Grzegorz28 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Mam taki dylemat czy parzyć kiełbasę po wędzeni czy nie? Czy jest to potrzebne oraz w jakim celu to służy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Wystarczy zajrzeć na stronę główną : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=196 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Nie musisz od razu parzyć możesz uwędzoną kiełbasę zamrozić, a póżniej powoli odmrozić i dopiero parzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Czy jest to potrzebne oraz w jakim celu to służy?Jeżeli lubisz surowe mięsko to możesz nie parzyć :mellow: , no chyba że podpieczesz ją w wędzarni. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GastroSilesia Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lipca 2010 Zależy jaką kiełbasą. Jeżeli np jest to krakowska to ja zawsze parzę po wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lipca 2010 Grzegorz, służy to temu, żeby kiełbasa nie była surowa.Kiełbasę możesz sparzyć albo pod koniec wędzenia podnieść temperaturę w wędzarni i ja upiec. Można także upiec kiełbasę w piekarniku.Nie poddajemy obróbce termicznej, kiełbas surowych wędzonych na zimno, jak Ci odpowiada surowa (oczywiście mięso musi być przebadane :!: ) to nie musisz parzyć.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2010 jak Ci odpowiada surowa (oczywiście mięso musi być przebadane ) to nie musisz parzyćI prawda i nieprawda. Jeżeli ktoś lubi surowe wyroby to powinien je zrobić wg przepisu na kiełbasy surowe. Dodaje się do nich inną ilość peklosoli oraz proces produkcji jest inny. Jeżeli robi się wg przepisu na kiełbasę obrobioną termicznie to taką obróbkę należy bezwzględnie zastosować. Nie jest przy tym ważne, czy to jest parzenie czy pieczenie. W przeciwnym razie kiełbasa może (ale nie musi) skwaśnieć lub zepsuć się w jakiś inny sposób. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 8 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lipca 2010 Ja odpowiadałem na pytanie grzegorza czy parzyć kiełbasę po wędzeni czy nie?Nie było w jego postach nic o recepturze tylko o sensie parzenia i na to pytanie odpowidziałem, więc proszę nie wprowadzać zamętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.