Jondek Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 9 Maja 2007 Witaj BonAir !!! Panowie Panowie !! Proszę czytać uważnie to co napisałem. Podzieliłem się swoimi spostrzeżeniami i wnioskami jakie wyciągnąłem podczas bardzo wielu prób. To jest moja opinia z która nie ma obowiązku zgadzać się. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie bez względu na to co ja napisałem. Koncentrujecie się na tym, że miałem problem a nie na tym dlaczego one były i jakie z tego płyną wnioski. 1. Pierwsza i podstawowa wada to pionowa budowa. 2. brak otworów celem kontrolowania temp. wewnątrz wsadu. 3. brak nóżek w podstawie praski (Jasiu można też podłożyć płytkę chodnikową). Dla mnie to są wystarczające powody aby czegoś takiego nie kupować. Uważnie czytając mój tekst znajdziesz uzasadnienie dlaczego te wady w moim przekonaniu wykluczają tego typu produkt. BonAir jeśli pytasz o ten konkretny model, to brak info. z czego on jest zrobiony. Tego konkretnego modelu nie testowałem więc nie mogę wypowiedzieć się np. na temat stosowanej w nim sprężyny, mogę jedynie na podstawie zdjęcia powiedzieć, że mam wątpliwości co do niej. Dorabiałem kilka sprężyn zanim trafiłem na właściwą dlatego przyglądając się fotce mam obawy co do prawidłowości jej budowy. BonAir Co to znaczy duży lub mały docisk?? Siła nacisku będzie zależna od ilości włożonego wsadu do praski, chyba że za każdym razem będziesz wkładał identyczną ilość wsadu. Przy różnej ilości wsadu sprężyna będzie dawała mniejszy lub większy docisk. To trzeba samemu określić jaki nacisk jest nam potrzebny i tyle włożyć wsadu. Popatrz jaki kształt mają niemieckie praski (poprzednia strona), sprawdź jaki kształt nadają praskom producenci przemysłowi. z ukłonami Jondek PS. Jeśli ktoś uważa, ze ten typ praski ma zalety to niech o nich napisze, wówczas czytający będzie mógł sam dokonać oceny i podjąć decyzję odnośnie wyboru takiej czy innej praski. Takie praski oferuje przemysł. z ukłonami Jondek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 9 Maja 2007 Witam serecznie!!Muszę stanąć w obronie Jondka i w przedstawionym przez niego opisie z problemami przy pierwszych wyrobach z szynkowarki, muszę je również potwierdzić i stwierdzić że jego spostrzeżenia są trafne i zasadne. W moim przpadku było podobnie, tz. zaczynałem od puszki stalowej po piwie litrowym "Faxe" , a obecnie mam szynkowarę prostokątną poziomą, (z projektu Dziadka- z ukłonami) ze stali nierdzewnej. I dzieki temu, że nie kupiłem Czeskiej, czy innej na Alegro, to zaoszczędziłem parę :question: złotych. Jednakże termometr to podstawa, a na tirówki to nie oko, tylko złotówki :grin: i to nie małe :question: Nikogo nie zniechęcam od zakupu powyższej szynkowarki, tylko należy przemyśleć, czy nie lepiej zrobić lub zlecić zrobić, jedną a konkretną przydatną pod każdym względem nam i naszej rodzinie. :wink: Pozdrawiam i życzę sukcesów w wyrobach z szynkowarki :grin: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Maja 2007 Jondek - wszystko jasne. Po prostu po Twojej pierwszej wypowiedzi odniosłem wrażenie, że mówiąc "bubel" odnosisz się akurat do tego konkretnie modelu, a nie do całej gamy prasek o kształcie pionowego walca. PozdrawiamBonAir PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Maja 2007 Jondku, nie piszemy tutaj o szkodliwości aluminium zawartego w szynkowarkach czeskich gdyz:1. Takie szynkowarki sa najtańsze.2. Wsad nie ma bezpośredniego kontaktu z aluminium jest w torebce lub torebkach nieprzepuszczalnych (w obie strony) :wink: Informacja pomocna:Papcio napisał o tasmach ułatwiających wyjmowanie wsadu - jest to bardzo dobre, zreszta Jego patent. Ja dodam, iż wystarczy schłodzony szynkowar z zawartościa włozyć na moment to gorącej wody, aby torebka z przedmiotem pożądania praktycznie sama "wyjechała" z urządzenia. