Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wziołem:

 

2kg pucówki

3kg II wp

1kg I wp

 

i wyszła pyszna tłuściutka kiełbasa

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/
Udostępnij na innych stronach

Można prosić o zdjęcie tej kiełbasy po obróbce cieplnej -parzenie lub pieczenie . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-117182
Udostępnij na innych stronach

tłuściutka kiełbasa

zdjęcie tej kiełbasy po obróbce cieplnej -parzenie lub pieczenie

Dziadku czyżbyś podejrzewał, że nastąpi wytopienie tłuszczyku ?

A swoją drogą bardzo apetycznie wygląda w porze kolacji :lol:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-117183
Udostępnij na innych stronach

A można trochę bardziej szczegółowo....

Skład już podałem,a reszta to sitko 10mm do tego 20g 50/50 soli i peksoli/kg,10g czosnku.Mięso lekko zmrożone ze względu na temperaturę otoczeniaBez żadych rosołków czy wody.Parzenie w 72C do uzyskania wewnątrz 68C ok 30min.

 

Można prosić o zdjęcie tej kiełbasy po obróbce cieplnej -parzenie lub pieczenie

Proszę bardzo.Wiem ,że nie ustrzegłem się małych błędów ,ale każdą opinię przyjmę z pokorą tym bardziej ,że pierwszy raz użyłem pucówki a nie podgardla..Ta na zdjęciach jest już trochę podsuszona bo wędzenie było w sobotę.

 

 

 

P.S

Przepraszam za "wziołem"powinno być "wziąłem"

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-117185
Udostępnij na innych stronach

dzięki kol. Gonzo bałem się już że to jakieś świństwo :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-117194
Udostępnij na innych stronach

dzięki kol. Gonzo bałem się już że to jakieś świństwo

No to się chyba obrażę.Sądzisz ,że mógłbym dodać do swojwj kiełbasy jakieś świństwo :devil: :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-117195
Udostępnij na innych stronach

To taka polska stara nazwa pochodząca od słowa pucowanie,czyszczenie.Moja pucówka to była IIb .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-117198
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Bardzo apetycznie wygląda ta kiełbasa arkadiusza :thumbsup: . Czy z przypraw dodany był tylko czosnek ?.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-119488
Udostępnij na innych stronach

Pieprz 1g/kg i czosnek 2g/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-119492
Udostępnij na innych stronach

Pieprz 1g/kg i czosnek 2g/kg

.

Bardzo dziękuję. Przepis jest już u mnie w zeszycie pod hasłem " tłusta kiełbasa Arkadiusza".

Pozdrawiam. Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4319-kie%C5%82basa-moja/#findComment-119495
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.