Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moje starania żeby dobrze zapeklować i uwędzić wędzonki trwają już długi czas ale dopiero na tym forum dowiedziałem się co powinienem zmienić żeby moja szyneczka była jasna i soczysta...

Dzisiaj właśnie pierwszy raz wędziłem szynki i boczki z termometrem, peklowane według tabeli a wędziłem według wskazówek które wyczytałem na forum, wiem że nie wszystko jeszcze robię dobrze ale pilnie się od was uczę. A tu fotki z wędzenia, przepraszam za jakość ale są z telefonu... :blush:

 

 

Suszenie wędzonek, do tej pory o tym nie wiedziałem :blush:

 

 

Wędzonki wyszły super, jasne i nie okopcone jak to drzewiej bywało, zostały zaparzone i właśnie sobie wiszą i stygną. Jedna mała została zjedzona, była przecudna, smaczna i soczysta, rodzinka zachwycona. Fotkę w przekroju dodam jutro jak dobiorę się do większej sztuki... :tongue:

Mam jedno pytanie, wędzonki po wyjściu z wędzarni były jaśniejsze a po parzeniu trochę ściemniały czy to normalne, czy też coś nie tak zrobiłem?

Nie przeszkadza mi to ale jak ma być dobrze to chcę wiedzieć... :grin:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/
Udostępnij na innych stronach

wędzonki po wyjściu z wędzarni były jaśniejsze a po parzeniu trochę ściemniały czy to normalne

tak to normalne :clap:

No to się uspokoiłem, myślałem że zrobiłem coś źle... :smile: kiedyś to były czarne i upieczone to nie było widać różnicy :lol:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116683
Udostępnij na innych stronach

Mam jedno pytanie, wędzonki po wyjściu z wędzarni były jaśniejsze a po parzeniu trochę ściemniały czy to normalne

nooo, a i waga mniejsza :grin:
Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116696
Udostępnij na innych stronach

No i towariszcz DZIADEK zawsze pisze , że prowizoryczne wędzarnie są "gites" . Tutaj mamy dowód na to , że trzeba wybudowąć "pomnik" by zabłysnąć , a wędzimy na zapleczu :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116718
Udostępnij na innych stronach

jasne i nie okopcone jak to drzewiej bywało

Coś mi to przypomina :rolleyes: ale już nie pamiętam co :lol:

 

Kermit czy podczas wędzenia przekładasz kije w wędzarni?? Pomaga to równomiernemu wędzeniu i kolorki na wędlinkach są bardziej "równe".

wiem że nie wszystko jeszcze robię dobrze ale pilnie się od was uczę

Też tak kiedyś miałem, teraz z pomocą naszego forum idzie mi trochę lepiej, więc ćwicz cierpliwie, a na pewno będzie oki, trzymam kciuki :smile: :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116719
Udostępnij na innych stronach

Też tak kiedyś miałem, teraz z pomocą naszego forum idzie mi trochę lepiej,

 

Zbóju Nie bądź taki skromny , jesteś mistrzem :!: :clap: Przecież to nie tylko moja opinia .

 

 

Pozdrawiam :smile:

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116725
Udostępnij na innych stronach

Kermit czy podczas wędzenia przekładasz kije w wędzarni?? Pomaga to równomiernemu wędzeniu i kolorki na wędlinkach są bardziej "równe".

Nie przekładałem, ale szynki raz obróciłem na hakach bo właśnie miałem wrażenie że nie równo się wędzą... :smile:

 

prowizoryczne wędzarnie są "gites"

Ta wędzarnia jak się okazało jest bardzo dobra, łatwo w niej utrzymać temperaturę i łatwo ją regulować, na fotkach nie widać ale ona dach ma z gęstej siatki dlatego ten worek :grin:

 

ćwicz cierpliwie, a na pewno będzie oki

Ja już bym znowu coś wędził :lol:

 

A tu moje dzisiejsze królewskie śniadanie... :thumbsup:

 

 