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Maja 2007 Przemo popieram :grin: mam doświadczenie z czeską szynkowarką , która obecnie mi zalega na półce , użyta dosłownie kilka razy , nie było tak źle ale jak dla mnie był ciut za mały wsad (szybko znikał :lol: ) i ponieważ zrobiony on jest ze stopu alumnium więc przy którymś parzeniu na dnie nowego garnka z nierdzewki została czarna plama nie do usnięcia(zapomniałam podłożyć szmatkę na dno gara). Teraz mam praskę ala Dziadek (ukłony dla Dziadka i jego pomysłu)i jestem z niej zadowolona chociaż też muszę dostosować sobie sama czas parzenia bo praska jest z nierdzewki i inaczej przewodzi ciepło niż czeska , generalnie mogę sobie teraz nawet pozwolić na wyłączenie gazu czasowo (oczywiście kontrolując temperaturę)pod garem ponieważ moja praska długo utrzymuje ciepło. A tak wogóle za niewielką opłatą :grin: mogę odstąpić czeską szynkowarkę (używaną kilka razy) pozdrawiam Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Maja 2007 Czeskie szynkowarki mają wytłoczenia na dnie i ona stoi na takich mini nóżkach. Co do szkodliwości aluminium to ja po prostu nie daję wiary, bo na pewno wymyślili to „naukowcy” amerykańscy. Dlaczego nadal mam łyżki z aluminium, na wycieczki biorę menażki aluminiowe, zawijam w folię alu potrawy i wystarczy już pisać o szkodliwości azotynów i innych substancji. Jest to jałowe, bo dookoła nas jest tyle „zagrożeń” i my sami powinnyśmy zdecydować co stosować a czego nie. Zaczynamy dzielić włos na czworo.Pozdrawiam W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Maja 2007 Papcio napisał o tasmach ułatwiających wyjmowanie wsadu - jest to bardzo dobre, zreszta Jego patent.Jak Prababcia Ania to przeczyta, to wam chłopaki w pięty pójdzie :grin: Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 9 Maja 2007 Wiec ja napisze bardzo fajne wedlinki wychodza z tej szynkowarki nie ma problemu z ukladaniem wsadu jak i z dociskiem jest taki jaki ma byc nie trzeba dorabiac wielu sprezyn by trafic w te odpowiednia wsadu ma byc zawsze tyle samo by miec porownanie i to obojetnie jaka szynkowarka jak jest sprezyna zawsze bedzie pracowac tak samo a to szyneczka wykonana jast zaluminium powlekana teflonem ha terez ktos powie aluminium szkodzi pewnie i szkodzi ale kto nie pije piwa puszkowego ? stolowki tez maja aluminiowe naczynie a ja sie wychowalem na aluminiowych sztuccach i zyje i mam sie dobrze wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12386 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 9 Maja 2007 Qrcze, Maad, nawet o tym nie pomyślałem. :blush: I teraz zabiłes mi klina, gdyż pewnie masz rację.Myslę jednak, że mi wybaczy, jesli cos pokręciłem, bo to Dobra Kobitka. :rolleyes: „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 9 Maja 2007 A tak wogóle za niewielką opłatą mogę odstąpić czeską szynkowarkę (używaną kilka razy) Czy jestem pierwszy ? :-) BonAir PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 9 Maja 2007 Ja też biję się w piersi, ale nie jestem już pewny czy sam to wymyśliłem czy zapożyczyłem od Prabaci Ani. Od dawna stosuję te tasiemki, Dobrze by było abyśmy podpowiadali o trikach jakich stosujemy - czyli pomysły genialne, ciekawe i takie sobie.Pozdrawiam W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 9 Maja 2007 Praski, szynkowary - bardzo dobry sprzęt w domowej produkcji .Kto pamięta pierwsze produkcje w nich np. luncheon-meat .okrągłe rury ze stali kwasoodpornej pierwsze produkcje smarowało się wewnątrz smalcem i na nadziewarce napełniało się je. Po obróbce termicznej trzeba było to wypchać .Problem zaczynał się dopiero gdy te rury trzeba umyć z przyklejonego do nich ściętego białka.Robiono tak bo było brak odpowiednich osłonek a jak były to były bardzo drogie. Kształt okrągły. Teraz zastąpiono to osłonkami sztucznymi i uzyskuje się ten sam efekt i kształt .Teraz wycofano się z okrągłych kształtów prasek. W przemysłowej produkcji stosuje się praski o kształtach prostokątów. siatkowych itd. ale tylko po to by nadać odpowiedni kształt wyrobom a w siatkowych formach karbowany wygląd. Praski podłużne w kształcie prostokąta lub kwadratu to jest to co najbardziej polecam .Kto je ma wie jakie jest wygodne ich użytkowanie . Nikogo nie zniechęcam ale okrągły kształt naszych wyrobów osiągniemy bez zbędnych kosztów w jelitach sztucznych. Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12391 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Maja 2007 BonAir pewnie tak odezwij się na priva niema problemu i tak zalega mi w szafce :grin: Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Maja 2007 Spróbujcie zrobić taki produkt w okrągłych szynkowarach praskach Luncheon meat l Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Maja 2007 Jaka jest trwalosc takiego wyrobu ?Ja staram sie nie trzymac wyrobow synkowarowych dluzej niz 3-4 dni, mam na mysli parzone w 80 stopniach C przez 2 h, a co z np: Lucheon meat gdzie zaleca sie nastepujaca pasteryzacje:30 min w temp. 100 stopni C + 220 min w temp. 82 stopnie C+ 10 min w temp. 100 stopni Crazem 260 minProsze o odpowiedz dotyczaca trwalosci przed i po wyjeciu z oslonki barierowej. "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Maja 2007 Siara przy tych temperaturach co podałeś to prawdopodobnie bym otrzymał duży klops w galarecie Trwałość tego wyrobu w osłonce poliamidowej co najmniej 14 dni oczywiście nie otwieranej a już po otwarciu tak jak pozostałych .Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Maja 2007 Temperatury podalem za tym przepisem: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=14 Czyli jest roznica czy robimy w sloiku czy w szynkowarce ? "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Maja 2007 Różnica taka że robiąc w słoju przyjmujemy produkt tak jak konserwę i gotujemy na zasadach określonych dla konserw .wymagania jakościowe są inne jak dla wędlin parzonych W konserwach dopuszcza się wytop tłuszczu i galaretę . Wyroby w praskach - szynkowarach -rozdrobnione-traktujemy jako wyroby parzone lub wędliny parzone, a więc zakres temperatur parzenia jest identyczny jak dla kielbas .72-75 st C. Dla ciekawości wyżej przedstawiony blok na zdjęciu parzony był 3godz 15 min w podanej temperaturze by osiągnąć wewnątrz batonu temp. 71st Cblok o wymiarach 8x8 cm dług.-23cm. Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Maja 2007 I wszystko jasne :idea: Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.PozdrawiamSiara "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Maja 2007 DZIADEK-Czy Twój luncheon meat jest zrobiony wg. przepisu który cytował Siara?Pozdrawiam serdecznie! :grin: :grin: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Maja 2007 30% wp kl III - 70% wp kl II o zawartości tłuszczu 35-40%.Pozdrawiam Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 20 Maja 2007 Wysłany: Wto Maj 08, 2007 6:53 pm Nie wstawię tego do sklepu bez sprawdzenia jakości i funkcjonalności. ...Wszystko okaże się w przyszłym tygodniu.miro- trochę czasu minęło, czy coś wiadomo na temat tego produktu bo w sklepie nie widzę jeszce tego towaru. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 20 Maja 2007 Mineło, mineło a ja czekam na dostawę :devil: Nie lubię puszczać słów na wiatr. Przepraszam. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadzio Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 20 Maja 2007 miro - nie masz za co przepraszać, wiadomo że to nie Twoja wina, spytałem tak tylko bo to blokuje mi kolejne zamówienie . Pozdrawiam i cierpliwie czekam na Twoją opinię. PsCzemu zmieniłeś swoje logo? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 20 Maja 2007 Czemu zmieniłeś swoje logo? Zmieniłem logo bo stwierdziłem że nowi forumowicze nie mogą doszukać się mojego sklepu i pytają w e-mailach czemu jest taki zakamuflowany, no to się zlustrowałem co ja piszę przeavatarowałem :grin: . Może teraz będzie prościej. Pozdrawiam Mirek. www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/427-szynkowarki/page/3/#findComment-12800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi