Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję z 10 l. mleka, stosownej ilości podpuszczki(tabletki) i teraz nie wiem właśnie ile tego pieprzu- ze dwie łyżeczki ziaren?? i na jakim etapie go dodać coby się równomiernie rozłożył w masie...Czy pieprz mam w jakiś szczególny sposób przygotować, nie wiem sparzyć, czy taki prosto z opakowania?

Trochę tego sera bez dodatków skarmiłam swoją rodzinką i dojrzewam do wariacji na temat...

Materiału do eksperymentów mam dużo bo hoduję krowy rasy simentale, których mleko uchodzi za znakomity surowiec do produkcji serów, więc pokonując wrodzone lenistwo chcę się czegoś nauczyć, z korzyścią dla moich bliskich i przyjaciół i oczywiście dla mnie też :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116176
Udostępnij na innych stronach

Jak dysponujesz tak wspaniałą ilością mleka to może poeksperymentuj.Pieprz ja bym dodał tylko zmielony.Raczej nie za grubo i nie za drobno.Aby dobrać sobie proporcje do własnego podniebienia podziel mleko na mniejsze porcje i do jednej porcji daj np.łyżeczkę a do drugiej dwie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116177
Udostępnij na innych stronach

może macie jakieś sugestie?

Może dodasz pieprz w ziarnkach z marynaty? Można dostać kolorowe odmiany/formy.

Dodawałabym go dopiero na etapie wykładania skrzepu do ocieknięcia. Można warstwy sera przesypywać ziarnkami osączonego z zalewy pieprzu. Tylko nie dawaj go za dużo; raczej delikatnie. Taki ser soliłabym od razu w całej masie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116179
Udostępnij na innych stronach

Jak chcesz dodać kolorowy to musisz go zmielić, bo jak Ci się trafi ziarnko nie zmielone to nie będzie miłe doświadczenie, marynowany możesz dodać w całości, ale też nie za dużo (mnie jakoś połączenie sera z pieprzem nie pasuje :rolleyes: )

Co do ilości to na początek spróbuj np 1g na kilogram i zwiększaj.

Pieprz bym dodał w tym samym momencie co Eanna.

Możesz też spróbować zabawy z pleśniowymi, jak bym miał takie zaplecze to bym się nie zastanawiał.

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116181
Udostępnij na innych stronach

Miałam na myśli cały kolorowy pieprz z przyczyn estetycznych , ale ostudziliście nieco moje zapędy.A co powiecie o kozieradce? To samo zagadnienie: na jakim etapie i pod jaką postacią?

Myślałam o pleśniowych serach, bo je uwielbiam, a tanie nie są.Mam jednak obawy, bo nie mam dobrej i chłodnej piwnicy, a wydaje mi się niezbędna w tym celu.Myślę, że dużo jeszcze muszę czytać na ten temat, zanim odważę się na eksperymenty.Serdeczne dzięki za życzliwe porady- jesteście wspaniali.Pozdrawiam :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116183
Udostępnij na innych stronach

Może nie do końca na temat, ale wczoraj zakupiłem na śniadanie w Polomarkecie ser o nazwie "Twaróg z kolorowym pieprzem". Z twarogiem to nie miało wiele wspólnego, bo był to raczej młody ser podpuszczkowy. Na wierzchu obsypany był ziarenkami (połupane połówki i całe) kolorowego pieprzu (pieprz był w miarę miękki), jakby płytko zatopionego w serze. Serek dość twardy, spójny. Do tego świeża bułka i gruba sól - mówię wam rewelacja. :thumbsup:
Jak mi wpadnie do głowy jakiś fajny tekst to go zamieszczę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116195
Udostępnij na innych stronach

ostudziliście nieco moje zapędy

Dlaczego tak uważasz?

Moim zdaniem - dysponując mlekiem - powinnaś eksperymentować.

Spróbuj zrobić ser na podpuszczce z mleka wzbogaconego śmietanką. Wyjdzie coś na wzór mascarpone. Po uformowaniu małych serków i odcieknięciu obtocz je w grubo mielonym, kolorowym pieprzu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116207
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory robiłam ser z mleka natychmiast po udoju,póki ciepłe.Śmietankę uzyskuje zbierają a nie odwirowując.Będę musiała przeszukać forum, czy są przepisy na mascarpone- do tej pory nie spotkałam.

Cieszę się ,że Was znalazłam bo to forum jest prawdziwą kopalnią wiedzy :grin:

Znalazłam przepis na mascarpone EAnny :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116229
Udostępnij na innych stronach

szeptucha,

zrób z dodatkiem 30-50% śmietanki zebranej z mleka z poprzedniego dnia. Jednak powinnaś je natychmiast schłodzić.

Taki serek będzie miał konsystencję półsmarowną. Typowe mascarpone jest za tłuste i zbyt maziste.

Możesz eksperymentalnie zrobić pilotowe serki z różnymi dodatkami śmietanki i sprawdzisz, który Ci najbardziej odpowiada.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116232
Udostępnij na innych stronach

Spróbuj zrobić ser na podpuszczce z mleka wzbogaconego śmietanką

Podpowiedz proszę coś więcej, ja też eksperymentuję. Jutro rano właśnie będę miała 10 l. mleka a śmietankę mam w lodówce /odwirowaną/ 2 dni. Co Ty na to?
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116233
Udostępnij na innych stronach

ja też eksperymentuję. Jutro rano właśnie będę miała 10 l. mleka a śmietankę mam w lodówce

Proponuję zrobić miękki serek wg przepisu na mascarpone ale w proporcjach 1cz. śmietanki, 2-3 części mleka. Jeżeli surowiec jest z pewnego żródła nie trzeba pasteryzować. W przepisach podaję pasteryzację ze względu na bezpieczeństwo sanitarne. Śladowa fermentacja przecież serkowi nie zaszkodzi tym bardziej, że przewidziany jest w wersji wytrawnej, czyli lekko posolony i z pieprzem.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=10684#10684

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116237
Udostępnij na innych stronach

EAnna, Dziękuję, jutro od rana zabieram się do pracy .O efektach dam znać jak będę miała czym się pochwalić a jak nie to też powiem. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4291-ser-z-pieprzem/#findComment-116246
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.