Chyba sobie za mało nakroiłem, idę po więcej.... :thumbsup:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116727
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smakowite :grin:

Chyba sobie za mało nakroiłem, idę po więcej

W sobotę wędziłem szynki, wieczorem jedną 2 kg sparzyłem i we wtorek rano

na śniadanie już zabrakło ( rodzina 4 osobowa) :grin:

Jak kiedyś kupiło się 0,5 kg jakiejś "szynki" to potrafiła "bronić" się przed

zjedzeniem i tydzień, a jej resztki wędrowały do okolicznych piesków :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116728
Udostępnij na innych stronach

Jak kiedyś kupiło się 0,5 kg jakiejś "szynki" to potrafiła "bronić" się przed

zjedzeniem i tydzień, a jej resztki wędrowały do okolicznych piesków

U mnie jest tak samo, wszystkie kupne wędliny są dla mnie w jednym smaku i do tego słone http://www.duszki-poga-duszki.co.cc/Smileys/classic/ranting.gif ja już nie mogę na to patrzeć... http://www.duszki-poga-duszki.co.cc/Smileys/classic/beczy.gif

a jak z szynki wypływa jakaś dziwna substancja podobna do ropy to mój żołądek odmawia posłuszeństwa..http://www.duszki-poga-duszki.co.cc/Smileys/classic/dobani.gif

 

Ale koniec z tym, od dzisiaj tylko dobre i zdrowe jedzonko http://www.duszki-poga-duszki.co.cc/Smileys/classic/greenpeace.gif

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116730
Udostępnij na innych stronach

Tak to jest z tymi domowymi wędlinami, jak zaczołem sam je robić to przez dwa lata przybyło mnie 20kg. Tak że lepiej uważajcie.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116731
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich! [/b]

 

[ Dodano: Czw 08 Lip, 2010 11:08 ]

Gratulacje! wszystko napewno smakowite! a ja tylko-jak narazie-boczek i pasztet z piekarnika :cry:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116733
Udostępnij na innych stronach

jak zaczołem sam je robić to przez dwa lata przybyło mnie 20kg.

 

PePe To u mnie odwrotnie . Po 10latach zdrowego i dobrego jedzenia 15 kg ubyło :smile: W moim przypadku tylko swojskie wyroby .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116735
Udostępnij na innych stronach

Andzej , a może Ci nie smakuje to co zrobisz? :grin: :grin: :grin:

Ja przytyłem bo przestałem pracować,niestety.

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116741
Udostępnij na innych stronach

Mi raczej przytycie nie grozi :grin: ale zaczynam kopac pod fundament! Teren juz wymierzony. Mysle ,ze z wasza pomoca dam rade... :grin: POZDRO!

 

[ Dodano: Czw 08 Lip, 2010 15:25 ]

Chyba wszyscy obiad jedza :thumbsup: Szkoda,ze ja schizofremji nie mam :lol:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116749
Udostępnij na innych stronach

Szkoda,ze ja schizofremji nie mam :lol:

Skąd wiesz że nie masz schizofrenii ? :grin:

 

Właśnie wysłałem małżonkę do miasta, ma poczynić zakupy pod kontem wyrobów z szynkowarki, posiadam takową, ale nigdy nie używałem... :tongue: ale się nakręciłem, jeszcze dzisiaj przygotuję sobie mięsko na wsad :grin:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116755
Udostępnij na innych stronach

niemam,niemam dlatego potrzebuje pogadac :grin: ogladalam takie ''cus'' ale tez nie mialam okazji sprobowac.ja mam przypal na wedzarnie jak narazie...

 

[ Dodano: Czw 08 Lip, 2010 15:55 ]

od 3 tygodni studjue ta stronke ale wkoncu kiedys trzeba teorje na praktyke przelozyc nie...? :rolleyes:

 

[ Dodano: Czw 08 Lip, 2010 16:01 ]

a takie pytanko- jak peklujesz bo ja obczaiłam sól zmiekczającą mieso.W przeciwienstwie do peklosoli i saletry jest przeznaczona do spozycia.

