Podlasiak Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 29 Marca 2009 Andrzeju - jestem przed śniadaniem, a tu takie rarytasy :tongue: :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 29 Marca 2009 Witam interesuje mnie jak te szynki peklowałeś - woda + sama peklosól ? czy oprócz peklosoli dodawałeś inne przyprawy ? Zawsze do peklowania używałem samej soli kamiennej nie jodowanej - wodę przegotowałem z solą plus 3-4 listka laurowe i z 5-6 ziela angielskiego i oczywiście po wystudzeniu zalałem mięso . Tym razem dałem 20% peklosoli i 80 % soli kamiennej nie jodowanej , reszta oczywiście tak samo . Warunki peklowania były wspaniałe , przez 18 dni temperatura w pomieszczeniu 6 stopni . Również w dzień wędzenia pogoda była piękna i szyneczki pięknie się osuszyły . Pierwszy raz wędziłem cały czas drewnem olchowym . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 29 Marca 2009 Zawsze do peklowania używałem samej soli kamiennej nie jodowanej - wodę przegotowałem z solą A dlaczego sól przegotowujesz z wodą ? Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 29 Marca 2009 Witam A dlaczego sól przegotowujesz z wodą ? Sól kamienną zawsze przegotowywałem z woda ponieważ jest to sól nie oczyszczana , tak to sobie wymyśliłem . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 29 Marca 2009 Gonzo, sól kamienna nie jest obrabiana termicznie więc zawsze stosowało się np. wyprażanie (przy suchym peklowaniu) aby wybić ścierwa ewentualne andrzej k, nie powinno się peklosoli rozpuszczać w zbyt gorącej wodzie - to ją osłabia A tak na marginesie ja tym razem zapomniałem soli kamiennej dodać do gotowanej wody... tfu, ftu na psa urok może nic się nie stanie :rolleyes: - na szczęście nie było jej dużo Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 29 Marca 2009 Witam A tak na marginesie ja tym razem zapomniałem soli kamiennej dodać do gotowanej wody... tfu, ftu na psa urok może nic się nie stanie :rolleyes: Abratku . Na opakowaniu soli piszą że sól ma 250milionów lat , myślę że te ścierwa jak piszesz , tak długo bez jedzenia dawno padły :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 29 Marca 2009 A to moje pierwsze przygotowania świąteczne, wędzenie w przyszłości ( kilkudniowej ). Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 29 Marca 2009 Witam Dzisiaj na próbę sparzyłem kawałek boczku i szyneczki . Bardzo smakowało z chrzanem i buraczkami :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63436 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 30 Marca 2009 Po dwóch dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy poczyniłem kiełbaskę (część jest już sparzona) i kaszaneczkę. Na zdjęciu jest tylko 1/3 wszystkiego, bo trzeba się dzielić :wink: Zrobiłem jeszcze salceson i zapeklowałem mięso na wędzonki. W piątek przed świętami dalsza część pracy. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam.No Radzio :shock: Widać, że byłeś pilnym uczniem. Pięknie to wygląda :tongue: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość beza Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 30 Marca 2009 Radzio, moje gratulacje, powiedz ile czasu wędziłeś te piękne kiełbaski :question: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 30 Marca 2009 Po dwóch dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy poczyniłem kiełbaskę (część jest już sparzona) i kaszaneczkę. Ładne. Czy spróbowałeś część kaszanki z dodatkiem kminku mielonego? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63449 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam Po dwóch dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy poczyniłem kiełbaskę Tylko pogratulować tej ciężkiej pracy i "oczami wyobraźni będę się starał popróbować " Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 30 Marca 2009 No Radziu wyroby piękne :grin: Gratulacje!A możesz przybliżyć co to za kiełbaski ?Wyglądają super smakowicie :tongue: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 30 Marca 2009 Bardzo apetyczne wyroby,tylko że kiełbaska nie dotrzyma do świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 30 Marca 2009 A tu moje co nieco na święta: Kolejno: -kiełbasa smaczna Pedra, -polędwica jako schinkenspeck, -karczek jako schinkenspeck. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 30 Marca 2009 Ładne to twoje co nieco i ładnie zaprezentowane Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waga Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 30 Marca 2009 Cudeńko, Aniu :) pozdrawiam waga ( pełna podziwu)!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 30 Marca 2009 Radzio, moje gratulacje, powiedz ile czasu wędziłeś te piękne kiełbaski Samo wędzenie trwało 3 godziny. Razem z osuszaniem zajęło to jakieś 4,5 godziny.Czy spróbowałeś część kaszanki z dodatkiem kminku mielonego? No nie, tym razem kaszanka jest tylko z majerankiem. Nie miałem pod ręką Mobilka i nie wiedziałem ile wsypać kminku :grin: A możesz przybliżyć co to za kiełbaski ? Juz ktoś napisał w którymś z tematów, że to będzie "kiełbasa spontaniczna, płocka" i taka jest :wink: Nie, robiłem jej wegług jakiegoś przepisu. Miałem 23 kg mięsa (łopatki, podgardla, kawałki od szynki pozostałe po formowaniu wędzonek, boczek itp.) Wszystko zostało zapeklowane na sucho (20dkg/10kg) i czekało sobie dwa dni. Zmieliłem wszystko na grubym sitku i dodałem drobno mielone mięso z trzech golonek. Jako przypraw dodałem czosnek i pieprz (wszystko do smaku). kiełbaska nie dotrzyma do świąt. Dotrzyma, dotrzyma! Sparzyłem tylko kilka sztuk. Reszta leży sobie w zamrażarce i czeka na sparzenie przed podaniem. A tu moje co nieco na święta: Wspaniałe wyroby Aniu. Jak zwykle pięknie podane !!! Pokażę Wam jeszcze salceson. Dziś, po dokładnym wystygnięciu go przekroiłem i zobaczyłem takie coś: W smaku nie jest zły, może trochę za tłusty ale następnym razem się poprawię. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 30 Marca 2009 Witam A tu moje co nieco na święta: Aniu jesteś mistrzynią w tym co robisz :!: :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 30 Marca 2009 Nie, robiłem jej wegług jakiegoś przepisu. Miałem 23 kg mięsa (łopatki, podgardla, kawałki od szynki pozostałe po formowaniu wędzonek, boczek itp.) Wszystko zostało zapeklowane na sucho (20 dkg/kg) i czekało sobie dwa dni. Zmieliłem wszystko na grubym sitku i dodałem drobno mielone mięso z trzech golonek. Jako przypraw dodałem czosnek i pieprz (wszystko do smaku). To co napisałeś i fotki wyrobów świadczą o Twoim profesjonalizmie - wyroby super i na pewno też super smakują - POZDRAWIAM (się uśliniłem :blush: ) Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 30 Marca 2009 -kiełbasa smaczna Pedra, Złapałem się w piątek na jeszcze ciepłą naprawdę wyśmienita, dostałem jeszcze chleb na drogę /gorący/ zniknął w tempie zastraszającym :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 30 Marca 2009 zniknął w tempie zastraszającym :lol:Też bym tak szybko pożarł :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 30 Marca 2009 Nie wytrzymałam i rozkroiłam jeden baton krakowskiej po upieczeniu w wędzarni. Pozostałe suszą się i czeka je jeszcze jedno wędzenie. Jutro degustacja bielskiej i tatrzańskiej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 30 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 30 Marca 2009 EAnna, nie szkoda Ci tego ogórka? Jak on musi się czuć w takim towarzystwie? Jeden, zwykły ogórek wśród takich wspaniałości! Gratulacje! Po drugim wędzeniu to będzie dopiero... :tongue: Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.