentualnie jakiś innych przypraw to co kto lubi. Po parzeniu i osuszeniu część plastrów poszła do wędzarki jeszcze na 45 min w 55 stopniach,. A to efekt końcowy Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4227-boczek-na-szybko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2010 (soliłem na „oko”) Musiało Cię szczypać. :grin: Gratuluję udanego boczku. Jakbyś dawał sól nie na "oko" a na wagę to byś nie musiał solić wody do parzenia. Ps. lepiej nacierać mięso do wędzenia (o ile nie masz peklosoli) solą kamienną bez dodatku antyzbrylacza. Jakoś żelazocyjanek mnie przeraża. :devil: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4227-boczek-na-szybko/#findComment-114384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Musiało Cię szczypać.Eeee, parzyłem też na „oko” to się opłukało i już nie szczypało :wink: :tongue: :grin: Jakbyś dawał sól nie na "oko" a na wagę to byś nie musiał solić wody do parzenia.Próbowałem przed parzeniem i „solność” była Ok., ten sam kawałek po parzeniu już miał za mało soli w sobie. Ps. lepiej nacierać mięso do wędzenia (o ile nie masz peklosoli) solą kamienną bez dodatku antyzbrylacza.Miałem tą sól i żadnej innej, a do sklepu już mi się nie chciało jechać. Jak się coś robi na wyjeździe, to trzeba korzystać z tego co się ma ze sobą i jakoś sobie radzić. Jakoś żelazocyjanek mnie przeraża.A co chcesz żyć wiecznie? Na coś trzeba umrzeć :smile: :wink: [ Dodano: Nie 13 Cze, 2010 09:03 ] PS Gratuluję udanego boczku.No wiesz, czy to jest boczek?????, boje się ewentualnej dyskusji, na temat „złego” nazewnictwa. Ale smakował tak jak wyglądał, jak zawsze wyśmienicie, więcej nie będę się rozpisywał, bo jestem zbyt skromny :grin: :grin: :grin: :wink: Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4227-boczek-na-szybko/#findComment-114388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jałek Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 19 Czerwca 2010 A może zamiat parzenia zapiekanie w wędzarni i na gorąco prosto z wędzarni na stół. pozdrawiam jałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4227-boczek-na-szybko/#findComment-115029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 19 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 19 Czerwca 2010 :clap: Wygląda super smakowicie. TOSHIBA, do czego masz dołączonego borniaka? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4227-boczek-na-szybko/#findComment-115039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 19 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 19 Czerwca 2010 A może zamiat parzenia zapiekanie w wędzarni i na gorąco prosto z wędzarni na stół. pozdrawiam jałekJa właśnie lubię parzony na chleb, a potem to co zostanie ostro dopiekany w piekarniku do czego masz dołączonego borniakaTu masz jak jeszcze była modelem „garnuszkowym”, teraz jest „Borniakowym” https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=54068&highlight=#54068 Kupiłem ją na Allegro wędzarnia „Beata” u tego sprzedawcy OGRÓD-ZOO lwowska 1 05-820 Piastów 660 689 692, 0-22 3714030 carpark@op.pl http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=4961206 Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4227-boczek-na-szybko/#findComment-115047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.