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116756
Udostępnij na innych stronach

od 3 tygodni studjue ta stronke ale wkoncu kiedys trzeba teorje na praktyke przelozyc nie...?

Ja też studiowałem i zdecydowałem się jednak spróbować teraz jestem w szoku, to nie takie trudne a smaki i te przygotowania sprawiły mi tyle radości że już wiem iż to dopiero początek :smile:

 

a takie pytanko- jak peklujesz bo ja obczaiłam sól zmiekczającą mieso.W przeciwienstwie do peklosoli i saletry jest przeznaczona do spozycia.

Nie czuję się na siłach ci doradzać bo sam się dopiero uczę, ja peklowałem peklosolą i korzystałem z tabeli zamieszczonej na stronie głównej, ale mam nadzieję że jakiś fachowiec się wypowie na temat tej soli :grin:

Tu link do tabeli:

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116760
Udostępnij na innych stronach

Spoko! dzieki za namiar! Ja z własnego doswiadczenia moge Ci przekazać,że ta sól zdaje egzamin. czesto robie karczki itp. Pół wioski sie domnie schodzi,a samo leżenie w marynacie to ok. godzinka ''tylko''

 

[ Dodano: Czw 08 Lip, 2010 16:55 ]

No ale wtedy nie robie solanki tylko mieszam przyprawy z olejem i dodaje ''odrobinke'' piwa :grin: ot taka bejca. tylko że niewiem jak to sie w wędzarni zachowa :???:

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116767
Udostępnij na innych stronach

ja obczaiłam sól zmiekczającą mieso.W przeciwienstwie do peklosoli i saletry jest przeznaczona do spozycia.

A co to za rewelacje? :shock:

einshel - podaj skład tej soli zmiękczającej :cool:

Zapewniam, że peklosól i saletra są przeznaczone do spożycia.

Trzeba tylko odpowiednio dawkować.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116769
Udostępnij na innych stronach

A WITAM nowego uczestnika w dyskusji :smile: Z tego co mi się kojazy to jest w tym składzie -enzym papaina-zaskoczyło mnie to ale jeszcze żyje :lol:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116771
Udostępnij na innych stronach

Papaina to enzym trawiący, podobny do pepsyny. Jej działanie jest zupełnie inne od azotynu potasu lub sodu. Tak więc stosowania owej soli (o ile papaina jest jedynym dodatkiem) nie można nazwać peklowaniem.

Poszukaj, na forum jest to doskonale wyjaśnione. Zapraszam do lektury.

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116773
Udostępnij na innych stronach

ja peklowałem peklosolą i korzystałem z tabeli

http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm

Tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377#48377 też jest dobry sposób peklowania mokrego, ja pekluję wg tego mięso na wędzonki i do pieczenia w piekarniku i jest oki:smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116774
Udostępnij na innych stronach

no niewiem czy to cos mówi ale nie posiadam aktualnie opakowania ,żeby podac cały skład .Stosuje ją już kilka miesiecy i sądze ,ze to dobry wynalazek. Jeżeli są jakies zasrzeżenia lub pytania to w miare możliwosci odpowiem :wink:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116777
Udostępnij na innych stronach

Tu http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=48377#48377 też jest dobry sposób peklowania mokrego, ja pekluję wg tego mięso na wędzonki i do pieczenia w piekarniku i jest oki:smile:

Oczywiście że wypróbuję przy następnym peklowaniu a już wiem napewno że będzie to na początku sierpnia... :grin: teraz bałem się eksperymentować bo nie chciałem nic zepsuć, jeszcze przyjdzie czas na różne innowacje, teraz czytam uczę się i nabieram wprawy :tongue:

Kermit zawsze miał chętkę na Pigi...http://www.sciaga.pl/static/templates/sciaga/img/emots/jedzonko.gif
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4304-kermita-przygoda-ze-%C5%9Bwink%C4%85-pigi/#findComment-116778
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.